Inżynier Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Dzięki pomocy użytkownika Veleslav udało się ustalić, że ten ostatni storczyk to Brassia. Po przejrzeniu paru stron rzeczywiście mogę stwierdzić, że był przechowywany w niezbyt odpowiednich do kwitnienia warunkach - zabrakło mu okresu odpoczynku, niższej temperatury i mniej obfitego podlewania. Zbliża się jesień i zima, więc mam nadzieję, że za parę miesięcy uda się uzyskać pierwsze kwiaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 28 Października 2018 Share Napisano 28 Października 2018 Po bodaj 3 latach w końcu zakwitł storczyk, o którym pisałem jakiś czas temu. Nie wiem, co wpłynęło na niego - być może kilkutygodniowe naświetlanie lampą z przewagą czerwonego światła, choć zakończyłem je na początku września. Załączam zdjęcie. Ktoś jest w stanie rozpoznać, co to za okaz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Października 2018 Share Napisano 28 Października 2018 Wygląda mi na Zygopetalum spp. Czy to jest czysty gatunek czy jakiś mieszaniec, tego już nie powiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veleslav Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Nazwa handlowa tej rośliny to Cambria "Beallara Eurostar", jest to międzyrodzajowy mieszaniec. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Veleslav Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Skoro jest to międzyrodzajowy mieszaniec to powinien nosić nazwę x Cambria. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veleslav Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Nie mnie to oceniać, ja mu nazwy nie nadawałem, jest to hybryda między Odontoglossum x Miltonia x Cochlioda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 Małe wariacje z phalaenopsis springtime i pinlong cheris x pixie red lips Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Sierpnia 2021 Share Napisano 28 Sierpnia 2021 Bardzo ładne roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi