StachuRosja Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) Witam chciałbym się pochwalić swoimi planami na niedaleką przyszłość (może jeszcze w tym miesiącu albo w kwietniu). Ten projekt zwie się Mini torfowisko. Co mam w planach? Jak widać na zdj poniżej mam taką dużą donicę ogrodową (rozmiary 38 cm szerokości na 19 cm długości na 15 cm wysokości). W zeszłym roku posadziłem w niej żywe kamienie ale są tą bardzo trudne rośliny i większości coś nie spasowało i zginęła postanowiłem zrezygnować z tak dużej hodowli i teraz mam kilka kamyczków co przetrwało w takiej małej glinianej doniczce ale wracając do planów. Postanowiłem że ta donica raz wykorzystana nie może być pusta i przejdzie przemianę ze skrajnie suchej pustyni do bagienka. Chcę przerobić tą donicę na mini torfowisko (moim zdaniem będzie małe ale liczę na to że inni którzy już takie mają się wypowiedzą czy jest małe czy nie) w którym będę hodował rośliny owadożerne zimnolubne (w planach mam posadzenie tam Drosera intermedia, Drosera x obovata, Pinguicula lusitanica, Sarracenia barbapapa i możliwe jak starczy miejsca mała odmiana purpurei). Nawadnianie mam prawie przemyślane bo mam w planach 3 cm warstwy drenażowej jak w słoju z pływaczami (słój był inspiracją) i zrobić otwory ok 4 - 5 cm nad dnem by nadmiar wody mógł się wylać (w przeciwieństwie do słoja donica nie jest przeźroczysta) ale jest jeden mały problem. Na dole producent zrobił otwory odwadniające i teraz mam dylemat jak je zatkać. Pierwszym pomysłem było wyłożenie donicy folią ale pomysł ryzykowny bo jedna dziura i woda się wyleje. Druga koncepcja to zaklejenie jej kawałkiem gumy (ale boję się że z kleju uwolnią się do wody szkodliwe substancje). trzeci pomysł to klej na ciepło który nie potrzebuje gumowej łaty (bo zmieni się w twardą skorupkę) ale mam obawy jak w punkcie 2. Co sądzicie o projekcie? Czy wybrane rośliny mogą ze sobą rosnąć (głównie chodzi o glebę nasłonecznienie i nawodnienie)? I jak poradzić sobie z otworami w dnie? Kamienie obecne wewnątrz donicy znikną. Nie miałem ich gdzie dać po za tym dziś wiało to ją dociążyłem. Pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2017 przez StachuRosja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 4 Marca 2017 Autor Share Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) Odwołuje pytanie o szkodliwość kleju na gorąco. Poczytałem trochę i znalazłem tanie rozwiązanie nazywa się silikon akwarystyczny. Jest na 100% nie szkodliwy i poklei to co chcę. Dodatkowo mam pomysł na przeciwdziałanie przelaniu zamiast zakleić dziurki przykleję małe doniczki (5 cm średnicy) górą do dołu i jak będzie za dużo wody to przeleje się przez małą doniczkę do oryginalnych otworów. Edytowane 4 Marca 2017 przez StachuRosja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzo3 Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Za dużo kombinacji, jak chcesz ją na dworze trzymać to zaklej dolne otwory silikonem i zrób nowe na ściankach bocznych. :-) Mam podobną donicę, ale stoi w domu i wewnątrz ma zbiorniki wodne z małych butelek :-) Ja nie mam otworów chroniących przed przelaniem, ale mam pociągniętą na zewnątrz rurkę - przez którą można uzupełnić wodę oraz sprawdzić jej poziom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 Też sprytnie ale ja mam zamiar tylko w lato trzymać ją w ogródku a w zimę schowam na strych. Moim zdaniem pomysł jest prosty tylko wydaje się skomplikowany i myślę że zadziała. Jakie rośliny trzymasz w swoim pojemniku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 6 Marca 2017 Autor Share Napisano 6 Marca 2017 Ostatni element układanki już obecny. Silikon akwariowy czyli bezpieczna forma sklejenia mojej konstrukcji. W środę zrobię pierwszy krok u torfowisku (pokleję w tej donicy tak jak opisywałem) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Czytałeś może - http://www.rosliny-owadozerne.pl/Budowa-ka...ych-t17847.html http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...kastra&st=0 ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 6 Marca 2017 Autor Share Napisano 6 Marca 2017 Widziałem post cefalotusa ale mam swoją wizje i swoje środki główne (donica) chce ją wykorzystać i albo mi się uda albo będzie marnie. Tak naprawdę posty te widziałem dawno i one mnie zainspirowały gdy kamienie padły by tą samą donice w ten sposób wykorzystać. Podsumowując wzoruję się na instrukcji ale mam swoją wizje którą głęboko wierzę że pomyślnie wprowadzę w życie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzo3 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Też sprytnie ale ja mam zamiar tylko w lato trzymać ją w ogródku a w zimę schowam na strych. Moim zdaniem pomysł jest prosty tylko wydaje się skomplikowany i myślę że zadziała. Jakie rośliny trzymasz w swoim pojemniku? Aktualnie mam jedną taką donicę i trzymam tam swoje pierwsze owadożery - trzy capensisy. :-) Ale trafiły tam też tymczasowo maluteńkie adelki i tłustosze emarginata, których nie udało mi się już powciskać do terrariów, rosną ładnie, tylko powoli, bo słońca teraz brak. Ale adelki się przystosowały i nawet się ślinią :-) Nad taką donicą panuje dosyć wysoka wilgotność jak na takie warunki, w sumie wodę dolewam co drugi dzień bo sporo jej paruje :-) Teraz na dniach będę robił drugą taką donicę, tyle, że zamiast zbiorników z butelek, z racji niższego poziomu wody, będzie zbiornik z keramzytu, oddzielonego od torfu agrowłókniną. Prawdopodobnie będę robił dno o dwóch wysokościach, bo będę próbował trzymać tam razem proste kapturnice z muchołówkami i spróbuję zróżnicować im wilgotność podłoża. Trafią tam purpuree i muchołówki które już powoli wychodzą z zimowania, ewentualnie będę też eksperymentował i spróbuje umieścić tam dwie rotundifolie/anglice, które przypadkiem do mnie dotarły z mchem Sphagnum i nie mam co z nimi zrobić :-) Ogólnie, ostatecznie plan jest taki, że donice trafią do ładnej osłonki drewnianej, w której rurki dopływu wody będą zakamuflowane :-) Parapet południowy w pokoju :-) Dla drugiej donicy zimowanie w garażu również przy południowym oknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 8 Marca 2017 Autor Share Napisano 8 Marca 2017 Pierwszy etap budowy mini torfowiska przykleiłem te małe doniczki do donicy tak aby nie doszło do przelania. Za parę dni przetestuje swoją konstrukcje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 9 Marca 2017 Autor Share Napisano 9 Marca 2017 Witam tak jak zapowiadałem zrobiłem test mojej konstrukcji. Nie cieknie . W tym momencie schowam gotową donice będzie czekać na ciepłe dni i rośliny. Liczę na to że niebawem to wszystko będzie . Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Witam już zbudowałem także torfowisko. Obecnie brakuje zieleni będę stopniowo sprowadzał rośliny ale przejdę do opisu budowy. Na początek przykleiłem doprowadzenie wody do drenażu. Jest to stara butelka (z napoju 1,5 litra) zwinięta na kształt rurki (by zajmowała mało miejsca) z lejkiem który zrobiłem z górnej części butelki. Podobnie jak w terrarium zrobiłem to by nie lać bezpośrednio po glebie (bo zmieni się w podmokłe bagno). Niby to jest bagno ale jak jest za dużo wody w glebie to też nie dobrze a torf nie przepuszcza wody tak dobrze jak ziemia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Potem drenaż zrobiłem go z pokruszonych cegieł i tak jak wcześniej dokładnie przepłukałem cegłę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Rozdzieliłem drenaż i glebę szmatką by gleba nie mieszały się te dwie warstwy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Włożyłem glebę do donicy wykorzystałem mieszankę torfu i perlitu w proporcjach 1:5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 I na koniec posadziłem roślinę. Obecnie biednie mam tylko jedną kapturnice która rośnie w rogu (z tyłu będą większe rośliny z przodu mniejsze) planuję posadzić też tam muchołówkę ale wolę się upewnić że się prawidłowo wybudziła (by nie zgniła), a kapturnica była bezpośrednio ze sklepu a zwykle te rośliny są w pełni wybudzone. Muchołówka jest w zamian za tłustosza bo wymaga innej gleby. Nie mogę się doczekać aż zdobędę jeszcze jakieś rośliny do torfowiska. Ładnie wyszło ale będzie piękniejsza jak będzie więcej roślin. ps. system ochrony przed przelaniem działa nalałem tam wody i jak wlałem dużo zaczęła się wylewać (głównie ze środkowego) a potem przestała a w rurce widać wodę (czyli stoi) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi