Skocz do zawartości

Terrarium dla rosiczek z Południowej Ameryki.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam szybkie pytanko :)

Planuje założyć terrarium dla rosiczek SA o wymiarach mniej więcej 35x30x30. Malutkie, bo chce je chłodzić ogniwem Peltiera.

Zastanawiam się nad mocą oświetlenia. Mam bazę na 20 diod i zastanawiam się czy zamontować 20 diod 1W, czy 3W. Jakie polecacie soczewki?

No i drugie pytanie. Czy znalazłaby się na forum osoba, która wykonałaby dla mnie terrarium pod konkretny wymiar z konkretnymi otworami itd?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

mam szybkie pytanko :)

Planuje założyć terrarium dla rosiczek SA o wymiarach mniej więcej 35x30x30. Malutkie, bo chce je chłodzić ogniwem Peltiera.

Zastanawiam się nad mocą oświetlenia. Mam bazę na 20 diod i zastanawiam się czy zamontować 20 diod 1W, czy 3W. Jakie polecacie soczewki?

Na takie małe terrarium 20W będzie w sam raz chyba, że użyjesz 3W ale wtedy dasz zwyczajnie mniej. Większość płyt PCB ma możliwość zamontowania diod w kilku różnych kombinacjach więc pewnie nawet pod mniejszą ilość diod 3W będziesz mógł płytkę wykorzystać.

Z soczewkami jest pewne ograniczenie większość diod 1-3W występuje z soczewkami na około 120-140 stopni. Są mniejsze, ale ciężko się ich doszukać nie każdy sklep ma je w ofercie. Na szczęście jakaś mądra głowa wymyśliła kolimatory skupiające do diod. Bez problemu można nabyć na 15-30 stopni. Jakich ewentualnie kolimatorów użyjesz będzie zależeć od tego na jakiej wysokości będzie oświetlenie nad roślinami. Im wyżej będzie panel tym skupienie musi być większe.

No i drugie pytanie. Czy znalazłaby się na forum osoba, która wykonałaby dla mnie terrarium pod konkretny wymiar z konkretnymi otworami itd?

Na mnie nie licz ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ja tutaj myślałem nad użyciem 20 diod 3W, ale kurcze faktycznie może bym popalił pod nim rośliny, tym bardziej, że panel zamontuje maksymalnie 10 cm nad terrarium. W takim razie wezmę 20 sztuk 1 Watowych. W takim wypadku jakie kolimatory byś mi polecił?

Z tym terrarium to trochę zabawy będzie, zwłaszcza z otworem przez który przełożę radiator od peltiera :D

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ja tutaj myślałem nad użyciem 20 diod 3W, ale kurcze faktycznie może bym popalił pod nim rośliny, tym bardziej, że panel zamontuje maksymalnie 10 cm nad terrarium. W takim razie wezmę 20 sztuk 1 Watowych. W takim wypadku jakie kolimatory byś mi polecił?

Z tym terrarium to trochę zabawy będzie, zwłaszcza z otworem przez który przełożę radiator od peltiera :D

Przy tej wielkości terrarium i wysokości zawieszenia to najlepiej 45 stopni, a jak nie to 60. Uprzedzam tylko, że te kolimatory nie są doskonałe i nie skupiają światła w 100%. Bardziej to takie 80-90%. Część rozchodzi się na boki, ale na szczęście mniejsza cześć.

Co do otworu będzie z nim trochę zabawy ponieważ pod ogniwo Peltiera powinien być wykonany otwór kwadratowy. Zupełny kwadrat to nie będzie bo jego wewnętrzne narożniki będą zrobione w promieniu. By wykonać taki otwór trzeba wywiercić 4 otwory na narożnikach i dopiero wycięciami połączyć to w jedno. Generalnie takie rzeczy powinny iść już na CNC (jeśli mowa o szkle). Co prawda można to zrobić ręcznie, ale jest z tym dużo roboty. Chyba że jeden większy otwór w kształcie koła, ale wtedy płytka będzie miała dużo luzu, który trzeba będzie zatkać czym izolującym ciepło.

Kiedyś sam kombinowałem chłodzenie w terrarium z zastosowaniem ogniwa, ale stwierdziłem że liczba pracy którą trzeba włożyć i skomplikowanie tej pracy przekracza ewentualne korzyści. Łatwiej jest rozbebeszyć lodówkę i użyć części do zrobienia chłodzenia lub nawet przerobić całą lodówkę na terrarium ;)

Obecnie cześć rosiczek z Ameryki Płd. przeprowadziłem do nowego terrarium (które robiłem w poradniku) i nie mam żadnego sprzętu do chłodzenia, a mimo to żyją i mają się dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do soczewek to musisz w tej kwestii bardzo uważać jeżeli planujesz zamontowanie tylko białych Led to nie musisz się martwic. Jeżeli jednak będą tam tez Ledy niebieskie czerwone lub full spectrum to stosując kolimatory będziesz miał dyskotekę w terrarium tzn. różnokolorowe kropki na podłożu co wygląda bardzo kiepsko. Ja do terrarium 30x30x30 dałem tylko 16 Led 1W i jest to zdecydowanie wystarczająca ilość. Kolejne terra 50x30x40 dostanie lampkę 20w i tez uważam ze wystarczy żeby dobrze wybarwić rośliny. Duża zaletą kolimatorów jest to ze nie światło nie ucieka poza terrarium.

Edytowane przez Emdine
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie rady.

Postanowiłem odpuścić na razie chłodzenie. Zamontuje jedynie nawilżacz, chociaż to też później.

Zamówiłem bazę na 20 diod i do tego zamówię 20 diod 1W. Planowałem zastosować po 7 diod: royal blue, deep red i 6 diod 6500k. Jeśli macie inne propozycję chętnie wysłucham.

Teraz nie wiem co z tymi kolimatorami. Faktycznie przypominam sobie, że kiedyś jak ich użyłem to miałem różne kolory w terrarium...

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie rady.

Postanowiłem odpuścić na razie chłodzenie. Zamontuje jedynie nawilżacz, chociaż to też później.

Zamówiłem bazę na 20 diod i do tego zamówię 20 diod 1W. Planowałem zastosować po 7 diod: royal blue, deep red i 6 diod 6500k. Jeśli macie inne propozycję chętnie wysłucham.

Teraz nie wiem co z tymi kolimatorami. Faktycznie przypominam sobie, że kiedyś jak ich użyłem to miałem różne kolory w terrarium...

Jak.chcesz soczewki.to tylko 90stopni te o mniejszym kacie beda za bardzo skupialy swiatlo i bedziesz mial.kolorowo w terrarium jutro dostane soczewki 60stopni i podesle zdjecie jak to wyglada. Alternatywa sa ledy full spectrum kgore lepiej mieszaja sie z swiatlem bialym niz ledy niebieskie i czerwone

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie jeszcze rozmyślając wpadłem na pomysł żeby terrarium wykonać z poliwęglanu litego. Przy takim małym zbiorniczku koszty nie powinny być duże, a i bezproblemowo wyfrezowanoby mi wszystkie potrzebne otwory na CNC.

Ew. kupię gotowe terrarium, żyletką postaram się wyciąć boczną ściankę i wstawię tam poliwęglan 10mm :)

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Jak.chcesz soczewki.to tylko 90stopni te o mniejszym kacie beda za bardzo skupialy swiatlo i bedziesz mial.kolorowo w terrarium jutro dostane soczewki 60stopni i podesle zdjecie jak to wyglada. Alternatywa sa ledy full spectrum kgore lepiej mieszaja sie z swiatlem bialym niz ledy niebieskie i czerwone

Przy kolimatorach 90 stopni założonych na diodach i tym ustawieniu duża część światła będzie uciekała na boki. Szeroki stożek ma sens przy montażu diod na listwach lub dużych panelach gdzie diody są oddalone od siebie, ale płytki PCB na 20W zwykle nie przekraczają 15cm długości któregoś z boków. Dodatkowo na takich płytkach diody są ułożone blisko siebie więc jest to pewne ułatwienie przy wąskim kącie świecenia i też nie ma zbyt dużych braków na powierzchni oświetlanych. Łatwo można to sprawdzić ustawiając kątomierz z ruchomym ramieniem na określonej wysokości.

Małe terrarium, mała płyta to i kąt nie musi być duży, a jeśli naprawdę chcesz uniknąć jakichkolwiek braków i utraty światła na boki to po środku tego rozwiązaniem są kolimatory 60 stopni.

P.S Kolimatory można bez problemu wymienić więc czego byś nie wybrał zawsze możesz zmienić ;), ale to już zależy tylko do Ciebie.

Odnośnik do odpowiedzi