Skocz do zawartości

czy to pleśń?

fajny09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie posadziłem tydzień temu nasiona rosiczki i mam pytanie czy nie łapie mi się w niej pleśń ??? podłoże zostało zakupione na allegro specjalne do tych roślinek, i tak samo mam w muchówkach które też posadziłem tydzień temu. Może mi ktoś pomoc w ocenie tych roślinek bo jeśli to pleśń to chciał bym ją zwalczyć za nim będzie za późno

post-7540-1490949323_thumb.jpg

post-7540-1490949371_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To są krystalizujące się na podłożu minerały - co to za podłoże? No na pewno nie czysty, kwaśny torf. Jeżeli jest to podłoże specjalnie skomponowane dla roślin owadożernych jest tragicznej jakości. Nie sądzę, aby była to wina wody, bo nawet podlewając zwykłą kranówką, nie wykrystalizuje tak dużo minerałów w takim tempie.

Odnośnik do odpowiedzi

To są krystalizujące się na podłożu minerały - co to za podłoże? No na pewno nie czysty, kwaśny torf. Jeżeli jest to podłoże specjalnie skomponowane dla roślin owadożernych jest tragicznej jakości. Nie sądzę, aby była to wina wody, bo nawet podlewając zwykłą kranówką, nie wykrystalizuje tak dużo minerałów w takim tempie.

jest to podłoże Torf kwaśny + perlit zakupiony na allegro, a co do wody używam destylowanej

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka to mi wyglada na ziemie kwiatowa zmieszana z perlitem (albo torf bardzo kiepskiej jakosci) i jeszcze taka zbrylona... Sprobuj dac ziemii po sam brzeg doniczki, a najlepiej to wywal to cos i kup prawdziwy torf (moze nie na alledrogo). Zobaczysz roznice golym okiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka to mi wyglada na ziemie kwiatowa zmieszana z perlitem (albo torf bardzo kiepskiej jakosci) i jeszcze taka zbrylona... Sprobuj dac ziemii po sam brzeg doniczki, a najlepiej to wywal to cos i kup prawdziwy torf (moze nie na alledrogo). Zobaczysz roznice golym okiem.

Była ziemia po same brzegi tylko sama opadła a ziemi nie dosypie ani nie zmienię bo dopiero tydzień temu wsiałem nasionka :/

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wielkim specem od owadożernych nie jestem, ale jeżeli miałeś po brzegi a teraz jest połowa doniczki to coś tu jest nie tak. Wysuszyłeś to podłoże na suchy wiór obecnie czy co?

Nie wysuszałem po prostu nasiąkła mi ziemia wodą i mi opadła nie wiem dla czego się tak stało.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wysuszałem po prostu nasiąkła mi ziemia wodą i mi opadła nie wiem dla czego się tak stało.

Pod ciężarem podłoża z góry, podłoże z dołu zaczęło się zbijać zmniejszając swoją porowatość. Powodem "wsysania" podłoża do doniczki jest zbyt słabe ubicie podłoża i jego drobna frakcja.

Co do wykwitów minerałów bardzo prawdopodobne, że podłoże zawierało w sobie nawozy.

Co do pleśni może być to po części słaba jakość torfu, a dodatkowym czynnikiem jest tutaj wessanie podłoża do środka doniczki gdzie wierzchnia warstwa podłoża nie jest odpowiednio wentylowana.

Polecam zajrzeć do tych dwóch tematów. link1 link2

Odnośnik do odpowiedzi

Pod ciężarem podłoża z góry, podłoże z dołu zaczęło się zbijać zmniejszając swoją porowatość. Powodem "wsysania" podłoża do doniczki jest zbyt słabe ubicie podłoża i jego drobna frakcja.

Co do wykwitów minerałów bardzo prawdopodobne, że podłoże zawierało w sobie nawozy.

Co do pleśni może być to po części słaba jakość torfu, a dodatkowym czynnikiem jest tutaj wessanie podłoża do środka doniczki gdzie wierzchnia warstwa podłoża nie jest odpowiednio wentylowana.

Polecam zajrzeć do tych dwóch tematów. link1 link2

Dzięki za odpowiedz czyli Twoim zdaniem jest pleśń??. Powiedz mi co w takiej sytuacji mogę zrobić z tymi doniczkami bo ziemi nie dosypie tydzień temu wsiałem nasionka z góry dzięki za odpowiedz.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz czyli Twoim zdaniem jest pleśń??. Powiedz mi co w takiej sytuacji mogę zrobić z tymi doniczkami bo ziemi nie dosypie tydzień temu wsiałem nasionka z góry dzięki za odpowiedz.

Ty masz i pleśń i wykwity minerałów. Utnij podgrzanym nożem wystającą cześć doniczki, a jak tylko nasiona wykiełkują staraj się poprzesadzać je do nowego podłoża bazującym na innym torfie niż obecnie posiadasz ponieważ ten jest łagodnie mówiąc słaby.

Odnośnik do odpowiedzi