Maks02 Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Nic nie szkodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 Nic nie szkodzi Przed posadzeniem to nie szkodzi - faktycznie :-) Doczytuję jeszcze o D. pygmaea (oj kusi :-) ), gdyż z jednej strony bezpieczniejszym rozwiązaniem na start są łatwiejsze rośliny a z drugiej niewielkie rozmiary i wygląd. Trafiłem na różne informacje i jeśli D. pygmaea nie zapada w spoczynek, to raczej niegroźne będą jej temp 25-30sC? Nie lubi ponoć spryskiwania, na co będę musiał uważać, ale nie wiem, czy para z foggera nie będzie na nią źle wpływać? No i jest jeszcze jedna sprawa, a mianowicie czy są jakieś minimalne wymiary pojemnika, jeśli idzie o wysokość? Wystarczy 7-8cm? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Rosiczek nigdy nie spryskujemy. jeśli chodzi o doniczki to najlepiej żeby miała odpowiednią wysokość bo te rosiczki nie lubią przesadzania,a szerokość doniczki to sobie wybierz np. w doniczce 9x9x10cm zmieści się kilka rosiczek pigmejskich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 Rosiczek nigdy nie spryskujemy. Tak jak piszesz, ale nie jest to do końca odpowiedź na nurtujące mnie pytanie o parę z generatora. Mam nadzieję, że to taki odpowiednik mgły, który w naturalnym siedlisku również występuje :-) jeśli chodzi o doniczki to najlepiej żeby miała odpowiednią wysokość bo te rosiczki nie lubią przesadzania,a szerokość doniczki to sobie wybierz np. w doniczce 9x9x10cm zmieści się kilka rosiczek pigmejskich. Czytałem o ich bardzo delikatnych korzeniach, więc powinny trafić od razu do docelowego pojemnika. Piszesz 9x9x10 i dwa pierwsze wymiary mogę nawet przeskoczyć, ale czy głębokość 7-8cm wystarczy - będę musiał się sam przekonać. Z waszego doświadczenia - lepiej kupić roślinę czy wysiać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Najlepiej kupować gemmae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Czytałem że mają b. wysoki % wschodu. Ale to chyba jeszcze nie o tej porze roku? Choć może? Na byłej tablicy ktoś 22.02.17 wystawił 50 szt gemmae D.pygmaea za 5zł. Możliwe to czy nie? Edytowane 26 Lutego 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Prawdopodobnie zdecyduję się jednak na D. pygmaea. Przeważa za tym wyborem głównie wielkość i kolorystyka. Widziałem, że podłoże dla tej rośliny może się składać z 1 części torfu i 1, 2, lub 3 części żwiru. Teraz co do torfu to widziałem na forum temat o torfie i czy bardziej się nadaje ten mniej, czy bardziej przetworzony (czarny) Czy np. TAKI będzie ok? Co do żwirku (gramatura 2-4mm) I widziałem na forum, że granitowy ze względu na niższe pH. Czy wierzchnia warstwa podłoża może być samym żwirem granitowym? Jeśli nie znajdę żwiru granitowego, to zastosuję japońskie podłoże dla np. Azalii - Kanuma (pH 5,5) gdyż po prostu takie mam. PS Gemmae D. pygmaea kupię :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Najlepszy będzie torf sphagnowy słabo rozłożony,czyli nie czarny tylko brązowy. Jako dodatek do podłoża użyj tego co ci się podoba(perlit żwirek itp.) ale nie zmieniało pH torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Teraz co do torfu to widziałem na forum temat o torfie i czy bardziej się nadaje ten mniej, czy bardziej przetworzony (czarny) Czy np. TAKI będzie ok? Im torf na sucho jest ciemniejszy i wchodzi w czarny tym jest bardziej rozłożony. Nie określa się tego jako przetworzenie, ale jako stopień rozkładu. Im torf jaśniejszy tym lepsze ma właściwości. Więc skoro ten jest czarny i w dodatku o niskiej frakcji to przy jego zastosowaniu musisz zastosować dodatek mineralny do zwiększenia liczby porów w podłożu w celu: zwiększenia zawartości powietrza w podłożu oraz zapobieganiu zbijaniu się podłoża. Co do żwirku (gramatura 2-4mm) I widziałem na forum, że granitowy ze względu na niższe pH. Czy wierzchnia warstwa podłoża może być samym żwirem granitowym? Jeśli nie znajdę żwiru granitowego, to zastosuję japońskie podłoże dla np. Azalii - Kanuma (pH 5,5) gdyż po prostu takie mam. PS Gemmae D. pygmaea kupię :-) Nie wiem po co kombinujesz z granitowym skoro piasek lub żwirek kwarcowy jest odpowiedni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Najlepszy będzie torf sphagnowy słabo rozłożony,czyli nie czarny tylko brązowy. Jako dodatek do podłoża użyj tego co ci się podoba(perlit żwirek itp.) ale nie zmieniało pH torfu. Ok. Jako podłoże do bonsai używam tego bardziej rozłożonego, ale to zupełnie inna bajka. Mam sphagnum prasowane - czy ono się nadaje? Im torf na sucho jest ciemniejszy i wchodzi w czarny tym jest bardziej rozłożony. Nie określa się tego jako przetworzenie, ale jako stopień rozkładu. Im torf jaśniejszy tym lepsze ma właściwości. Więc skoro ten jest czarny i w dodatku o niskiej frakcji to przy jego zastosowaniu musisz zastosować dodatek mineralny do zwiększenia liczby porów w podłożu w celu: zwiększenia zawartości powietrza w podłożu oraz zapobieganiu zbijaniu się podłoża. Pomyliłem pojęcia - jak piszesz rozkładu. Nie wiem po co kombinujesz z granitowym skoro piasek lub żwirek kwarcowy jest odpowiedni. Kolor granitowego jest ciemniejszy, ale już nie kombinuję - wyleczyłeś mnie Znalazłem jeszcze Drosera microscapa - nie przechodzi spoczynku a wielkość i kolor pasują. No i obydwie Drosera occidentalis ssp. australis i Drosera occidentalis ssp. occidentalis Edytowane 1 Marca 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Jeśli prasowany torf sphagnum to tak,a z tego co piszesz domyślam się że masz sprasowany mech sphagnum taki do storczyków,taki się nie nada. To ma być Torf z mchu sphagnum,a nie czysty mech. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Miałem dopisać że to mech sprasowany a nie torf z mchu. Trzeba będzie to kupić. Dzięki Maks02 Tak myślę o tych pigmejkach i ich dostępności i coś nie bardzo to widzę :-( Może przez ich brak skończy się na jakiś nieco większych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Spora część forumowiczów pewnie ma,zapytaj się Ich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Ok. Zapodam w dziale kupię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 Zamierzam kupić jakiś "w miarę dobry" torf z mchu. Czy TAKI będzie dobry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi