Skocz do zawartości

Phalenopsisy

bookhar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Storczykomaniaków i dziękuję moderatorom za dodanie tego działu :). Mam nadzieję, że znajdą się osoby, które oprócz roślin mięsożernych uprawiają te piękne, a czasami bardzo łatwe w uprawie parapetowej kwiaty. Zachęcam do dzielenia się zdjęciami i opisami swoich pupili. Wkrótce załączę trochę zdjęć moich podopiecznych.

Pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do odpowiedzi

Odmiany mieszane bywają strasznie zamieszane i nie sposób dojść rodziców :D W miarę łatwo rozpoznać czyste gatunkowo lub hybrydy pierwszorzędowe. Z tym Phalaenopsis equestris (post#5) to może być prawda i także bym się przychylał do spostrzeżenia Kolegi wyżej. Jako mój wkład Phalaenopsis bastianii:

post-7287-1491242330_thumb.jpg

Dodam tylko, że będę go rozsadzał i sprzedawał rozsady, ale to już inny dział ;)

Edytowane przez bookhar
Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z moich ulubionych hybryd pierwszorzędowych. Tak jak wszystkie inne u mnie świetnie sprawdza się w uprawie parapetowej ;)

Phalaenopsis macassar(amboinensis x mariae)

post-7287-1491649370_thumb.jpg

Edytowane przez bookhar
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Zapytam w tym poście, nie chcę zakładać nowego. :)

Mam w domu bardzo dużo storczyków, głównie popularne phalenopsisy z kwiaciarni. Oprócz nich zdarzyło mi się dostać lub kupić okazy o nieco bardziej wyrafinowanych kwiatach, które też można spotkać w mniejszych ilościach w większych marketach. Jednak odkąd straciły kwiaty, minęły już dwa-trzy lata, wypuszczają nowe liście, a kwiatów jak nie było, tak nie ma. Warunki podobne do innych storczyków - które to nierzadko kwitną kilkukrotnie w ciągu roku. Woda, odżywki, nasłonecznienie - wszystko podobnie.

Czy wymagają one wyższej wilgotności?

Czy może warto byłoby spróbować je doświetlić? Mam żarówkę, którą czasem doświetlałem owadożerne - ma przewagę światła czerwonego, teoretycznie powinna więc wzmagać kwitnienie. Naświetlałem jednego z tych kapryśnych storczyków przez 3 tygodnie - brak jakichkolwiek zmian. W takim razie naświetlanie warto wydłużyć, czy problem leży w innym miejscu?

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam w tym poście, nie chcę zakładać nowego. :)

Mam w domu bardzo dużo storczyków, głównie popularne phalenopsisy z kwiaciarni. Oprócz nich zdarzyło mi się dostać lub kupić okazy o nieco bardziej wyrafinowanych kwiatach, które też można spotkać w mniejszych ilościach w większych marketach. Jednak odkąd straciły kwiaty, minęły już dwa-trzy lata, wypuszczają nowe liście, a kwiatów jak nie było, tak nie ma. Warunki podobne do innych storczyków - które to nierzadko kwitną kilkukrotnie w ciągu roku. Woda, odżywki, nasłonecznienie - wszystko podobnie.

Czy wymagają one wyższej wilgotności?

Czy może warto byłoby spróbować je doświetlić? Mam żarówkę, którą czasem doświetlałem owadożerne - ma przewagę światła czerwonego, teoretycznie powinna więc wzmagać kwitnienie. Naświetlałem jednego z tych kapryśnych storczyków przez 3 tygodnie - brak jakichkolwiek zmian. W takim razie naświetlanie warto wydłużyć, czy problem leży w innym miejscu?

Nie mam dużego doświadczenia w uprawie storczyków jednak wiem, że większość powszechnie dostępnych w kwiaciarniach poza falenopsisem do kwitnienia wymaga okresu spoczynku w suszy i chłodzie. Stąd Tobie nie kwitną.

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc o pozostałych storczykach, które kwitną "na potęgę" nie wiem jakie gatunki / krzyżówki masz na myśli. Mając wiedzę co konkretnie uprawiasz należałoby poczytać o wymaganiach tych konkretnych roślin aby zapewnić im optymalne warunki do kwitnienia. Porównywanie ich do kaktusów jest sporym uproszczeniem, bo nie sądzę aby którekolwiek popularne storczyki były w stanie przetrwać kilka miesięcy bez kropli wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mniej więcej prezentują się storczyki, które aktualnie kwitną. Dwa albo trzy razy więcej niedawno przekwitło i czekają na swoją kolej. A ten, który nie chce zakwitnąć od 2 czy 3 lat, to właśnie ten ostatni - zrobiłem mu zdjęcie zaraz po zakupie. :)

post-7672-1537091000_thumb.jpg

post-7672-1537091005_thumb.jpg

post-7672-1537090989_thumb.jpg

post-7672-1537090980_thumb.jpg

post-7672-1537090975_thumb.jpg

post-7672-1537090968_thumb.jpg

post-7672-1537090962_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli 90% posiadanych przez Ciebie storczyków to falenopsisy, które do kwitnienia nie wymagają okresu spoczynku. Tej ostatniej rośliny niestety nie jestem w stanie zidentyfikować, jednak kojarzę ją z marketów. Na pewno do kwitnienia wymaga okresu spoczynku, jednak jakich konkretnie warunków? Tu należałoby dowiedzieć się z jakim gatunkiem/mieszańcem mamy do czynienia.

Odnośnik do odpowiedzi