Igor99 Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Mam pytanie co ile dni podlewać muchołówki? Normalnie podlewam je co 2-3 dni ale czy robię to za często? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Niektórzy uważają, że dzień po tym jak zabraknie wody w podstawce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Im więcej słońca, wyższa temperatura, aktywniejszy okres wegetacji tym więcej wody lejesz do podstawka. Inaczej podlewasz muchola, który rośnie sobie teraz przy tych deszczowych dniach w domu na parapecie a inaczej taką samą roślinę która jest na zewnątrz np. balkon czy ogród. Jeszcze inaczej gdy (już niedługo będzie) w cieniu 30*C a sama roślina jest na bezpośrednim letnim słońcu. Nie przesuszasz podłoża. Nie ma sensu mówić co ile dni, bo na to wpływa wiele rzeczy: wielkość doniczki, rodzaj mieszanki podłoża a nawet wielkość bulwy. Teraz np. podlewam raz na tydzień ale rośliny są w małych doniczkach w zbiorowym podstawku z wodą i siedzą od dawna na balkonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Jako nowicjusz "testuję" na moim potworku sposób podlewania. Początkowo wlewałem do podstawki tak na wysokość 2 cm i jak tylko woda znikła z podstawki dolewałem ponownie 2 cm. Od pewnego czasu wlewam wodę do podstawki i jak ona zrobi się sucha - odczekuję ok. 24h (sprawdzam tylko czy torf pozostaje jeszcze wilgotny) i dopiero wtedy wlewam kolejną dawkę wody. Woda oczywiście demineralizowana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Murachmed Napisano 9 Listopada 2021 Share Napisano 9 Listopada 2021 Jest wiele teorii jeśli chodzi o podlewanie. Myślę że najlepiej zastosować się do sprawdzonych sposobów jak podlewać muchołówkę: -używaj wody destylowanej, lub przegotowanej, odstanej kranówki -podlewaj jak zobaczysz, że ziemia zaczyna robić się lekko suchsza. Najlepiej poprzez dolewanie wody do jakiejś podstawki, w której stoi doniczka. -jeśli roślina zacznie gnić to znaczy, że za wilgotno -jeśli dotkniesz palcem podłoża i nie poczujesz wilgoci to znaczy ze za sucho Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi