Skocz do zawartości

Białe plamy

Jankes

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, właśnie zauważyłem białe plamy u nasady liści mojego dzbanka. Mam go od grudnia. Znajduje się w terrarium. Na weekend majowy do terrarium wsadziłem storczyka ponieważ terrarium ma system zraszania. I po wyjęciu z terrarium storczyka zauważyłem na glebie taką jakby pajęczynę. Bardzo drobną i te plamy na dzbanku. W terrarium panuje bardzo wysoka wilgotność ale pleśni nigdy nie miałem. Co robić ? Jeszcze w przyszłym tygodniu przyjdą nowe dzbaneczniki do terrarium. Proszę o pomoc.

post-7225-1493915513_thumb.jpg

post-7225-1493915563_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób bardziej wyraźne zdjęcie jeśli możesz.

To są plamy czy jakby coś było na liściach? Na storczyku nic nie ma, może coś się przeniosło ze storczyka np. wełnowce?

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzbanecznik rzeczywiście miał oparzenia na początku ponieważ żarówka była źle ustawiona. Na storczyku są białe plamki. Całe terrarium spryskałem Topsinen, a następnego dnia usunąłem je drewnianą wykałaczką. Znajdowały się pod lisciami.

Edytowane przez Jankes
Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanecznik rzeczywiście miał oparzenia na początku ponieważ żarówka była źle ustawiona. Na storczyku są białe plamki. Całe terrarium spryskałem Topsinen, a następnego dnia usunąłem je drewnianą wykałaczką. Znajdowały się pod lisciami.

Zdjęcie bardzo niewyraźne ale obstawiam wełnowce, białe lekko puchate doczepione do roślinki ale można zdjąć patyczkiem do uszu. Niestety to że je zdjąłeś nie gwarantuje że się ich pozbyłeś, obserwuj a gdyby znowu coś się pojawiło to polecam mospilan - stosowałam u mnie na storczyki zarażone wełnowcem i pomogło.

Odnośnik do odpowiedzi