Skocz do zawartości

Problematyczne rosiczki z Południowej Ameryki.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakładam ten temat bo już powoli brakuje mi sił na te małe Paskudy... :)

Od jakiegoś czasu próbuje swoich sił z rosiczkami z Południowej Ameryki. Niestety jak na razie jest 1:0 dla nich. Niektóre jako tako rosną, żadne niestety nie szybko, ale ważne, że coś wypuszczają.

Wczoraj z dnia na dzień padła mi mała Kaieteurensis.

Wszystkie rosną w terrarium, mają często włączony nawilżacz, tak, że wilgotność utrzymuje się w okolicach 80%. Maja również mocne oświetlenie LED przez 12 godzin.

Jestem w trakcie tworzenia chłodzenia na bazie Peltiera, ale jak na razie tworzę sterownik

Wstawiam Wam zdjęcie jednej padającej sztuki. Jak widać środek ma ładny, a wypuszczające liście nie rozwijają się do końca. Zaznaczyłem na zdjęciu nowy liść.

Macie może jakieś sugestie?

Pozdrawiam

post-3513-1493835693_thumb.jpg

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zakładam ten temat bo już powoli brakuje mi sił na te małe Paskudy... :)

Od jakiegoś czasu próbuje swoich sił z rosiczkami z Południowej Ameryki. Niestety jak na razie jest 1:0 dla nich. Niektóre jako tako rosną, żadne niestety nie szybko, ale ważne, że coś wypuszczają.

Wczoraj z dnia na dzień padła mi mała Kaieteurensis.

Wszystkie rosną w terrarium, mają często włączony nawilżacz, tak, że wilgotność utrzymuje się w okolicach 80%. Maja również mocne oświetlenie LED przez 12 godzin.

Jestem w trakcie tworzenia chłodzenia na bazie Peltiera, ale jak na razie tworzę sterownik

Wstawiam Wam zdjęcie jednej padającej sztuki. Jak widać środek ma ładny, a wypuszczające liście nie rozwijają się do końca. Zaznaczyłem na zdjęciu nowy liść.

Macie może jakieś sugestie?

Pozdrawiam

Dwa pytania:

- Jak często je przenosisz i czy ostatnio była przenoszona?

- Czy kwitła?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przenosiłem ich wcale. Cały czas rosną sobie w terrarium. Przyszły do mnie trochę ponad miesiąc temu. Jakiś czas wypuszczała ładne liście, a mniej więcej dwa tygodnie dzieje się coś takiego...

U mnie nie kwitła, ale sądząc po uciętym pędzie musiała.

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, że to winna aklimatyzacji. To samo mają gdy przenosi się je z jednego miejsca na drugie. Nie pokazują tego od razu ale potrafią mocno spowolnić wzrost po kilku tygodniach lub nawet zamrzeć. Te rosiczki preferują stabilne warunki, a nagłe zmiany kiedyś muszą przeboleć.

Odnośnik do odpowiedzi