StachuRosja Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Witam wszystkich jak już wiecie hoduję rośliny owadożerne i sukulenty (oraz parę innych) teraz zaczynam nową przygodę z nowym innym kierunkiem hodowli. Nowe niezwykłe rośliny to Hoye. Hoye to rośliny o woskowych liściach i wręcz sztucznie wyglądających skroplonych pięknie pachnącym nektarem kwiatach. Hoje są mocno zróżnicowane pod względem wyglądu (głównie kwiatów chodź liście też mają różne kształty) oraz wymagań. Ja obecnie mam proste odmiany: Hoya sp sapuroa Hoya odetteae Hoya pubicalyx Hoya linearis (ta jest prosta w uprawie ale żadko kwitnie) Hoya bella Hoje hoduje się w mchu (można użyć tego co w ogródku rośnie. Stanowisko jasne ale nie w pełnym słońcu. Nie słyszałem o nawożeniu. Podlewanie tak by było wilgotno. Te odmiany co ja mam zimują. To tak z suchej teorii jak je hodować (czytałem o nich i pisałem z takim hodowcą co od niego kupiłem rośliny). Napisałem ją bo coś przeczuwam że wielu tutaj na forum pierwszy raz słyszy o takich roślinach (zresztą ja też o nich dopiero niedawno usłyszałem jak czytałem o najdziwniejszych roślinach doniczkowych). Hoje są epifitami i w większości pnączami. Myślę że dość dużo napisałem jak na początek. Będę tutaj umieszczał zdj i obserwacje jak owe rośliny rosną. Liczę na to że szybko zakwitną :) Pozdrawiam Edytowane 29 Marca 2017 przez StachuRosja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 Miałam kiedyś hoje (najprostsza Hoya carnosa), tylko niestety ich zapach według mnie jest straszny, taki słodki, mdły i duszący :/ I roślinka skończyła u mamy w pracy, ale powodzenia życzę i żeby często kwitły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 29 Marca 2017 Share Napisano 29 Marca 2017 ja mam H. obovata i H. lacunosa i to właśnie ze względu na zapach, traktuje je troche jak naturalny odświeżacz powietrza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 30 Marca 2017 Share Napisano 30 Marca 2017 To teraz tylko czekać aż urosną na tyle duże, aby zakwitnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 7 Maja 2017 Autor Share Napisano 7 Maja 2017 Zdobyłem nową i chyba najpiękniejszą hoye jaka może być. Hoya Kerrii to roślina która już liście ma zabójczo piękne a co dopiero kwiaty :) . I dodatkowo znalazłem ją przypadkiem w hipermarkecie obok kaktusów (ale było podpisane że to hoya). W życiu tej rośliny w hipermarkecie bym się nie spodziewał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi