Skocz do zawartości

Co to za grzyb?

natalia.t

Rekomendowane odpowiedzi

Smardze są jadalne i są one rarytasem wśród grzybów ale ja raz w życiu jak do tej pory znalazłem smardza więc przed konsumpcją pogadaj z kimś kto regularnie zbiera i je smardze w celu upewnienia się ;):P

Edytowane przez chroman91
Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie bym go nie ruszał ja tam zbieram tylko tych których jestem w 100% pewien i zbieram tylko te gąbczaste a tu jednym się nie najesz ;)

Ot taka ciekawostka o smardzach z pewnego portalu, jeśli faktycznie to smardz jadalny:

"pierwsze nasze grzyby, pojawiały się kiedyś już pod koniec marca, choć prawdziwy ich wysyp miał miejsce najczęściej w maju. Na przednówku, jak to zwyczajowo mówiono, wylegały tłumy amatorów wiosennych grzybów, przeczesujących lasy i łąki w poszukiwaniu pysznych grzybów. Te wiosenne grzyby to smardze. Są najszlachetniejsze z polskich grzybów, przy których borowiki to pikuś, mają wspaniały aromat z nutą orzechów i kruchy, delikatny miąższ. Od wielu, wielu lat nie spotkałem, niestety, w lesie smardza. Dlatego zamieszczam tu fotografię pochodzącą z portalu www.nagrzyby.pl:

10008.jpg

Nie wiem jaka jest przyczyna wielkiej unikalności smardzów w lasach. Wyczytałem gdzieś, że zniknęły prawie zupełnie z naszych lasów, gdy po drugiej wojnie światowej zmienił się ustrój naszego kraju… Nie sądzę, żeby były to powody polityczne, a raczej oznaka degradacji środowiska. Smardze to bardzo wymagające grzyby. Pojawiają się w starodrzewach, ale też na skraju łąk, przy drogach, w parkach. Lubią stanowiska podmokłe, więc wyrastają często w łęgach, w zaroślach nadrzecznych.

Wszystkie gatunki smardzów występujących w Polsce objęte są ochroną ścisłą i wpisane do Czerwonej listy roślin i grzybów Polski jako rzadkie. Z tego powodu nie wolno ich zbierać ze stanowisk naturalnych. Może się natomiast zdarzyć, że wyrosną nie w liściastym lesie lecz na naszej działce lub w ogródku. To zadziwiające, ale czasem pojawiają się na korze, którą wysypuje się rabaty. Najczęściej wyrastają w drugim roku po wysypaniu kory i potem znikają bezpowrotnie. Dziś jednak można korzystać z dobrodziejstwa internetu i zakupić gotową mieszankę podłoża uprzednio zaszczepioną grzybnią smardzową, a potem cieszyć się obecnością tych ciekawych grzybów w ogródku."

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam nikogo kto zna smardze. Babcia, która od zawsze mieszka w tamtych okolicach pierwszy raz coś takiego widzi. Jeszcze nie mam teściowej. ;)

Myślicie, że wizyta w sanepidzie z jednym egzemplarzem to dobry pomysł? Jest ich tam dwadzieścia kilka sztuk, więc się nie najemy, ale chętnie byśmy spróbowali smardza. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj, bo jak są faktycznie pod ochroną, to możesz wyjść z sanepidu z ochroną :) Lepiej zawczasu wymyśl skąd go/je masz :)

No i nie zapomnij się tu z nami podzielić informacją :)

Edytowane przez mieczus
Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj, bo jak są faktycznie pod ochroną, to możesz wyjść z sanepidu z ochroną :) Lepiej zawczasu wymyśl skąd go/je masz :)

No i nie zapomnij się tu z nami podzielić informacją :)

Jak będzie tak jak mówisz, jeśli mnie zamkną, to się nie podzielę. :D

Odnośnik do odpowiedzi

W lasach pojawiły się już grzyby. Na pierwszy rzut oka przypominają smaczne i jadalne smardze. Jednak zanim zerwiemy je do koszyka, dobrze im się przyjrzyjmy. Z danych statystycznych wynika, że smardze z naszych lasów niemal całkowicie zniknęły. Rosną w nich natomiast piestrzenice kasztanowate. A to grzyby silnie trujące. Jak zatem odróżnić jedne od drugich?

Piestrzenica kasztanowata rośnie w lasach iglastych. Najczęściej przy wyciętych pniach, na glebie piaszczystej. Ma główkę w kolorze ciemnobrązowym składającą się z kilku pomarszczonych płatów, nieregularną, przypominającą mózg lub owoc orzecha włoskiego (na zdjęciu). Piestrzenica zawiera gyromitrynę. To substancja, która uszkadza czerwone krwinki, niszczy nerki i wątrobę. Trujące składniki wprawdzie rozkładają się i ulatniają podczas gotowania i suszenia, ale samo wdychanie oparów z gotujących się owocników wystarczy do wywołania zatrucia. A to może się wystąpić nawet po wielu dniach.

Smardze natomiast dziś niemal nie występują w lasach. Częściej spotkać je można w parkach i w ogrodach. Lubią bowiem glebę próchniczą. Łatwo przynieść ich grzybnię z korą, którą rozrzuca się na rabatkach. Smardz w przeciwieństwie do piestrzenicy ma kapelusz jamkowaty, pokryty otworami, przypominający gąbkę lub plaster miodu. Trzeba też pamiętać, że smardze są gatunkiem chronionym. Dlatego nie wolno ich zbierać, a tym bardziej − nimi handlować. slo

Źródło

Generalnie ja wyznaję jedną zasadę przy grzybach :) Nie znam - nie zrywam - nie jem

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak tu wszyscy pisali - smardz, a konkretniej smardz stożkowaty. Jest pod częściową ochroną, nie wolno ich zbierać ani niszczyć w naturalnym środowisku, ale na działkach i prywatnych posesjach - można wcinać. :D

Od wielu lat zbieramy grzyby w tamtych okolicach i też kierujemy się zasadą, że nie znamy, to nie jemy i nie niszczymy. Jednak tak jak pisałam, najstarsi grzybiarze z tamtych terenów nie znają czegoś takiego, nigdy nie widzieli. Pierwszy raz coś takiego wyrosło i to dwadzieścia naraz i to jeszcze niemal pod nosami mojej rodziny. Na naszej działce od dawna rosną kanie, prawdziwki, pieczarki, koźlarze, te mniej przyjazne, ale jakże urocze, muchomorki czerwone, a także śmiercionośne sromotniki, ale takiej nowości jeszcze nie było.

Kilka sztuk przyrządzimy i spróbujemy, ale większość zostawimy, żeby miały możliwość rozsiać się po okolicy. ;)

Odnośnik do odpowiedzi