jacko Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Witam Forumowiczów Mam pewien problem mianowicie posiadam dwa piękne dzbaneczniki - jedna Miranda, druga Truncata. obie rośliny rosną przy wysokim oknie wychodzącym na zachód. Mam również sztuczne oświetlenie. I tu pojawia się pytanie kiedy (o jakiej porze) powinienem włączać sztuczne oswietlenie. Czy przez cały dzień, tak by oświetlenie było jak najsilniejsze do wieczora (np. 23.00), czy o określonej porze po południu do wieczora ( 23.00) tak by oświetlenie było w miarę jednakowe przez cały dzień do nocy? Czy też może włączać je rano i po południu?? Trzeba wziąść pod uwagę fakt, że jest to okno zachodnie. Proszę Forumowiczów o porady. Z góry dziękuję za pomoc:) Pozdrawiam JB Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Witam Forumowiczów Mam pewien problem mianowicie posiadam dwa piękne dzbaneczniki - jedna Miranda, druga Truncata. obie rośliny rosną przy wysokim oknie wychodzącym na zachód. Mam również sztuczne oświetlenie. I tu pojawia się pytanie kiedy (o jakiej porze) powinienem włączać sztuczne oswietlenie. Czy przez cały dzień, tak by oświetlenie było jak najsilniejsze do wieczora (np. 23.00), czy o określonej porze po południu do wieczora ( 23.00) tak by oświetlenie było w miarę jednakowe przez cały dzień do nocy? Czy też może włączać je rano i po południu?? Trzeba wziąść pod uwagę fakt, że jest to okno zachodnie. Proszę Forumowiczów o porady. Z góry dziękuję za pomoc:) Pozdrawiam JB Teoretycznie mógłbyś je mieć włączone przez cały dzień gdzie czas naświetlania powinien wychodzić coś pomiędzy 16-18 dziennie przez co roślina ma zapewnione przez cały dzień równomierne "nasłonecznienie". Jednak w twoim wypadku jako, że jest to okno zachodnie od rana do popołudnia. Później czas wyłączania światła popołudniem możesz skracać im dłuższy robi się dzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 15 Marca 2017 Autor Share Napisano 15 Marca 2017 Jak rozumiem u mnie należałoby włączać światło rano - do popołudnia gdy słońce zacznie świecić w zachodnim oknie. Potem by dzień byl jeszcze dłuższy mógłbym włączać sztuczne światło gdy słońce zajdzie do nocy czyli ok 23.00 - 24.00. Czy dobrze kombinuję?? Dzięki temu dzień trwałby ok 13 godzin - o co z resztą mi chodzi. Teoretycznie mógłbyś je mieć włączone przez cały dzień gdzie czas naświetlania powinien wychodzić coś pomiędzy 16-18 dziennie przez co roślina ma zapewnione przez cały dzień równomierne "nasłonecznienie". Jednak w twoim wypadku jako, że jest to okno zachodnie od rana do popołudnia. Później czas wyłączania światła popołudniem możesz skracać im dłuższy robi się dzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 16 Marca 2017 Share Napisano 16 Marca 2017 Jak rozumiem u mnie należałoby włączać światło rano - do popołudnia gdy słońce zacznie świecić w zachodnim oknie. Potem by dzień byl jeszcze dłuższy mógłbym włączać sztuczne światło gdy słońce zajdzie do nocy czyli ok 23.00 - 24.00. Czy dobrze kombinuję?? Dzięki temu dzień trwałby ok 13 godzin - o co z resztą mi chodzi. Dokładnie tak. Zresztą godzinę wyłączenia to już sam musisz sobie określić biorąc poprawkę na warunki które tam masz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 Postanowiłem, że jednak lampa bedzie swiecic przez caly dzień. Słońce świeci bezpośrednio na rosliny teraz przez ok. 30 min. dziennie, a w lecie ok 2 godz max więc nie ma bólu. podaję link do filmiku. tam dzbanki jak widac sa w pełnym świetle a rosną świetnie:) pozdro JB Dokładnie tak. Zresztą godzinę wyłączenia to już sam musisz sobie określić biorąc poprawkę na warunki które tam masz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 A kto powiedział,że nie będom rosły w pełnym świetle. Dzbanecznik może przyzwyczaić do pełnego światła,a poza tym to ściany szklarni zapobiegają przenikanie ostrych promieni słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 Świetnie dzięki za odpowiedzi! jeszcze jedno pytanie: ile godzin dziennie światła powinny mieć dzbanki?? słyszałem że 13 - 15. to prawda?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Marca 2017 Share Napisano 18 Marca 2017 moje mają 12godz.i jest ok. tak dla pewności oświetlaj minimum 12godz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 18 Marca 2017 Autor Share Napisano 18 Marca 2017 oświetlam 15 godzin:)) 8.00 - 23.00 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 Jak to jest z oświetlaniem dzbaneczników wrażliwych na słońce, czy na oświetlenie LED też jest wrażliwe? Krótko mówiąc: Czy sztuczne oświetlanie led dla dzbaneczników lubiących cień jest stosowne i nie wyrządzi szkód roślinom? tutaj moja lampka led: link Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Marca 2017 Share Napisano 30 Marca 2017 Jak to jest z oświetlaniem dzbaneczników wrażliwych na słońce, czy na oświetlenie LED też jest wrażliwe? Krótko mówiąc: Czy sztuczne oświetlanie led dla dzbaneczników lubiących cień jest stosowne i nie wyrządzi szkód roślinom? tutaj moja lampka led: link Jak już to wrażliwych na pełne promienie słońca Mam podobną też z roraimy i dzbanki w terra rosną pod nią ok 20cm i mają się dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 30 Marca 2017 Share Napisano 30 Marca 2017 Jak już to wrażliwych na pełne promienie słońca Mam podobną też z roraimy i dzbanki w terra rosną pod nią ok 20cm i mają się dobrze. Uffff, to dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi