Skocz do zawartości

Drosera spatulata var. lovellae

czarobest

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dopiero co zaczynam przygodę z owadożerami i na pierwszy ogień poszła Drosera spatulata var. lovellae. Choć 100% pewności nie mam, bo już mi się doniczki pomyliły, a głupi nie opisałem :D. A siałem jeszcze D.burmannii.

Zakładam wątek, bo mega cieszę się z każdego nowego "listka" :).

Roślinę zasiałem 30 marca 2017. Nie mam zdjęcia, bo i nic tam nie było.

Pierwsze oznaki życia zobaczyłem 22 kwietnia, najbardziej rozwinięta siewka wyglądała tak:

34153076976_25d97ae7c3_h.jpgD.spatulata 002 by czarobest, on Flickr

Planuję stworzyć film poklatkowy na tym ujęciu (25 kwietnia) :

33941774590_0fdb6e7879_h.jpgDrosera by czarobest, on Flickr

Dzisiaj 28.04.2017 najbardziej rozwinięta rosiczka zaczęła wypuszczać pierwszy owadożerny liść :D (przynajmniej tak mi się wydaję). Tylko nie wiem czym jest ten biały nalot, nie wydaję mi się że to pleśń, może kurz.

34195016631_27b01c0721_h.jpgDrosera006 by czarobest, on Flickr

Pełna rozdzielczość zdjęć po kliknięciu w nie ;).

EDYCJA: 29.04.2017

Dzisiaj rozwinął się pierwszy owadożerny listek, ale dalej nie wiem która to tak na prawdę rosiczka :D.

34336093335_d9961b1bbe_h.jpgD.spatulata by czarobest, on Flickr

Inne ujęcie:

34343426455_384b2be618_h.jpgDrosera crop by czarobest, on Flickr

Edytowane przez czarobest
Odnośnik do odpowiedzi

Felka napisał:
Niestety nie widać zdjęć. :(

Hmmm, dziwne. U mnie na komputerze widać, na telefonie również (Chrome i Firefox). Zobaczę na innych przeglądarkach jak tylko będę mógł. Dzięki za informacje.

Sprawdziłem na Edge, Explorer i Chrome na komputerach stacjonarnych i wszystko widać. Przypuszczam, że na innych przeglądarkach również. Nie działa tylko na Explorerze na wirtualnej maszynie z Windowsem XP, ale tam jest na prawdę stara wersja.

Co do roślinki, cały czas nie wiem która to, może ktoś doświadczony jest w stanie odróżnić gatunek w obecnym stadium?

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
  Kate napisał:
ja tam widzę. Ślicznie malutkie rosną... tfu tfu oby tak dalej

Łukash napisał:
Cieszą oko. ;)

Dziękuje :D

1.05.2017

Dziś rozwija się owadożerny listek w ujęciu "timelapsowym" i pewnie jutro już się rozłoży :D .

34338787386_d0395b5f28_h.jpgD.spatulata 011 by czarobest, on Flickr

Edycja (wieczór 1.05.2017)

{ Jak widać powoli listek się rozkłada, sądząc po kształcie wydaję mi się że to spatulata, ale nie wiem jak wyglądała by burmannii.

34002253990_2d16e3b0ff_h.jpgD.Spatulata 013 by czarobest, on Flickr

Edycja 02.05.2017 Listek się rozłożył.

34403434985_8c2b5e200f_h.jpgD.Spatulata 014 by czarobest, on Flickr

}

A "najszybsza" siewka jakby spowolniła, chociaż możliwe że tylko mi się tak wydaję, mam nadzieję że biały nalot jej nie przeszkadza, muszę je przewietrzyć. (zdjęcie z 1.05.2017)

33538247494_a44694e71a_h.jpgD.Spatulata 012 by czarobest, on Flickr

02.05.2017 - szykuję się chyba jakiś "metalowiec" :D (żeby zobaczyć o co chodzi trzeba kliknąć na obrazek)

post-7445-1493746225_thumb.png

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

05.05.2017

Rosiczki spowolniły trochę wzrost, dodatkowo ostatnio było bardzo mało światła słonecznego.

Ale rosiczka z ujęcia które fotografuję wypuszcza już 2 liść owadożerny!!! :D

34341326271_5f841fa8db_h.jpgD.spatulata 015 by czarobest, on Flickr

Dodatkowo kupiłem białkową karmę dla rybek w płatkach. Na razie na próbę jedna z siewek dostała porcję i od kliku godzin "zagina" liście w jej kierunku, mam nadzieję, że uda się jej to strawić i przyśpieszy wzrost. Początkowo chciałem dać im owocówkę którą przypadkowo upolowałem, ale była ona kilkukrotnie większa od roślin :D.

34311766352_36b132a102_h.jpgD.spatulata 014 by czarobest, on Flickr

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Chyba po wszystkim.... :cray2:

Ale po kolei. Drugi listek pojawił się dnia 9.05.2017r.

34676435716_728df68375_h.jpgD.spatulata 017 by czarobest, on Flickr

Wszystko szło pięknie i trzeci listek rozwinął się 15.05.2017r.

33874439464_474ea093e2_h.jpgD.spatulata 018 by czarobest, on Flickr

Jak widać mocna wyrosły mi tam glony więc zacząłem podlewać trochę mniej, tak aby były tylko wilgotne podłoże. Wszystko było ok. Niestety dziś jest bardzo gorąco i słonecznie, a rano nalałem tylko troszkę wody. Mój tata postanowił postawić ją na balkonie i niestety kilka godzin na słońcu bez wody zmasakrowało malutką rosiczkę... :cray2: Nie mam pojęcia czy coś z niej będzie, "czułki" powyginały się w różne strony i do środka. Zdjęcia nawet nie mam ochoty wrzucać bo wstyd. Na prawdę mi jej szkoda...

Prawdopodobnie z filmu poklatkowego też nici.

EDYCJA: Coś jakby odżywa, może nie wszystko stracone. Twarda jest...

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Dawno nie aktualizowałem po prawie uśmierceniu wszystkich siewek, na szczęście parę przetrwało. Ta która była najbardziej rozwinięta niestety nie dała rady, ale za to jedna bardzo szybko rośnie.

Tak wygląda największa z nich:

19.06.2017

35382131206_74dd742d08_h.jpg

Chyba można już stwierdzić że to Drosera spatulata a nie Drosera burmannii :). Proszę doświadczonych o potwierdzenie :).

Jak wszystko pójdzie dobrze to dzisiaj bądź jutro udostępnię krótki timelapse (krótki bo mam tylko 22 dni materiału i 3GB zdjęć :D).

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Widzę że nasionka zakupione ode mnie ;). Fajna taka szczegółowa relacja. Szkoda że podsuszyłeś bo szczególnie D. burmannii jest na to bardzo wrażliwa ale mam nadzieję że te które przetrwały będą szybko rosły. Życzę sukcesów w hodowli i pozdrawiam ;)

Edytowane przez kamil.sagan
Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

zgadza się - od Ciebie ;), oby tak było, dziękuję :)

Filmik skleiłem, nie jest to coś niesamowitego, ale myślę, że fajnie widać wzrost i ruch rosiczki. Niestety warunki w domu są do tego słabe, ciągłe przestawianie aparatu i różne warunki oświetleniowe robią swoje i ciężko to uratować przy obróbce. Filmik niestety bardzo krótki. Teraz czekam, aż muchołówka wykiełkuję i ona też dostanie timelapse, zresztą rosiczki na pewno jeszcze też i mam nadzieję, że następne filmy będą lepsze :).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Kolejna aktualizacja. Jak widać rosiczka bardzo ładnie się rozwija, obok również bardzo dużo małych egzemplarzy :). Niestety mam mały problem z ziemiórkami, które ostatnio właśnie wyrosły na muszki stąd dużo pokarmu dla rosiczek. Są to jej pierwsze upolowane samodzielnie owady :). Niestety na zdjęciu widać spleśniałą ofiarę, ale po za tym wszystko jest ok. Jak widać pułapka po lewej stronie się jeszcze wtedy nie zamknęła, ziemiórka dopiero co przykleiła się do liścia, ale dzisiaj już owad jest widocznie rozkładany :D.

30.06.2017

34838344193_d73c75139d_h.jpgD.Spatulata by czarobest, on Flickr

Niektóre liście są też trochę nie wybarwione, głównie te które pojawiły się w ostatnim tygodniu, spowodowane jest to pewnie brakiem słońca od właśnie tygodnia.

Film z zamykania właśnie tej ofiary też będzie :D, ale pozbieram jeszcze więcej materiału aby film był dłuższy i tym razem lepszy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

21.07.2017 Rosiczka ma się dobrze, łapie już samodzielnie dość sporo małych muszek i "co chwila" wypuszcza nowe liście.

Jedyny problem to przykrywanie małej jeszcze roślinki przez tą większą, muszę ją jakoś przesadzić.

35673325950_19bf71d148_o.jpgDrosera spatulata 21.07.2017 by czarobest, on Flickr

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Od ostatniego czasu moja rosiczka trochę urosła :).

29.10.2017

37958766186_2564c27593_b.jpgIMGP0003 by czarobest, on Flickr

24160411798_bbe4fffa20_b.jpgIMGP0004 by czarobest, on Flickr

Te mniejsze muszę trochę poprzesadzać.

A dziś niechcący szturchnąłem lekko "łodygę" od kwiatów i wyleciały nasionka :). Zastanawia mnie tylko dlaczego, kwiaty niestety za bardzo nie kwitły chyba że stało się to tak szybko że nie zaważyłem a "łodyga" niestety mocno opadła. Czy takie nsaionka do czegoś się nadają?

26236083229_5649c21361_b.jpgIMGP0001 by czarobest, on Flickr

37958767046_06f0d063d3_b.jpgIMGP0002 by czarobest, on Flickr

Odnośnik do odpowiedzi