Skocz do zawartości

Liście brązoweją

Finka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna mam problem z liśćmi pułapkowymi mojej muchołówki. Ok. tydzień po karmieniu, ,,paszcza'' w której siedzi mucha, zaczyna brązowieć. Na liściu odbija się kształt owala, do tego liście nie chcą się na powrót otworzyć. Nie wiem co robić :cray2:

Dołączam zdjęcie: 20170430_180344.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ;)

Muchołówka wygląda na zdrowa, wypuszcza młode listki. Moze po prostu czas tej pułapki nadszedł i usycha?

Starsze usychają, młode się tworzą- naturalny proces :)

Ale co do podłoża, to czy ja tam widzę wykwity soli? Czy to pleśń?

Czym podlewasz, jak długo masz muchołówkę, gdzie ja kupiłaś? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Oh, kamień z serca ^_^

Szczerze mówiąc, do tego białego osadu nie przywiazywałam tak dużej wagi. Nie wydawał się być niebezpieczny.

Być może to pleśń...już chyba wszystko chce mi roślinkę uśmiercić ;-; Jak ją zwalczyć? Czy z taką małą ilością objedzie się bez wymiany ziemi?

Paszczaka mam od niedawna. Kupiłam go na początku kwietnia, na warszawskich targach zoologicznych. Stało tam stoisko ,,Roraima'', więc wierzę w dobry stan tamtych roślin. Od tamtego czasu podlewam albo przegotowaną, albo deszczówką (zależy od ilości opadów) i co 3-4 dni dolewam do spodka. A ma to jakiś wpływ na rozwój pleśni?

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj temat muchołówka. To normalne u nich. Po strawieniu pokarmu liście mogą usychać albo czasem otwierają się, ale już nie są w stanie łapać zwierzyny. Działają tylko na zasadzie fotosyntezy. Jak uschną usuń martwe liście i ciesz się tymi zdrowymi i młodymi, które wypuściła po najedzeniu się :)

Być może biały nalot jest po wodzie przegotowanej jeśli masz twardą bardzo wodę. Każdy nalot z tego co się orientuję nie wróży dobrze i o ile na początku jest nie groźny to później mogą być niestety duże konsekwencje braku reakcji. Pomyśl o wodzie destylowanej jeśli nie masz dużo roślinek. Na pewno będą Ci wdzięczne za to :) Na pleśń wszyscy polecają Topsin. Ja robię najniższe stężenie i bardzo delikatnie strzykawką dawkuję tam gdzie są zmiany.

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij podlewać destylowaną (znajdziesz w marketach np. tesco, auchan, carefour za około 2,5 za 5l) albo tylko deszczówką, wykwity soli robią się od przegotowanej wody.

Odnośnik do odpowiedzi