bookhar Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Witam wszystkich Storczykomaniaków i dziękuję moderatorom za dodanie tego działu . Mam nadzieję, że znajdą się osoby, które oprócz roślin mięsożernych uprawiają te piękne, a czasami bardzo łatwe w uprawie parapetowej kwiaty. Zachęcam do dzielenia się zdjęciami i opisami swoich pupili. Wkrótce załączę trochę zdjęć moich podopiecznych. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Hej. Owszem już znalazła się osobą zafascynowana tymi pięknymi i wymagającymi roślinami Fotki i opis niebawem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Także mam kilkanaście w dorobku! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Phalaenopsis violacea coerulea Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Mnie na razie spodobały się miniaturki. Niezidentyfikowane, ale i tak pozdrawiamy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Cattleya Miltonia Miniatury Phalaenopsis MOSCOW A tu nie mam pojęcia jaka odmiana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 @szamanka Ten różowy wygląda na phalaenopsis equestris Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Odmiany mieszane bywają strasznie zamieszane i nie sposób dojść rodziców W miarę łatwo rozpoznać czyste gatunkowo lub hybrydy pierwszorzędowe. Z tym Phalaenopsis equestris (post#5) to może być prawda i także bym się przychylał do spostrzeżenia Kolegi wyżej. Jako mój wkład Phalaenopsis bastianii: Dodam tylko, że będę go rozsadzał i sprzedawał rozsady, ale to już inny dział Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Jedna z moich ulubionych hybryd pierwszorzędowych. Tak jak wszystkie inne u mnie świetnie sprawdza się w uprawie parapetowej Phalaenopsis macassar(amboinensis x mariae) Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Zapytam w tym poście, nie chcę zakładać nowego. Mam w domu bardzo dużo storczyków, głównie popularne phalenopsisy z kwiaciarni. Oprócz nich zdarzyło mi się dostać lub kupić okazy o nieco bardziej wyrafinowanych kwiatach, które też można spotkać w mniejszych ilościach w większych marketach. Jednak odkąd straciły kwiaty, minęły już dwa-trzy lata, wypuszczają nowe liście, a kwiatów jak nie było, tak nie ma. Warunki podobne do innych storczyków - które to nierzadko kwitną kilkukrotnie w ciągu roku. Woda, odżywki, nasłonecznienie - wszystko podobnie. Czy wymagają one wyższej wilgotności? Czy może warto byłoby spróbować je doświetlić? Mam żarówkę, którą czasem doświetlałem owadożerne - ma przewagę światła czerwonego, teoretycznie powinna więc wzmagać kwitnienie. Naświetlałem jednego z tych kapryśnych storczyków przez 3 tygodnie - brak jakichkolwiek zmian. W takim razie naświetlanie warto wydłużyć, czy problem leży w innym miejscu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Zapytam w tym poście, nie chcę zakładać nowego. Mam w domu bardzo dużo storczyków, głównie popularne phalenopsisy z kwiaciarni. Oprócz nich zdarzyło mi się dostać lub kupić okazy o nieco bardziej wyrafinowanych kwiatach, które też można spotkać w mniejszych ilościach w większych marketach. Jednak odkąd straciły kwiaty, minęły już dwa-trzy lata, wypuszczają nowe liście, a kwiatów jak nie było, tak nie ma. Warunki podobne do innych storczyków - które to nierzadko kwitną kilkukrotnie w ciągu roku. Woda, odżywki, nasłonecznienie - wszystko podobnie. Czy wymagają one wyższej wilgotności? Czy może warto byłoby spróbować je doświetlić? Mam żarówkę, którą czasem doświetlałem owadożerne - ma przewagę światła czerwonego, teoretycznie powinna więc wzmagać kwitnienie. Naświetlałem jednego z tych kapryśnych storczyków przez 3 tygodnie - brak jakichkolwiek zmian. W takim razie naświetlanie warto wydłużyć, czy problem leży w innym miejscu? Nie mam dużego doświadczenia w uprawie storczyków jednak wiem, że większość powszechnie dostępnych w kwiaciarniach poza falenopsisem do kwitnienia wymaga okresu spoczynku w suszy i chłodzie. Stąd Tobie nie kwitną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 14 Września 2018 Share Napisano 14 Września 2018 Czyli postępować z nimi podobnie jak z kaktusami? Te w gruncie rzeczy bez lekkiego ,,przezimowania" w suchym i chłodnym miejscu też nie chcą wypuścić kwiatów. Z drugiej strony ciekawe, że pozostałe storczyki kwitną na potęgę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Mówiąc o pozostałych storczykach, które kwitną "na potęgę" nie wiem jakie gatunki / krzyżówki masz na myśli. Mając wiedzę co konkretnie uprawiasz należałoby poczytać o wymaganiach tych konkretnych roślin aby zapewnić im optymalne warunki do kwitnienia. Porównywanie ich do kaktusów jest sporym uproszczeniem, bo nie sądzę aby którekolwiek popularne storczyki były w stanie przetrwać kilka miesięcy bez kropli wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Tak mniej więcej prezentują się storczyki, które aktualnie kwitną. Dwa albo trzy razy więcej niedawno przekwitło i czekają na swoją kolej. A ten, który nie chce zakwitnąć od 2 czy 3 lat, to właśnie ten ostatni - zrobiłem mu zdjęcie zaraz po zakupie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Czyli 90% posiadanych przez Ciebie storczyków to falenopsisy, które do kwitnienia nie wymagają okresu spoczynku. Tej ostatniej rośliny niestety nie jestem w stanie zidentyfikować, jednak kojarzę ją z marketów. Na pewno do kwitnienia wymaga okresu spoczynku, jednak jakich konkretnie warunków? Tu należałoby dowiedzieć się z jakim gatunkiem/mieszańcem mamy do czynienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi