Skocz do zawartości

Terrarium Stacha

StachuRosja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuję budowę terrarium dla roślin owadożernych. Obecnie posiadam:

- Pinguicula Gypsicola Buena Vista

- Drosera prolifera

- Utricularia livida

- Utricularia subulata

- Utricularia caly

- Utricularia alpina

- Nepenthes sumatrana 'Giant'

- Nepenthes albomarginata

- Heliamphora X midoxa

Te rośliny planuję posadzić w owym terrarium. Mój plan zakłada że na dnie zrobię torfowisko (będzie jedna gleba dla kilku roślin) oczywiście z odpowiednim drenażem. Z tłu planuję taki pagórek skalny dla tłustosza. Wyżej planuję przeciągnąć druty by mocno trzymały doniczki z dzbanecznikami. Tutaj mam pytanie znacie jakieś proste w hodowli małe dzbaneczniki (takie nie za wysokie)? Nie planuję montować oświetlenia (nie ma nawet dekla do tego więc nie ma gdzie). Możliwe że w zimę ustawię lampkę z odpowiednią żarówką by od zewnątrz oświetlała rośliny.

Akwarium dostałem od cioci (hoduje bojownika i gdzieś dostała od kogoś to akwarium dla tej ryby ale było za duże więc powiedziała że jak jej znajdę mniejszy to mi da to). Ma ono rozmiary 35 cm szerokości, 29 cm długości i 20 cm wysokości

Pozdrawiam

post-6918-1490206471_thumb.jpg

post-6918-1490206488_thumb.jpg

post-6918-1490206501_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś ostro wziąłem się do pracy nad terrarium i je zbudowałem. Oczywiście zrobiłem fotoreportaż z moich kroków więc zacznę opis działań.

Na początek wymyłem moje wielkie terrarium zrobiłem to dokładnie bo jak tam jeszcze ryba mieszkała to miała już trochę brudną wodę. Ciocia przepłukała akwarium ale smugi pozostały (ryba mieszka w mniejszym lokum). Po przemyciu poczyniłem pierwsze kroki ku mojemu terrarium przykleiłem silikonem akwarystycznym nakrętki (potem się okaże po co).

post-6918-1490463295_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

W między czasie jak silikon przesychał przygotowałem drenaż pokruszyłem w tym celu cegłę (nie wpłynie na glebę bo to przepieczona glina pozbawiona substancji odżywczych). Cegłę po pokruszeniu dokładnie przepłukałem

post-6918-1490463320_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Potem włożyłem kawałki cegły do terrarium i stworzyłem warstwę drenażu. Po za cegłami włożyłem także odpowiednio przyciętą butelkę której zadaniem jest doprowadzenie wody prosto do drenażu z pominięciem gleby (jak bym tą ilością wody co jest potrzebna polał najpierw glebę to by się zrobiło straszne bajoro)

post-6918-1490463359_thumb.jpg

post-6918-1490463363_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostało położyć glebę. Zastosowałem mieszankę torfu perlitu i kermazytu w proporcjach (4:1,5:1,5) gleba powinna być luźniejsza ze względu na heliamphore i pływacze. Terrarium nabiera kształtu rolleyes

post-6918-1490463480_thumb.jpg

post-6918-1490463484_thumb.jpg

post-6918-1490463503_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Po co były te nakrętki? jak wiadomo folia na patykach jest lekka i jest prawie jak żagiel jak trochę zawieje więc musi się jakoś trzymać u mnie trzyma się na magnesach neodymowych (wyjąłem je ze starego dysku twardego). Magnesy okleiłem z dołu taśmą i przyczepiłem do nakrętek.

post-6918-1490463834_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Oto efekt końcowy osobiście muszę przyznać że jestem z siebie dumny. Lepiej mi wyszło niż to sobie wyobrażałem ;):);) . Niestety nie zrobiłem zaczepów dla dzbaneczników bo musiały by być albo za wysoko (i nie mogły by rosnąć) lub za nisko (i rośliny w glebie miały by mało miejsca).

post-6918-1490463925_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi