Maks02 Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Zamierzam kupić jakiś "w miarę dobry" torf z mchu. Czy TAKI będzie dobry? Tak,idealny. Jak dodasz gruboziarnistego piasku będzie w sam raz dla rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 OK. Dzięki za info. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Zamówiłem ten torf i do niego 30 nasion: Rosiczka łyżeczkowata 'White Flower' (Drosera spatulata var. lovellae) 1. Torf ze żwirem mieszam w proporcji 1:1 2. Wysiew na mieszankę i nie przysypywać. 3. Miejsce albo zbiornik, albo zachodni parapet. Na parapecie w pokoju będą miały bardziej stałą temperaturę (18-21/22sC) i jakiś przewiew (mniejsza szansa, że zapleśnieją). W zbiorniku wyższa wilgotność (70-90%), temp 17-23/24sC, oraz długo oświetlenie, co jak czytałem nie jest dla wschodu tak istotne. Co będzie lepsze? Edytowane 5 Marca 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Zamówiłem ten torf i do niego 30 nasion: Rosiczka łyżeczkowata 'White Flower' (Drosera spatulata var. lovellae) 1. Torf ze żwirem mieszam w proporcji 1:1 2. Wysiew na mieszankę i nie przysypywać. 3. Miejsce albo zbiornik, albo zachodni parapet. Na parapecie w pokoju będą miały bardziej stałą temperaturę (18-21/22sC) i jakiś przewiew (mniejsza szansa, że zapleśnieją). W zbiorniku wyższa wilgotność (70-90%), temp 17-23/24sC, oraz długo oświetlenie, co jak czytałem nie jest dla wschodu tak istotne. Co będzie lepsze? Do wysiewu potrzeba dużo światła, wysokiej wilgotności powietrza oraz temperatury. Szybciej i więcej wykiełkuję, ale to też zależy od tego jak świeże są nasiona i jak były przechowywane. Lepiej wrzucić je do terrarium, a jak mają iść na parapet no to przykryć pojemnik folią lub przykrywką z dziurkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 Nasiona ponoć z września/października. Co do przechowywania to nic mi o tym nie wiadomo. Prawdopodobnie podzielę je na 2 części, jedną dam do zbiornika a 2-gą na parapet. Są może gdzieś bardziej szczegółowe informacje na temat tej konkretnie var. lovellae, czy można się kierować ogólnymi informacjami na temat łyżeczkowatych? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Nasiona ponoć z września/października. Co do przechowywania to nic mi o tym nie wiadomo. Prawdopodobnie podzielę je na 2 części, jedną dam do zbiornika a 2-gą na parapet. Są może gdzieś bardziej szczegółowe informacje na temat tej konkretnie var. lovellae, czy można się kierować ogólnymi informacjami na temat łyżeczkowatych? Kieruj się na temat łyżeczkowatych lub ogólnie rosiczek tropikalnych. Var.lovellae to tylko odmiana spathulaty,która nie ma jakiś innych wymań. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Za miesiąc do półtora wychodzą ze zbiornika fikusy. Będzie "sporo" miejsca na inne rośliny. Myślałem o kapturnicach, ale nie znalazłem takich, które nie potrzebują zimowania. Może jednak takie są? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Moje pierwsze "POTWORY" :-) Gemmae D. roseana wysiane 29.04.17 a na focie poniżej z dnia 04.04.17 12.04.17 19.04.17 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Za miesiąc do półtora wychodzą ze zbiornika fikusy. Będzie "sporo" miejsca na inne rośliny. Myślałem o kapturnicach, ale nie znalazłem takich, które nie potrzebują zimowania. Może jednak takie są?Wszystkie kapturnice zimują i żadna nie nadaje się do terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Wszystkie kapturnice zimują i żadna nie nadaje się do terrarium. Tak mniej więcej doczytałem przez ten czas, ale dzięki za potwierdzenie. Prawdopodobnie zrobię jakiś zbiornik pod tą tylną ścianką z jakimś wodospadem i obsadzę jakimś gat pływacza lądowego. Wstępnie z dostępnych ogólnie wytypowałem U. graminifolia, choć szukałem U. pubescens. Na razie są jednak mało dostępne :-( Dzbaneczniki, choć by się może w takim zbiorniku sprawdziły w większości, są jednak dość spore. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 (edytowane) Koniec tego dobrego i zbiornika w obecnej postaci - fikusy won na dwór. Ostatnie foty: Czy takie wyciągnięcie sie w górę może oznaczać zbyt małą ilość światła? i pigmejki :-) Edytowane 22 Maja 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Prawdopodobnie mają za mało światła. Możesz troszeczke pomóc im dokarmiając je. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 23 Maja 2017 Autor Share Napisano 23 Maja 2017 Prawdopodobnie mają za mało światła. Wyskoczyły z akwa na okno. Powinny się poprawić. Możesz troszeczke pomóc im dokarmiając je. Czytałem że pyłkiem pszczelim lub karmą dla rybek. Czy ta karma jest to coś konkretnego? Suszona daphnia może być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 4 Lipca 2017 Autor Share Napisano 4 Lipca 2017 Maluchy będą kwitnąć: D. pygmaea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 11 Lipca 2017 Autor Share Napisano 11 Lipca 2017 Obecny wygląd pseudo palu: D. pygmaea kwitnie: W skromnej kolekcji pojawiła się druga D. muscipula: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi