Skocz do zawartości

Maluteńkie rosiczki czy mech?

Kr3C!K

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Jakiś czas temu pozbierałem dzbanuszki z nasionkami i rozsypałem je na torfie z nadzieją, że coś może z tego wyrośnie. Nasionek było bardzo dużo, więc sypałem dośc gęsto bo może " dużo nie wzejdzie, ale coś może się pokaże".. :P

Coś jednak urosło.. i stąd moje pytanie.. to mech czy jednak malutkie rosiczki? Jeśli to roślinki, to będize coś z nich? Czy może rozrzedzić to jakoś? Podpowiedzcie coś :P Szkoda żeby to zniszczyło się, jeżeli to faktycznie moje małe "dziieci" :D

Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie mam możliwości ani sprzętu żeby zrobić idealne przybliżenie :)

post-6304-1488748943_thumb.jpg

post-6304-1488748953_thumb.jpg

post-6304-1488748961_thumb.jpg

post-6304-1488748990_thumb.jpg

post-6304-1488749000_thumb.jpg

post-6304-1488749006_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tak,weź pencete i złap za łodyżkę(tak od dołu) a następnie wbij rosiczke do innej doniczki(chodzi mi o to że jak złapiesz rosiczke pensetą to musisz ją wcisnąć w torf)

A,i jeszcze spryskaj wodą destyl.torf bo pleśnieje.

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

A,i jeszcze spryskaj wodą destyl.torf bo pleśnieje.

Co najwyżej problem zniknie na chwilę bo nie będzie widać pleśni, ale zaraz powróci. Po pierwsze za słaba wentylacja, jeśli nie będzie przewiewu pleśń będzie powracała cały czas, a obecnie podłoże wygląda strasznie. Druga sprawa torf w doniczkach po sam brzeg. Trzecia sprawa, więcej światła dla siewek.

Odnośnik do odpowiedzi