Skocz do zawartości

przycinanie

jacko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów

Mam pytanie mianowicie: Czy przycięcie długiego pędu spowoduje oprócz tego że roślina wypuści pęd boczny, to że roślina wypuści więcej dzbanków? Czy jest to tym uwarunkowane??

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

JB

Ogólnie proszę napiszcie jakie są zalety takiego zabiegu. Czy to faktycznie pobudzi rośline do wytworzenia więcej pułapek, czy nie? Marzy mi się mieć taki okaz jak na zdjęciu:)

http://i.roslinyowadozerne.eu/albums/wysta...UW/DSCA3417.jpg

Proszę odpowiedzcie, każda odpowiedź bedzie mile widziana:)

Pozdrawiam

JB

Witam Forumowiczów

Mam pytanie mianowicie: Czy przycięcie długiego pędu spowoduje oprócz tego że roślina wypuści pęd boczny, to że roślina wypuści więcej dzbanków? Czy jest to tym uwarunkowane??

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

JB

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz mieć tak okazały dzbanecznik jak na zdjęciu to musisz posiadać taki gatunek/ mieszańca i bardzo o niego dbać ;) A tak bardziej na poważnie; jeżeli zależy Ci na dużej ilości dzbanków to musisz mieć kilka stożków. Im więcej stożków= tym więcej w tym samym czasie tworzy się dzbanów. Więc jak masz 1-2 stożki to jeden przycinasz i stymulujesz do wytworzenia większej ilości. Jeśli chcesz mieć duże i dorodne dzbany wtedy musisz co najmniej jeden stożek dopuścić do takiej jakby dorosłości i nie ruszać go. Niektóre dzbaneczniki z tego co wiem mają 3 rodzaje dzbanków (dolne, pośrednie i górne) a większość chyba 2 rodzaje a te im wyżej rosnące, tym bardziej okazałe. W każdym bądź razie zapewniasz jak najlepsze warunki; stanowisko, stałe warunki najlepiej w ciągu całego roku a i możesz poeksperymentować z odżywkami nie koniecznie w postaci owadów. Jest mnóstwo tematów na temat nawożenia dzbaneczników. Jeżeli dobrze to zrobisz to przyśpieszysz ilość, wzrost i wielkość dzbanków. Choć najprostszą metodą acz najwolniejszą to zostawić roślinę w jej własnym tempie a za tylko kilka lat będzie tak okazała jak na zdjęciu ;)

Jeśli gdzieś przytoczyłem herezję to przepraszam specem od dzbanów nie jestem :P

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze dopisz, jakiego dzbanecznika dotyczą te rozmyślania? Konkretnie mirandy czy jakiegoś innego?

Ogólnie przycinanie może pobudzić do powstania nowych stożków wzrostu, ale nowe odrosty wypuszczają raczej małe dzbanki. Tylko dorosłe rośliny i sadzonki z końcówek dorosłych dzbaneczników wypuszczają dorosłe dzbanki.

Jeśli chodzi o najprostsze parapetowce to najłatwiejszą metodą otrzymania dużej ilości dzbanków jest posadzenie kilku roślin w jednej doniczce. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o Mirandę:) Ale chyba to pytanie dotyczy wszystkich dzbaneczników:)

Pozdro

JB

Może jeszcze dopisz, jakiego dzbanecznika dotyczą te rozmyślania? Konkretnie mirandy czy jakiegoś innego?

Ogólnie przycinanie może pobudzić do powstania nowych stożków wzrostu, ale nowe odrosty wypuszczają raczej małe dzbanki. Tylko dorosłe rośliny i sadzonki z końcówek dorosłych dzbaneczników wypuszczają dorosłe dzbanki.

Jeśli chodzi o najprostsze parapetowce to najłatwiejszą metodą otrzymania dużej ilości dzbanków jest posadzenie kilku roślin w jednej doniczce. ;)

Odnośnik do odpowiedzi