Tomek79 Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Witam, właśnie zakończyłem montaż małej lampy opartej na 12 diodach mocy(Power LED), 2szt. full spectrum, 5szt. 6500K i 5szt. 8500K. Diody zostały przylutowane do gotowej płytki o średnicy 74mm i wychłodzone radiatorem wraz z wentylatorkiem 80mm wyciągniętymi ze starego Pc-ta. Zasilanie diod jak również wentylatora oraz programator czasowy zostały umieszczone we wspólnej obudowie z której poprowadzone zostały przewody do panelu. Na obudowie umieściłem również wyłącznik główny, a także regulator obrotów wentylatora własnej produkcji aby wyciszyć wiatrak, bo strasznie hałasował. Wszystko ładnie świeci, wiatraka nie słychać a radiator zimny. Wynalazek ten oświetla mini kompozycję w ''ściętym''akwarium 25x25cm składającą się na razie z jednego cephalotusa (reszta cefali zostanie dosadzona za tydzień góra dwa). Teraz zdjęcia: Jeśli macie jakieś uwagi lub pytania chętnie wysłucham i odpowiem. cdn. za chwilę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 Zdjęcie całości oraz na razie jednego lokatora: Na zakończenie dodam, że ten panel powstał aby zastąpić poprzedni siedmiowatowy, który grzał się strasznie(za mały radiator, ale większego dać nie mogłem, bo byłby za ciężki) i musiałem średnio co miesiąc wymieniać spaloną diodę, teraz powinno być lepiej, a i cefalki może będą bardziej zadowolone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Na zakończenie dodam, że ten panel powstał aby zastąpić poprzedni siedmiowatowy, który grzał się strasznie(za mały radiator, ale większego dać nie mogłem, bo byłby za ciężki) i musiałem średnio co miesiąc wymieniać spaloną diodę, teraz powinno być lepiej, a i cefalki może będą bardziej zadowolone. Ładne, zgrabne i pomysłowe. Naprawdę podoba mnie się. Ale co do chłodzenia. Najważniejszy nie jest radiator, a wentylator. Można dać b. duży radiator, ale bez wspomagacza w postaci wentylatora się i tak w końcu nagrzeje. Wentylator natomiast przemieszcza powietrze chłodniejsze do okolic radiatora dzięki temu wymiana powietrza przebiega sprawniej. Oczywiście radiator jest ważny, ale dodanie wentylatora wszystko usprawnia. Jeśli narzekasz na hałas to zapraszam do mojej piwnicy. Tam jest dopiero głośno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 Ładne, zgrabne i pomysłowe. Naprawdę podoba mnie się. Ale co do chłodzenia. Najważniejszy nie jest radiator, a wentylator. Można dać b. duży radiator, ale bez wspomagacza w postaci wentylatora się i tak w końcu nagrzeje. Wentylator natomiast przemieszcza powietrze chłodniejsze do okolic radiatora dzięki temu wymiana powietrza przebiega sprawniej. Oczywiście radiator jest ważny, ale dodanie wentylatora wszystko usprawnia. Jeśli narzekasz na hałas to zapraszam do mojej piwnicy. Tam jest dopiero głośno Dzięki Tracer27, miałem nadzieję, że w miarę duża powierzchnia radiatora zrobi robotę, ale się myliłem. A diody mocy nie wybaczają błędów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Marca 2017 Share Napisano 3 Marca 2017 Dzięki Tracer27, miałem nadzieję, że w miarę duża powierzchnia radiatora zrobi robotę, ale się myliłem. A diody mocy nie wybaczają błędów Wiem po swoich. Na te duże panele co mają 108W tam jest radiator 500x200mm bodajże i przy wyłączonych wentylatorach się nagrzeje dopiero po 2-3 godzinach, ale w końcu to zrobi. Tylko, że one dają po 16h dziennie. Z włączonymi 3 wentylatorami ich temperatura to około 25 stopni. Oczywiście jakby dać jeszcze większe radiatory to nie ma problemu, przy określonej wielkości będą w miarę zimne. No, ale ta wielkość i gabaryty nie mówiąc o cenie. Dlatego zawsze lepiej dać jakiś wentylator chociaż mały, ale zawsze lepiej by był. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Samael Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Witaj, Widzę że udało Ci się to co mi nie wyszło. Mam podobną płytkę, lecz po wlutowaniu diod, niestety nie świeci całość. Jak sprawdzam baterią akumulatorową to świecą niektóre pary diod, a niektóre tak jakby nie przekazywały prądu dalej. Miałeś może podobny problem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Ja się chciałem zapytać o te nóżki na których stoi lampka. Skąd masz lub jak zrobiłeś? Sam nie wpadłem na nic takiego a ładnie to wygląda. Do Samael. Sprawdź może masz gdzieś zimny lut. Ja sprawdzam przewodem z osłonką - po prostu robiłem mostek - po kolei każdą diodę. Jak nagle mi się zapaliła lampka to znak że przy tej diodzie coś nie tak. Okazało się, że był zimny lut. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lennA Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 a nie wygodniej kupic taki model na aliepres albo w markecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Listopada 2017 Share Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Pytanie do autora jakiej mocy są te ledy, czy są to jedno watowe i jaki efekt? Można wysępić jakieś zdjęcia roślin po tym czasie? Chyba, że nie były używane latem. Edytowane 5 Listopada 2017 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi