Skocz do zawartości

N. 'rebecca soper' gnije w terra

qwerty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ok. 2 tyg temu przesadziłem n. rebecca soper do terra o wilgotności 80% i temp 20-25 stopni. Niestety za późno zorientowałem się, że rebecca nie potrzebuje takiej wilgotności i zaczął gnić.

Chyba powinienem go przesadzić z powrotem do doniczki, ale nie jestem pewien. Może się jeszcze zaaklimatyzuje, ale słyszałem, że może to trwać nawet rok...

Co powinienem zrobić?

Pilnie potrzebuję pomocy :(

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłbyś wrzucić zdjęcie tej nadgniłej części ?

Ta krzyżówka nie wymaga specjalnych warunków, jakkolwiek większa wilgotność nie powinna jej zaszkodzić - a wręcz przeciwnie. Przesadziłeś go z doniczki do terra, czyli rozumiem że do mieszanki (prawdopodobnie na dnie terra?), więc mogę się tylko domyślać że ma cały czas mokro. To może doprowadzić do gnicia korzeni a następnie do gnicia/obumierania całej rośliny.

Aklimatyzacja - jej czas zależny jest od różnicy parametrów w jakich dotychczas roślina rosła od nowych, do której została przeniesiona. Czasami roślina przeniesiona do miejsca z lepszymi warunkami w ogóle nie przechodzi procesu aklimatyzacji. Do tego należy dodać tolerancję rośliny na zmiany, niektóre gatunki są bardzo delikatne, wrażliwe natomiast inne to wprost tyrany.

Podsumowując - jeśli roślina jest wkopana w podłoże, lepszą opcją będzie umieszczenie jej z powrotem w doniczce. Kolejna sprawa to taka, że ta krzyżówka osiąga szybko duże rozmiary, więc jeśli terra nie jest wystarczająco duże - lepszą opcją będzie umieszczenie jej poza terrarium, tym sposobem unikniesz w przyszłości kolejnej aklimatyzacji już dorosłej rośliny, a zapewniam że będzie równie pięknie rosła i wyglądała poza terra :) A miejsce w terra przeznacz na mniejsze, bardziej wymagające gatunki :)

Ps. I w przypadku dzbaneczników - najważniejsza jest cierpliwość. Często to właśnie czas okazuje się najlepszą wskazówką w uprawie tej cudownej grupy roślin :)

Edytowane przez Poll
Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj gnijące części:

post-7532-1491659110_thumb.jpg post-7532-1491659236_thumb.jpg

A tutaj coś się dzieje z liściem:

post-7532-1491659306_thumb.jpg

Mieszanka, w której jest dzbanecznik (torf ph 4-5 + perlit) jest jedynie wilgotna i nie przelewam jej. Podlewam 2x w tygodniu.(niedziela i środa). Z tego co przeczytałem ziemia powinna być cały czas wilgotna.

Odnośnik do odpowiedzi

Usuń zgniłe części rośliny, wyjmij roślinę z terra i wsadź do doniczki, postaw na parapecie i czekaj. Pozwól na delikatne przeschnięcie podłoża, po czym utrzymuj je wilgotne i czekaj.

Na ostatnim zdjęciu efekt bokeh to mokra ziemia czy gruboziarnisty perlit ?

To, co ja widzę po roślinie to efekt przelania rośliny, ale mogę się mylić.

Odnośnik do odpowiedzi

Na ostatnim zdjęciu efekt bokeh to mokra ziemia czy gruboziarnisty perlit ?

To, co ja widzę po roślinie to efekt przelania rośliny, ale mogę się mylić.

to perlit

Dobra, to zabieram się za przesadzanie.

Dzięi za pomoc :)

Edytowane przez qwerty
Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje jakaś cyrkulacja powietrza w tym terra ?

Jeśli nie, to niestety każda roślina po pewnym czasie zacznie gnić albo dodatkowo powstanie kombo z grzybem.

Edytowane przez Poll
Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje jakaś cyrkulacja powietrza w tym terra ?

Jeśli nie, to niestety każda roślina po pewnym czasie zacznie gnić albo dodatkowo powstanie kombo z grzybem.

Tak

Posiadam podobne terra z metalową siatką jak w linku. Zakleiłem 2/3 tej siatki (na dole i na górze) taśmą, bo za bardzo uciekała wilgoć + wiatraczek który włączam na 10 min dziennie

Ps. Ponieważ mój wiatraczek jest dość prowizoryczny to chcę nabyć nowy tylko nie wiem gdzie i jaki kupić wacko

Edytowane przez qwerty
Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie mogę jedynie polecić zaklejenie 1/3 siatki, która umożliwia wentylację, sprawdzenie mieszanki czy też czasem nie zaczyna się rozwijać nieporządana pleśń etc., oraz uprawy gatunków, które wymagają dużej wilgotności :) życzę powodzenia w odratowaniu (nie jest tak tragicznie, z gorszych przypadków rośliny wychodziły całe i zdrowe) dzbanka :)

Informuj o postępach, zawsze na forum znajdziesz kogoś chętnego do pomocy :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...