StachuRosja Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Witam planuję zorganizowanie swojej wyprawy do rezerwatu przyrody Rotuz. Jestem z Pszczyny a więc ok 3-4 km od rezerwatu a dopiero teraz o nim usłyszałem (człowiek całe życie się uczy). No nie istotne planuję tam wyprawę w ok Maja Czerwca (najpóźniej w lipcu), kiedy po roślinach nie będzie widać już zimy. Będzie to rowerowa wyprawa zabiorę sprzęt do robienia zdj i nagrywania filmów (lustrzankę cyfrową). Wrzucę kilka zdj na forum a na mój kanał YT wrzucę filmik o wyprawie. Może ktoś ma porady jak i gdzie szukać rosiczek. Czytałem że rośnie tam rosiczka okrągłolistna. Czy to jedyny gatunek czy może ktoś na swojej wyprawie znalazł tam Rosiczkę długolistną lub pływacza zwyczajnego? Jakie buty najlepiej ubrać (o ile mi wiadomo to teren podmokły)? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Rosiczkę okrągłolistną znajdziesz przy wodzie i na terenach podmokłych,jest szansa że znajdziesz inne rosiczki(intermedie,obovate,anglice). Pływacza zajdziesz w wodzie(ja bym się do wody na bagnach nie zbliżał ) Buty to najlepiej kalosze(na rower weź inne i przed rezerwatem zmień na kalosze). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 Ja może zaryzykuje jednak by się nie zapaść do wody postaram się czołgać jak na lodzie (wiem że się zbrudzę ale kto powiedział że obserwacja przyrody będzie czysta). Dzięki za pomoc w kwestii lokalizacji rosiczek. W kalosze będę jeszcze musiał się zaopatrzyć bo nie mam ale warto wiedzieć Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 W chińskim markecie kup tak ze 5kg kaloszy-będzie na wiele wypraw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 W wymienionym rezerwacie nie występują inne rosiczki jak D. rotundifolia, więc nie sądzę, abyś mógł inne tam znaleźć. Chyba, że coś się zmieniło i zaczęły tam występować albo masz lesze informacje niż te, które są ogólnodostępne w internecie. O ile nie będziesz chodził po ple z torfowca albo latał po torfowisku jak oszalały, to raczej nie zapadniesz się. Warto mieć ze sobą gruby, twardy kij, aby mieć o co się zaprzeć w razie "w". Czołganie się po torfowcach jest zabawne i raczej zbędne, wystarczy ostrożnie stawiać kroki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 Byłem tam kiedyś, i szczerze nie zrobiło to miejsce zbyt dużego wrażenia na mnie. W porównaniu do tych torfowisk w rejonie wschodniej części Wyżyny Śląskiej rezerwat Rotuz wygląda trochę licho. Ale nie oznacza to że nie można znaleźć tam nic ciekawego. Co do łażenia po torfowiskach, to należy łazić po takich stabilniejszych miejscach np. kępach turzyc, traw, wełnianek, oraz kłączach. Po mchach torfowcach też da rade, ale jest to bardziej ryzykowne. Warto unikać powierzchni zupełnie pozbawionych roślinności i jakichkolwiek zbiorników wodnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 Można chodzić też po drzewach,tak jak ja chodziłem po torfowisku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 Można chodzić też po drzewach,tak jak ja chodziłem po torfowisku Po drzewach? Nigdy nie poruszałem się w ten sposób po torfowiskach, ale za to raz w rezerwacie Torfowisko pod Zieleńcem w Sudetach łaziłem po kosodrzewinie. Ale to dlatego, bo tam dna nie ma i można szybko utonąć w torfie. Natomiast łażenie po kępach bardzo się sprawdza na torfowiskach. Pamiętam kiedyś jak byłem na torfowisku w okolicy Sławna, to raz tak wdepłemże po pas byłem brązowy Wracając do tematu rezerwatu Rotuz, to z roślin owadożernych to spotkałem tam tylko D. rotundifolie. Poza tym w województwie Śląskim jest dość sporo ciekawych torfowisk (co prawda nie są duże, ale warte są ochrony). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 Dodam jeszcze że warto zwrócić uwage na buty, i nie mam na myśli przemakanie, ale w razie postawienia nogi tam gdzie nie trzeba, możesz je stracić. Drosera rotundifolia jest tam doś nieliczna i jak tam byłem miałem początkowo problem z jej znalezieniem. A pływacze zachodnie możesz znaleźć w co drugim leśnym stawie (i nie mam na myśli ten rezerwat). Pływacza zwyczajnego na Śląsku jest dość trudno znaleźć. A przy odrobinie szczęścia można spotkać pływacza drobnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 W zeszłym roku wstawiałem zdjęcia rosiczek z tego rezerwatu w innym temacie Znalazłem je bardzo blisko, nie trzeba zapuszczać się w głąb rezerwatu, można podjechać bez problemu na rowerze. Mogę Cię tam zaprowadzić, albo chociażby zaznaczyć miejsce i dojazdową drogę na mapach z google earth. Osobiście wlazłem tam w zwykłych butach do biegania Akurat trafił się okres dwóch tygodni bez deszczu. Gdy byłem tam ponownie miesiąc później temperatura maksymalna w dzień spadła do 20 stopni, co jakiś czas padał deszcz i to wystarczyło aby rosiczki mocno zmarniały, a sam przemokłem do kolan. No i trzeba trafić aby w tym miejscu leśniczy nie siedział w budce bo ma cię jak na talerzu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Ztym leśniczym to miałeś na myśli myśliwego w ambonie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Zaawansowany level w paincie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi