Gość oli_kocur@wp.pl Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Mój dzbanecznik umiera. Kupiłam na targach torf od hodowcy i po przesadzeniu 8 dni temu liście poczerniały. Czy ktoś wie jak uratować moje maleństwo? Błagam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Mój dzbanecznik umiera. Kupiłam na targach torf od hodowcy i po przesadzeniu 8 dni temu liście poczerniały. Czy ktoś wie jak uratować moje maleństwo? Błagam. Zacznij od przeczytania przynajmniej jednego poradnika, w każdym znajdziesz przynajmniej wzmiankę o aklimatyzacji i o tym, że to normalne. A to jaki gatunek, w czym i w jakich warunkach rośnie to już inna bajka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 19 Kwietnia 2017 Share Napisano 19 Kwietnia 2017 Naturalnie sprawa może rozbijać się również o szok wywołany przesadzeniem, jednak jedynie w przypadku gdy nastąpiła ingerencja w korzenie dzbanecznika (np. roślina została podzielona i tym samym korzenie uszkodzone). W momencie gdy roślina jest jedynie przesadzana do większej doniczki bez naruszenia bryły korzeniowej, nie powinna w mojej opinii tego odczuć, bo warunki uprawowe się nie zmieniły. Wariant 1: Jeśli roślina została podzielona, a tym samym korzenie dostały "po pupie", to należy ją umieścić w pojemniku/akwarium/worku aby utrzymać bardzo wysoką wilgotność powietrza, aż do zaobserwowania nowych, świeżych i zdrowych przyrostów, a następnie aklimatyzować do wcześniejszych warunków poprzez stopniowe zmniejszanie wilgotności powietrza. Jeśli zatem roślinę podzieliłaś, a nie wspomniałaś o tym wczoraj w swoim temacie, to popełniłaś spory błąd, bo to kluczowa informacja. Zalecałem przekazać możliwie największą ilość informacji, co pomoże dotrzeć do źródła problemu szybciej zamiast błądzić przez parę dni. Wariant 2: Jeśli roślina została przesadzona bez ingerencji w bryłę korzeniową - winowajcą może być wadliwy torf - tę opcję zasugerowałem wczoraj w shoucie i w takim przypadku proponowałbym zamówić pewny torf dobrej jakości (lub zastosować mieszankę typu torf+perlit+kora do storczyków), wyjąć roślinę z doniczki, usunąć podejrzane podłoże, posadzić ją w nowe i w tym momencie, jako że roślina jest po przejściach, trzymać przez dłuższy czas w warunkach podwyższonej wilgotności powietrza. Jeśli pewnego podłoża w tej chwili nie posiadasz, proponowałbym do czasu otrzymania takowego owinąć bryłę korzeniową rośliny po uprzednim usunięciu wadliwego podłoża w np. wilgotny ręcznik + całą roślinę np. worek foliowy dla podwyższenia wilgotności powietrza - tak przez kilka dni bez problemu się przechowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi