Skocz do zawartości

Biało - brunatna maź na liściach

czyzo3

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry!

Ogólnie moje roślinki w terrarium zaatakowało coś, czego opisu nigdzie nie znalazłem. Terrarium:

Rozmiar: 100x40x50(h)

Oświetlenie: 2x45W SYLVANIA GROLUX 8500K + JUWEL-LITE COLOUR 6800K

Temperatury dzień -25°C

Temperatura noc - 20°C

Wilgotność - 90% - 95%

Wyjechałem na tydzień czasu z domu, terrarium było pod opieką rodziny. Po powrocie, zauważyłem, że na liściu pływacza calycifidia i helimafora midoxa znajduje się biało - brunatny, skorupkowaty nalot. Nalot łatwo schodził z liści. Nie było tego dużo, porażone liście usunąłem. Nalot nie zmieniał struktury tkanek liści, ale dla spokoju usunałem je. Pod liściem pływacza, znajdowała się brunatna maź, to również usunąłem. Ogólnie myślałem, że przyczyną była przegrzanie terrarium, jak wyjechałem przyszły niespodziewanie cieplejsze dni, natomiast zapomniałem poinformować rodzinkę by w razie ciepłych dni zdjęli maskowanie z części wentylacji, by obniżyć temperaturę.

Przez dwa tygodnie był spokój, dzisiaj zauważyłem, że biało-brunatny nalot pojawił się na helce. W przeciągu jednego dnia. Natomiast, nalot okazał się mazią, taką ja wcześniej widziałem pod liściem pływacza. Maź nie ma zapachu. Ogólnie, wcześniejszy skorupkowaty nalot powstał, gdy maź na liściu po prostu się wysuszyła. Z racji, że maź pokryła resztę liści helki, które zostały, tym razem po prostu spłukałem tą maź wodą destylowaną - zeszła, same liście mają się dobrze.

Pytanie do Was - wiecie, co to jest? Czy ma jakiś negatywny wpływ na rośliny i jak z tym walczyć? Jaka jest przyczyna? Myślałem wcześniej, że przegrzanie, ale przez 2 tygodnie jak już byłem w domu i ja opiekowałem się terrarium, temperatura była utrzymywane na stałym poziomie 25°C w dzień i 20°C w nocy. Poniżej zdjęcie wyschniętej mazi na odciętym liściu helki:

post-7463-1492424861_thumb.jpg

EDIT: Jeszcze jedno. Na początku, porażone miejsca i okolice spryskałem Topsinem - nie było żadnej różnicy, zresztą nie wygląda to jak typowa pleśń, ma konsystencję stałej mazi, po wyschnięciu delikatnej, gładkiej skorupki.

Edytowane przez czyzo3
Odnośnik do odpowiedzi

Coś musiało się tam zalęgnąć. Niektóre gatunki owadów składają jaja w rozmaitych tworach i wydzielinach chroniący jaja przed warunkami zewnętrznymi. Konkretnie nie wiem co to może być. Ale usunięcie zaatakowanych liści powinno wystarczyć.

Odnośnik do odpowiedzi