StachuRosja Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Witam planuję budowę terrarium dla roślin owadożernych. Obecnie posiadam: - Pinguicula Gypsicola Buena Vista - Drosera prolifera - Utricularia livida - Utricularia subulata - Utricularia caly - Utricularia alpina - Nepenthes sumatrana 'Giant' - Nepenthes albomarginata - Heliamphora X midoxa Te rośliny planuję posadzić w owym terrarium. Mój plan zakłada że na dnie zrobię torfowisko (będzie jedna gleba dla kilku roślin) oczywiście z odpowiednim drenażem. Z tłu planuję taki pagórek skalny dla tłustosza. Wyżej planuję przeciągnąć druty by mocno trzymały doniczki z dzbanecznikami. Tutaj mam pytanie znacie jakieś proste w hodowli małe dzbaneczniki (takie nie za wysokie)? Nie planuję montować oświetlenia (nie ma nawet dekla do tego więc nie ma gdzie). Możliwe że w zimę ustawię lampkę z odpowiednią żarówką by od zewnątrz oświetlała rośliny. Akwarium dostałem od cioci (hoduje bojownika i gdzieś dostała od kogoś to akwarium dla tej ryby ale było za duże więc powiedziała że jak jej znajdę mniejszy to mi da to). Ma ono rozmiary 35 cm szerokości, 29 cm długości i 20 cm wysokości Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Witam dziś ostro wziąłem się do pracy nad terrarium i je zbudowałem. Oczywiście zrobiłem fotoreportaż z moich kroków więc zacznę opis działań. Na początek wymyłem moje wielkie terrarium zrobiłem to dokładnie bo jak tam jeszcze ryba mieszkała to miała już trochę brudną wodę. Ciocia przepłukała akwarium ale smugi pozostały (ryba mieszka w mniejszym lokum). Po przemyciu poczyniłem pierwsze kroki ku mojemu terrarium przykleiłem silikonem akwarystycznym nakrętki (potem się okaże po co). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 W między czasie jak silikon przesychał przygotowałem drenaż pokruszyłem w tym celu cegłę (nie wpłynie na glebę bo to przepieczona glina pozbawiona substancji odżywczych). Cegłę po pokruszeniu dokładnie przepłukałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Potem włożyłem kawałki cegły do terrarium i stworzyłem warstwę drenażu. Po za cegłami włożyłem także odpowiednio przyciętą butelkę której zadaniem jest doprowadzenie wody prosto do drenażu z pominięciem gleby (jak bym tą ilością wody co jest potrzebna polał najpierw glebę to by się zrobiło straszne bajoro) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Następnie przykryłem drenaż szmatą (odpowiednio przyciętą) tak aby nie mieszał się z glebą. Tak jak wcześniej szmatę bardzo dokładnie przepłukałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Pozostało położyć glebę. Zastosowałem mieszankę torfu perlitu i kermazytu w proporcjach (4:1,5:1,5) gleba powinna być luźniejsza ze względu na heliamphore i pływacze. Terrarium nabiera kształtu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Potem przygotowałem stanowisko dla Tłustosza (pagórek z kamieni). Wyszło dość ciekawie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Potem posadziłem wspomniane wyżej rośliny i terrarium stało się piękniejsze :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Potem przygotowałem ramę dla pokrywy z patyków z winogrona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Następnie okryłem patyki dokładnie foliom (by do środka nie dostała się wilgoć aby nie gniły) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Po co były te nakrętki? jak wiadomo folia na patykach jest lekka i jest prawie jak żagiel jak trochę zawieje więc musi się jakoś trzymać u mnie trzyma się na magnesach neodymowych (wyjąłem je ze starego dysku twardego). Magnesy okleiłem z dołu taśmą i przyczepiłem do nakrętek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Potem ostrożnie przyłożyłem pokrywę i taśma sama się przykleiła. Potem Dokładniej przykleiłem magnesy i dzięki temu tkwią nieruchomo w pokrywie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Oto efekt końcowy osobiście muszę przyznać że jestem z siebie dumny. Lepiej mi wyszło niż to sobie wyobrażałem . Niestety nie zrobiłem zaczepów dla dzbaneczników bo musiały by być albo za wysoko (i nie mogły by rosnąć) lub za nisko (i rośliny w glebie miały by mało miejsca). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Do niskiego terra nadają się ampullarie i campanulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi