jacko Napisano 24 Lutego 2017 Share Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Hej Mam do Was pytanie mianowicie: Jak oceniacie uprawę tego dzbanecznika?? Czy jest on łatwy w uprawie, czy tez sprawia trudności, czy faktycznie jest wrażliwy na spadki wilgotności (tak jak jest to napisane na stronie roslinyowadozerne.eu, czy nie, anaogicznie z temperaturami) innymi słowy jakie macie doświadczenia w uprawie tego dzbanka? Czy poradziłby sobie na parapecie ze sztucznym doświetlaniem i wilgotnością ok 50 - 60%?? Czy dałby radę w niewielkiej szklarni? (100 X 100 X 200cm)?? Pytam bo mam go na oku, równiez chcę zakupic N. x Caesar (jego rodzicami są truncata i merrilliana) ale do tego to jeszcze szmat czsu Pozdro JB Edytowane 24 Lutego 2017 przez jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Nikt nie odpowie?no to sobie posta nabije Dzbanecznik ten jak każdy nizinny dzbanecznik jest łatwy lub umiarkowanie łatwy w uprawie pod warunkiem że zapewnimy im odpowiednie warunki (wys.wilgotność itp.). Po zapewnieniu tych warunków nie będą sprawiać problemów,jednak wielu chodowców jest w przekonaniu że duża część tych roślin po zapewnieniu wszystkich warunków oprócz wysokiej wilgotności po aklimatyzacji jest w stanie rosnąć na parapecie. Możesz spróbować chodowli tego dzbanecznika w warunkach parapetowych pod warunkiem że zapewnisz mu podwyższoną wilgotność poprzez postawienie go nad dużą kuwetą z keramzytem zalanym do połowy wodą. Co do temperatury jakiej mu potrzeba to w dzień max.35 stopni,a w nocy minimum 15 stopni. Jeśli chodzi o szklarnie to jeśli w środku jest zainstalowane oświetlenie,panuje odpowiednia temperatura i wilgotność,to lepszego miejsca dla dzbaneczników nie znajdziesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 U mnie na parapecie panuje wilgotność ok 50 %, często zraszam rośliny Myślę, że po okresie aklimatyzacji dałby radę) Co do temperatury to w dzień ok 24 stopni (zależy czy włączę kaloryfer czy nie), w nocy ok 20 więc myślę, że w tym aspekcie nie będzie problemu, światło też jest w porządku (okno zachodnie plus specjalna świetlówka, w pełni emitująca światło słoneczne - tez ok. tylko ta wilgotność powietrza, tak jak napisałem myślę, że dałaby radę. Podobno merrilliana nie lubi przesadzania i naruszania korzeni, - tu musiałbym uważać. Co się tyczy szklarni to jest to plan dalekosiężny, ale mam zamiar kupic szklarnię foliową 1m x 1m x 2m. dł szer wys. Jestem pewien że roślinki będą dobrze rosły zarówno w niej jak i na parapecie teraz. Miranda rośnie jak szalona i muszę się pochwalić jednym z dzbanków który miał ok 30 cm długości, więc myślę że dobrze jej tam. Mam jeszcze truncatę młodą ale myślę, że jej również jest u mnie dobrze:)) Dzięki za odp. Pozdro JB Nikt nie odpowie?no to sobie posta nabije Dzbanecznik ten jak każdy nizinny dzbanecznik jest łatwy lub umiarkowanie łatwy w uprawie pod warunkiem że zapewnimy im odpowiednie warunki (wys.wilgotność itp.). Po zapewnieniu tych warunków nie będą sprawiać problemów,jednak wielu chodowców jest w przekonaniu że duża część tych roślin po zapewnieniu wszystkich warunków oprócz wysokiej wilgotności po aklimatyzacji jest w stanie rosnąć na parapecie. Możesz spróbować chodowli tego dzbanecznika w warunkach parapetowych pod warunkiem że zapewnisz mu podwyższoną wilgotność poprzez postawienie go nad dużą kuwetą z keramzytem zalanym do połowy wodą. Co do temperatury jakiej mu potrzeba to w dzień max.35 stopni,a w nocy minimum 15 stopni. Jeśli chodzi o szklarnie to jeśli w środku jest zainstalowane oświetlenie,panuje odpowiednia temperatura i wilgotność,to lepszego miejsca dla dzbaneczników nie znajdziesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 No to powodzenia!pamiętaj tylko o tej kuwecie z keramzytem,dzięki parującej z keramzytu wodzie można pokusić się o kilka fajniejszych dzbanków,ja na ten przykład zamówiłem N.gymnamphora i będzie we wtorek ;] i dam znać jak rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 Świetnie:) tak dla informacji średnio o ile keramzyt podwyższa wilgotność powietrza?? U mnie jak pokój jest zamknięty to wilgotność jest w granicach 60%, gdy jest otwarty ok 50%. Chcę wiedzieć w jakich wartościach ona oscyluje przy keramzycie. Dodam że pokój jest mały. No to powodzenia!pamiętaj tylko o tej kuwecie z keramzytem,dzięki parującej z keramzytu wodzie można pokusić się o kilka fajniejszych dzbanków,ja na ten przykład zamówiłem N.gymnamphora i będzie we wtorek ;] i dam znać jak rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Świetnie:) tak dla informacji średnio o ile keramzyt podwyższa wilgotność powietrza?? U mnie jak pokój jest zamknięty to wilgotność jest w granicach 60%, gdy jest otwarty ok 50%. Chcę wiedzieć w jakich wartościach ona oscyluje przy keramzycie. Dodam że pokój jest mały. O ile dokładnie to nie wiem,ale dzięki temu że jest okrągły i porowaty to zwiększa powierzchnie parowania i jest trochę wyższa wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekk87876 Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 (edytowane) Oj to ja już wolę chyba bardziej https://hrocks.pl/wianki-lozyska-rowerowe-c-5_50.html sobie zakupić niż takimi typu rzeczami się zajmować. Edytowane 6 Lutego 2018 przez jacekk87876 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 28 Lutego 2017 Share Napisano 28 Lutego 2017 Jest to nawet wskazane domyślam że szklarnia jest niska więc z czasem z niej wyrośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi