Skocz do zawartości

Rozmnożenie dzbanecznika

qwerty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tydzień temu podjąłem się próby rozmnożenia dzbanecznika. Odciąłem gorną część pędu (5 liści) i wystawiłem do kubka z wódą demineralizowaną.(to wszystko w szklarni). Jednak nie wypuścił jeszcze korzonkow. Co w takim razie zrobić? Zasadzic do torfu?

Odnośnik do odpowiedzi

A to obojętne, w której porze roku się to robi? Czytałam gdzieś że powinno się na jesieni obcinać pędy. Ile w tym prawdy a ile mitu?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...
Podepne się pod temat. Mój dzbanecznik Bloody Marry wypuścił kilka odrostow. Kiedy będę mógł je odciąć od pędu głównego i zacząć rozsad. Czy takie pędy ucina się u nasady?

20180803_091223.jpg

Musisz odkopać te odrosty i uciąć jak najbliżej rośliny glownej.

Jak chcesz możesz uciąć teraz lub poczekać jak będą większe ale to nie robi raczej żadnej różnicy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam,

Mam pytanie dotyczące rozsadzenia tego małego dzbanka rosnącego przy dużym, w jaki sposób się to robi, by jak najmniej zaszkodzić roślince? w innym temacie pisałam już, że jest to dzbanek kupiony w OBI, jest u mnie 3 dzień, z tego co już wiem to mogę go przesadzić ze względu na niezbyt ciekawy wygląd podłoża. powinnam uciąć z jak najdłuższym korzeniem czy raczej gdzieś zaraz przy spodzie rośliny? wydaje mi się, że są tam dwa małe odrosty blisko siebie. czy każdy osobno czy te dwa małe razem. Załączam zdjęcia (o i ile się uda). z góry dzięki za pomoc.

post-7916-1536038542_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w ten sposób pełnoprawne korzonki puściły dopiero po 2 miesiącach ;) Więc daj roślince więcej czasu. Do torfu dajesz dopiero po wytworzeniu się korzeni w innym przypadku było by to nielogiczne.

U mnie 25 cm odcięty w wodzie stoi od 12 lipca i też jeszcze nic się nie dzieje,czekajmy.

Odnośnik do odpowiedzi