Jankes Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Dzień dobry, właśnie zauważyłem białe plamy u nasady liści mojego dzbanka. Mam go od grudnia. Znajduje się w terrarium. Na weekend majowy do terrarium wsadziłem storczyka ponieważ terrarium ma system zraszania. I po wyjęciu z terrarium storczyka zauważyłem na glebie taką jakby pajęczynę. Bardzo drobną i te plamy na dzbanku. W terrarium panuje bardzo wysoka wilgotność ale pleśni nigdy nie miałem. Co robić ? Jeszcze w przyszłym tygodniu przyjdą nowe dzbaneczniki do terrarium. Proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor99 Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Mi to wygląda na Oparzenie musisz zapewnić im inne warunki najlepiej nie stawiaj je na słońcu na jakiś czas. Postaw je na słońcu jak będzie zimniej. A teraz chcę moje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Zrób bardziej wyraźne zdjęcie jeśli możesz. To są plamy czy jakby coś było na liściach? Na storczyku nic nie ma, może coś się przeniosło ze storczyka np. wełnowce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes Napisano 6 Maja 2017 Autor Share Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Dzbanecznik rzeczywiście miał oparzenia na początku ponieważ żarówka była źle ustawiona. Na storczyku są białe plamki. Całe terrarium spryskałem Topsinen, a następnego dnia usunąłem je drewnianą wykałaczką. Znajdowały się pod lisciami. Edytowane 6 Maja 2017 przez Jankes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja1011 Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Dzbanecznik rzeczywiście miał oparzenia na początku ponieważ żarówka była źle ustawiona. Na storczyku są białe plamki. Całe terrarium spryskałem Topsinen, a następnego dnia usunąłem je drewnianą wykałaczką. Znajdowały się pod lisciami. Zdjęcie bardzo niewyraźne ale obstawiam wełnowce, białe lekko puchate doczepione do roślinki ale można zdjąć patyczkiem do uszu. Niestety to że je zdjąłeś nie gwarantuje że się ich pozbyłeś, obserwuj a gdyby znowu coś się pojawiło to polecam mospilan - stosowałam u mnie na storczyki zarażone wełnowcem i pomogło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi