qwerty Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Witam, od pewnego czasu próbuję złożyć zestaw z owadożerców do szklarni {takiej do pokoju}, po lekturze w internecie wyszło mi coś takiego: - muchołówka - rosiczka (drosera capensis/spatulata ) - heliamfora - dzbanecznik Z uwagi na to że chciałbym aby rosły one w jednej ziemi a nie osobno w doniczkach, znalazłem optymalne podłoże (tak mi się wydaje), czyli kwaśny torf + perlit + mech torfowiec. Wilgotność: 70-80% temp. 20- 30 stopni. Co uważacie ? Czy mogę podlewać wodą demineralizowaną, a nie destylowaną? Tutaj zamieszczam terraria : http://www.pirania.com.pl/index.php?a=product&id=292 http://www.zoofaktor.pl/gady/terraria-akwa...bart-glass.html http://www.zoologiczny.sklep.pl/Diversa_Te...27_61_322___410 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Witaj Zestaw który wybrałeś nie do końca jest prawidłowy. Muchołówka wymaga zimowania więcej na zime trzeba będzie ją przesadzić do doniczki i ja zimować w odpowiednich warunkach. Co do helki i dzbanka to też zależy jakiego dzbanka wybierzemy, ale dzbanki nizinne wymagają innych warunkòw aniżeli helki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 19 Marca 2017 Autor Share Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Nephentes Rebecca soper to gatunek który posiadam( z tego co mi się się wydaje), w sobotę dokonałem próby rozmnożenia i uciąłem cześć rośliny. Po zapuszczeniu korzeni to właśnie ją chciałem przenieść do szklarni. Na razie sprawa rozgrywa się między dzbanecznikiem, rosiczką, a podłożem . Z tego powodu że w sklepach jest teraz mały dostęp roślin owadożernych . Co do heliamfory to z tego co przeczytałem wynika że potrzebuje 80% wilgotności, więc wydaje się dobrym wyborem czy problem jest w czym innym? I ponawiam pytanie dot. wody Edytowane 20 Marca 2017 przez tracer274 Połączono posty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Z tego powodu że w sklepach jest teraz mały dostęp roślin owadożernych . Chłopie w stacjonarnych sklepach może i jest mały wybór... na internecie dostaję jednak kociokwiku i nie wiem co wybierać... wszystko bym chciała na raz a najlepiej gotowe chłodzone terra z Hamatą. Jakby popytać ludzi to pewnie mają dużo sadzonek na sprzedaż Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Na początek szklarnia to nie terrarium, a terrarium to nie szklarnia. Czy mogę podlewać wodą demineralizowaną, a nie destylowaną? Tak możesz. Tutaj zamieszczam terraria : http://www.pirania.com.pl/index.php?a=product&id=292 http://www.zoofaktor.pl/gady/terraria-akwa...bart-glass.html http://www.zoologiczny.sklep.pl/Diversa_Te...27_61_322___410 Radziłbym unikać terrariów robionych na szkle o grubości 3mm. Tak cienkie szkło nie nadaję się na tego typu konstrukcje ponieważ jest zbyt delikatne. Diversa ma brzydki zwyczaj robienia swoich terrariów właśnie na 3, a prawda jest tak, że nie powinny być one dopuszczone do sprzedaży. Tym bardziej, że mają otwory, a nie będę już nic wspominał w jaki sposób są wykonane te otwory. Miałem sposobność przyglądnąć się im z bliska gdy były przynoszone do mnie bym je naprawił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 Dzięki za pomoc Powiedzcie jeszcze czy musi być specjalny rodzaj szkła i jaka ma być jego grubość Dzięki za pomoc Powiedzcie jeszcze czy musi być specjalny rodzaj szkła i jaka ma być jego grubość Aha i czy kształt szklarni ma znaczenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 20 Marca 2017 Share Napisano 20 Marca 2017 Dzięki za pomoc Powiedzcie jeszcze czy musi być specjalny rodzaj szkła i jaka ma być jego grubość Przy tej wielkości co dawałeś linki do przykładowych minimum 4mm. Gatunek szkła nie ma znaczenia ponieważ nie kupisz gotowców z innym szkłem niż kwarcowym (w większości float) Aha i czy kształt szklarni ma znaczenie A czy koń to gad? Nie to ssak, tak samo szklarnia to nie terrarium i na odwrót. Już o tym pisałem wcześniej. Większość informacji jest tutaj link P.S Sprawa czysto moderacyjna. Proszę nie wrzucać jednego postu pod drugim tylko edytować poprzedni i dodać co trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 20 Marca 2017 Autor Share Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Zamieszczone niżej linki przedstawiają paludaria. Wydaje mi się że kupno takiego terra i wykonanie z niego paludarium będzie dobrym wyborem. Jednak co z cyrkulacją powietrza, bo na zdjęciach nie zauważyłem wiatraczka, czy to znaczy że otwory umieszczone pod rozsuwanymi drzwiczkami na początek wystarczą? Link Link2 Tu znalazłem terra do przerobienia o idealnych dla mnie rozmiarach (grubość szyb jeszcze do sprawdzenia): Link3 Ps co do pojęć "paludarium" i "terrarium" chyba ich dobrze użyłem Edytowane 20 Marca 2017 przez qwerty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 21 Marca 2017 Share Napisano 21 Marca 2017 Zamieszczone niżej linki przedstawiają paludaria. Wydaje mi się że kupno takiego terra i wykonanie z niego paludarium będzie dobrym wyborem. Jednak co z cyrkulacją powietrza, bo na zdjęciach nie zauważyłem wiatraczka, czy to znaczy że otwory umieszczone pod rozsuwanymi drzwiczkami na początek wystarczą? Kratki wentylacyjne są tak ułożone, że zapewniają odpowiednią wentylacje o ile się ich czymś nie zasłoni. Wiatrak zawsze można dać, ale w tym wypadku jest on opcjonalny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Super, dzięki :rotfl: teraz tylko pozostało kupić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwerty Napisano 23 Marca 2017 Autor Share Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Jakie oświetlenie zakupić? Która z tych Czy potrzebna mata grzewcza od spodu gdy będę miał oświetlenie? Czy wystarczy że będę włączał wiatraczek codziennie na ok. 5 min ? (musiałem zakryć te metalowe dziurki,które zwykle są w terrariach, ponieważ za bardzo uciekała temperatura i wilgoć ) Edytowane 27 Marca 2017 przez qwerty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi