BBronek Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Witam, mam drobne pytanko a brzmi ono następująco. Czy muchołówki można podlewać wodą iniekcyjną? Szukałem o tym informacji na internecie ale niczego konkretnego nie znalazłem, mieszkam za granicą i nie mam dostępu do wody destylowanej a jedynie iniekcyjną posiadają w tutejszej aptece. I przy okazji się zapytam czy jeśli mieszkam na Islandii to mogę podlewać roślinki owadożerne zwykłą kranówką? Niby kranówka ale jednak woda idzie prosto z gór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Woda taka zawiera niewielką, ale jednak ilość soli także raczej nie polecam. Dla pewności sprawdź ppm, jeżeli masz dostęp do miernika tds i pozostałe wartości np. ph (pewnie obojętna około ph 7). To samo trzeba sprawdzić przy kranówce. To, że z gór nie znaczy, że się nadaje Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BBronek Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Rozumiem ale czy taka woda nie będzie i tak lepsza od kranówki? Z tego wszystkiego mogę aktualnie sprawdzićjedynie PH które wynosi 5,5 w wodzie iniekcyjnej jak i w kranówce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Tego jeszcze nie słyszałem, podlewać rośliny wodą do wstrzykiwań? Musisz być naprawdę zdesperowany... Powiem tak, na pewno jest w niej mniej substancji niż w kranówie co jest jakimś plusem, ale to pH pozostawia trochę do życzenia. Czy na Islandii nie ma stacji benzynowych? Nie chce mi się wierzyć, kraj bez wody destylowanej na stacji? Jeśli gdzieś jeżdżą auta to na 100% można tam zdobyć destylkę. Sprawdź dla pewności W wodzie z gór może być rozpuszczona duża ilość minerałów, więc lepiej jednak byłoby sprawdzić ją miernikiem tds przed rozpoczęciem podlewania roślin... Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BBronek Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie jestem zdesperowany a jedynie pytam z czystej ciekawości, czytaj ze zrozumieniem A jeśli chodzi o PH to moja muchołówka dosyć dobrze na nie reaguje a dowodem na to może być zdjęcie z zeszłych wakacji gdzie była podlewana cały czas kranówką a jeśli chodzi o stacje to rzeczywiście ich tutaj nie ma a wszystkie pojazdy są zasilane śniegiem. Gdyby ta woda na tej stacji była to bym nie zakładał tego tematu ale jej nie ma więc proszę o sensowne i logiczne wypowiedzi ponieważ jestem tutaj by poradzić sie osób z większym doświadczeniem a nie po to by czytać bezsensy. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez BBronek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 nie kwestionuję że Twoja muchołówka źle wygląda ale podejrzewam że przy podlewaniu kranówką w polsce też by rosła może rozwiązaniem jest zakup filtra RO? jeżeli nie na islandii to w polsce z wysyłką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Witam, mam drobne pytanko a brzmi ono następująco. Czy muchołówki można podlewać wodą iniekcyjną? Szukałem o tym informacji na internecie ale niczego konkretnego nie znalazłem, mieszkam za granicą i nie mam dostępu do wody destylowanej a jedynie iniekcyjną posiadają w tutejszej aptece. I nie znajdziesz bo wątpię by ktokolwiek próbował podlewać rośliny iniekcyjną. Jeśli dobrze pamiętam wodę iniekcyjną otrzymuje się poprzez destylacje i raczej nie powinna być zasolona, ale to musisz sprawdzić. Jak mówiłem wątpię by ktoś jej używał do podlewania roślin, a czynnikiem zaporowym w jej użyciu może być to że nie znajdziesz jej w dużych pojemnikach. W twoim wypadku dobrze byłoby zbierać wodę opadową o ile nie mieszkasz blisko dużego miasta, fabryk lub któryś z wulkanów nie postanowi się obudzić. Powietrze tam raczej czyste. Nie jestem zdesperowany a jedynie pytam z czystej ciekawości, czytaj ze zrozumieniem A jeśli chodzi o PH to moja muchołówka dosyć dobrze na nie reaguje a dowodem na to może być zdjęcie z zeszłych wakacji gdzie była podlewana cały czas kranówką, pH na dobrą sprawę guzik cię obchodzi. pH wody kranowej, destylowanej lub demineralizowanej nie powinna wykraczać poza określony obszar. Głównie interesuje cię zasolenie wody i tego się trzymaj. a jeśli chodzi o stacje to rzeczywiście ich tutaj nie ma a wszystkie pojazdy są zasilane śniegiem. Gdyby ta woda na tej stacji była to bym nie zakładał tego tematu ale jej nie ma więc proszę o sensowne i logiczne wypowiedzi ponieważ jestem tutaj by poradzić sie osób z większym doświadczeniem a nie po to by czytać bezsensy. Przyganiał kocioł garnkowi. Jeśli już oczekujesz, poważnych wypowiedzi to sam również się tak zachowuj. Osobiście też ciężko mnie uwierzyć że nie ma tam wody destylowanej lub demineralizowanej bardziej skłonny jestem uwierzyć, że poszukiwania były mało wytężone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 WFI ma zasolenie na poziomie 0,01% czyli izotoniczne względem tkanek ludzkich, pH też dobre więc nada się, przy dzisiejszych technologiach produkuje się ją właśnie przez odwróconą osmozę albo elektrodializę, to zależy czy w kraju jest tańsza woda czy prąd elektrycznych tylko ma jeden minus - jest strasznie droga. Taniej wyjdzie ci zwykły filtr RO, a wodę z RO warto mieć choćby do picia zamiast butelkowanej więc tak czy siak się przydaje. Ewentualnie zbieraj deszczówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Chciałem tylko pomóc a tu na mnie wsiadają... wychilluj trochę chłopie - powodzenia tam Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 WFI ma zasolenie na poziomie 0,01% czyli izotoniczne względem tkanek ludzkich, pH też dobre więc nada się, przy dzisiejszych technologiach produkuje się ją właśnie przez odwróconą osmozę albo elektrodializę, to zależy czy w kraju jest tańsza woda czy prąd elektrycznych tylko ma jeden minus - jest strasznie droga. Taniej wyjdzie ci zwykły filtr RO, a wodę z RO warto mieć choćby do picia zamiast butelkowanej więc tak czy siak się przydaje. Ewentualnie zbieraj deszczówkę. Tak z ciekawości: jak płyn 0,01% jest izotoniczny do tkanek ludzkich? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Tak z ciekawości: jak płyn 0,01% jest izotoniczny do tkanek ludzkich? Sorry, błąd WFI jest izotoniczna nie dla ludzkich tkanek tylko dla mikroorganizmów, używam jej w labie i tak mi się pomieszało z solą fizjologiczną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Woda iniekcyjna jest słonawa. jak kupisz malutką fiolkę 5ml możesz się przekonać. Owszem jest uzyskiwana z destylacji lecz potem dodawany NaCl. Wiem bo za swego czasu na co dzień używałam. Jakby używano samą czystą wodę dochodziłoby do uszkodzenia komórek. Tak jak koledzy polecali kup sobie filtr RO. Wydatek w granicach 80-100 zł i łatwy montaż. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi