Skocz do zawartości

Drosera coccicaulis clon2- problem?

luki174

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam do Was pytanie/prośbę.

17 lutego zakupiłem u B52 roślinki, w tym m.in. Drosera coccicaulis clon2.

Wszystkie rosną bardzo ładnie, wszystkie wypuszczają nowe listki i kropelki.

Tylko właśnie ta tytułowa jakby stoi w miejscu. Nw czym to może być spowodowane.

Cały czas wszystkie trzymam w jednym miejscu pod oświetleniem z POWER LED 36W, świecę 10-21.

Woda cały czas w podstawkach.

Co to może być i jak to mogę zahamować?

wE2LRn2.jpg

2ghdSHZ.jpg

enMt731.jpg

Całość:

X944jnl.jpg

Pomożecie? :D

Odnośnik do odpowiedzi

Uu... roślinka nie wygląda dobrze, wygląda jakby zamierała. Trudno powiedzieć z jakiego powodu, może jakiś szok termiczny związany z przesyłką tak na nią wpłynął, może zwykły pech. Bo wygląda na dużą i dorodną, a warunki raczej ma dobre, skoro inne podobne jej gatunki rosną dobrze. Na razie nic nie zmieniaj, tylko czekaj. Jeżeli ma jakąś infekcję, to już raczej jej nie odratujesz, ale może zwalczy ją sama.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te roślinki D. coccicaulis z dopiskiem "clon 2" z nasion. Tylko kilkanaście siewek nadało się do przesadzenia. Z nich tylko kilka w tej chwili jakoś rośnie, reszta obumarła w podobny sposób - najpierw straciły zieleń w środku, potem całe zrobiły się białe, na koniec uschły w całości. Może jakieś felerne geny?

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, trudno powiedzieć.

Dziś jednak zdecydowałem się i przesadziłem roślinkę.

I ten torf może dziwne, ale nie 'pachniał' ziemią, czy torfem, tylko tak, jakby zaczął gnić? Taki dziwny zapach.

Korzenie też dziwnie wyglądały, nw co to mogło być.

Oczyściłem je z ziemi i wsadziłem do nowego torfu z perlitem(2:1), spryskałem topsinem.

Zobaczymy, czy uda się ją odratować :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Cześć ;)

Dziś po powrocie do domu ze studiów zastał mnie bardzo miły widok, otóż z rosiczki zaczynają wychodzić młode listki, odbiła od korzenia ;)

Także jeśli bd wszystko w porządku, to nie bd musiał jej wpisywać na listę strat ;)

qSOxPtL.gif

mNKu0An.gif

Odnośnik do odpowiedzi