Skocz do zawartości

Przesadzanie podczas kwitnienia

Beo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy można przesadzać rosiczki podczas kwitnienia? Mojej Droserze Alicae od paru tygodni rośnie pęd kwiatowy, a pierwsze pąki zaczynają się otwierać, więc zastanawiam się, czy przesadzenie nie zaburzy rozwoju kwiatu.

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze takie pytanko, czemu już teraz potrzebujesz przesadzać tę rosiczkę? :)

Ponieważ, jako że to moja pierwsza rosiczka, to nieco ją zaniedbałem, bo nie wiedziałem do końca, jak się z nią obchodzić. Podłoże już się prawdopodobnie zmineralizowało od przegotowanej wody, a na wierzchu pojawiło się sporo grzyba. W każdym razie nie będę jednak teraz przesadzać, bo boję się o pęd kwiatowy. Podlałem rosiczkę środkiem przeciwgrzybiczym i zaopatrzyłem się w wodę demineralizowaną, więc może uda się je zregenerować.

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ, jako że to moja pierwsza rosiczka, to nieco ją zaniedbałem, bo nie wiedziałem do końca, jak się z nią obchodzić. Podłoże już się prawdopodobnie zmineralizowało od przegotowanej wody, a na wierzchu pojawiło się sporo grzyba. W każdym razie nie będę jednak teraz przesadzać, bo boję się o pęd kwiatowy. Podlałem rosiczkę środkiem przeciwgrzybiczym i zaopatrzyłem się w wodę demineralizowaną, więc może uda się je zregenerować.

Podlałeś?środkiem przeciw grzybowi powinno się spryskiwać podłoże od góry,a wodę wlewasz do podstawki.

Jeśli się zmineralizowało to koniecznie przesadź ją do nowego torfu!

Odnośnik do odpowiedzi

Podlałeś?środkiem przeciw grzybowi powinno się spryskiwać podłoże od góry,a wodę wlewasz do podstawki.

Jeśli się zmineralizowało to koniecznie przesadź ją do nowego torfu!

Podlałem środkiem grzybobójczym, który się rozcieńcza, a następnie należy niewielką jego ilością podlać roślinę od góry tak, żeby ciecz miała kontakt z całą powierzchnią. :D

Odnośnik do odpowiedzi