qwerty Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Witam, Tydzień temu podjąłem się próby rozmnożenia dzbanecznika. Odciąłem gorną część pędu (5 liści) i wystawiłem do kubka z wódą demineralizowaną.(to wszystko w szklarni). Jednak nie wypuścił jeszcze korzonkow. Co w takim razie zrobić? Zasadzic do torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Minął tylko tydzień, zostaw go w spokoju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 A to obojętne, w której porze roku się to robi? Czytałam gdzieś że powinno się na jesieni obcinać pędy. Ile w tym prawdy a ile mitu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Mi w ten sposób pełnoprawne korzonki puściły dopiero po 2 miesiącach Więc daj roślince więcej czasu. Do torfu dajesz dopiero po wytworzeniu się korzeni w innym przypadku było by to nielogiczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valakras Napisano 3 Sierpnia 2018 Share Napisano 3 Sierpnia 2018 Podepne się pod temat. Mój dzbanecznik Bloody Marry wypuścił kilka odrostow. Kiedy będę mógł je odciąć od pędu głównego i zacząć rozsad. Czy takie pędy ucina się u nasady? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 3 Sierpnia 2018 Share Napisano 3 Sierpnia 2018 Podepne się pod temat. Mój dzbanecznik Bloody Marry wypuścił kilka odrostow. Kiedy będę mógł je odciąć od pędu głównego i zacząć rozsad. Czy takie pędy ucina się u nasady? Musisz odkopać te odrosty i uciąć jak najbliżej rośliny glownej. Jak chcesz możesz uciąć teraz lub poczekać jak będą większe ale to nie robi raczej żadnej różnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laik Napisano 4 Września 2018 Share Napisano 4 Września 2018 Witam, Mam pytanie dotyczące rozsadzenia tego małego dzbanka rosnącego przy dużym, w jaki sposób się to robi, by jak najmniej zaszkodzić roślince? w innym temacie pisałam już, że jest to dzbanek kupiony w OBI, jest u mnie 3 dzień, z tego co już wiem to mogę go przesadzić ze względu na niezbyt ciekawy wygląd podłoża. powinnam uciąć z jak najdłuższym korzeniem czy raczej gdzieś zaraz przy spodzie rośliny? wydaje mi się, że są tam dwa małe odrosty blisko siebie. czy każdy osobno czy te dwa małe razem. Załączam zdjęcia (o i ile się uda). z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straszyk Napisano 6 Września 2018 Share Napisano 6 Września 2018 Mi w ten sposób pełnoprawne korzonki puściły dopiero po 2 miesiącach Więc daj roślince więcej czasu. Do torfu dajesz dopiero po wytworzeniu się korzeni w innym przypadku było by to nielogiczne. U mnie 25 cm odcięty w wodzie stoi od 12 lipca i też jeszcze nic się nie dzieje,czekajmy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi