arknarter Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Witam, ostatnio w Warszawie na wystawie roślin owadożernych wyhaczyłem dzbanecznika "Bloody Mary", mam kilka pytań dotyczących jego hodowli. Obejrzałem trochę filmów, poczytałem trochę, ale jestem człowiekiem forów ^^ Chciałbym podkreślić że byłem kiedyś posiadaczem muchołówki, ale to jak byłem bardzo mały. Moje pytania: - Słyszałem że niektóre dzbaneczniki mogą być na parapecie, a niektóre nie - czy ten gatunek da rade? - Co jeśli w dzbanie nie ma cieczy i dlaczego? Co z tym zrobić? - Jakie mam szansę że mi się zaklimatyzuję? - Jest to gatunek górski czy nizinny? - Jak się on nazywa naukowo? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Edytowane 6 Maja 2017 przez arknarter Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Twój dzbanecznik bez problemu da rade na parapecie (oczywiście nie może to być parapet północny bo za mało światła). Jeśli w dzbankach nie ma cieczy to możesz dolać trochę wody do środka. Na to że się zaaklimatyzuje ma duże szanse Dokładnie to jest to krzyżówka dwóch nizinnych dzbanków - nepenthes ventricosa x ampullaria. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 'Bloody Mary' jest dzbaneczkiem można powiedzieć dla początkujących południowy parapet, woda w podstawce i ładnie rośnie. Co do braku cieczy to można ją uzupełnić wlewając wodę destylowaną do 1/3 dzbanuszka. Często zanim roślinka zaaklimatyzuje się do nowych warunków dzbanki wysychają, najważniejsze by z nowych listków puszczała nowe. Sprawdź czy nie ma za sucho, bo wtedy będzie wysychać. Ma mieć lekko wilgotne podłoże. Moja Mary stoi sobie na parapecie w podstawce z destylką, zraszana jest co jakiś czas i cieszy oko ładnymi młodymi listkami a mam ją niedługo... zresztą jak prawie wszystkie roślinki Kupiona malutka jakiś miesiąc temu, parapet i rośnie a oto dowód Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arknarter Napisano 6 Maja 2017 Autor Share Napisano 6 Maja 2017 Zdążyłem znaleźć kilka owadów które wrzuciłem do dzbanków, ale kurcze nie mają soków! Piszecie o wodzie destylowanej, gdzie mogę taką kupić? Czy na początek mogę nalać zwykłej pitnej/kranówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 No lepiej nalać zwykłej wody niż by miało uschnąć Destylowaną/demineralizowaną dostaniesz na stacjach benzynowych i w supermarketach. Jak mieszkasz na czystych terenach to możesz też używać deszczówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Nigdy nie podlewaj kranówką, chyba że już bardzo musisz. Szybko zabijesz w ten sposób każdego owadożera. Jedynie deszczówka a najlepiej woda destylowana. Kupisz ją w każdym hipermarkecie albo sklepie motoryzacyjnym. Taka sama restrykcja jest z ziemią przy przesadzaniu. Jedynie dobrej jakości torf kwaśny a jeśli masz tylko tego jednego i Ci wyrośnie to proponuję gotowy zakup od jakiegoś hodowcy gotowego torfu dla dzbanecznika ( mieszanka torfu i perlitu). Mam nadzieję, że nie zdążyłeś przesadzić ją w normalną ziemię. Edytowane 6 Maja 2017 przez Kate Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arknarter Napisano 6 Maja 2017 Autor Share Napisano 6 Maja 2017 Nigdy nie podlewaj kranówką. Szybko zabijesz w ten sposób każdego owadożera. Jedynie deszczówka a najlepiej woda destylowana. Kupisz ją w każdym hipermarkecie albo sklepie motoryzacyjnym. Taka sama restrykcja jest z ziemią przy przesadzaniu. Jedynie dobrej jakości torf kwaśny a jeśli masz tylko tego jednego i Ci wyrośnie to proponuję gotowy zakup od jakiegoś hodowcy gotowego torfu dla dzbanecznika. Mam nadzieję, że nie zdążyłeś przesadzić ją w normalną ziemię. Chwilowo jest w tej ziemi w której ją kupiłem, mogę wam podesłać zdjęcie jak wygląda aktualnie. Na stoisku Pan sprzedawca powiedział że przez najbliższy rok nie ma potrzeby przesadzania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Roślinki nie lubią przesadzania jeśli to od hodowcy to nie ma obaw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja1011 Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 'Bloody Mary' jest dzbaneczkiem można powiedzieć dla początkujących południowy parapet, woda w podstawce i ładnie rośnie. Co do braku cieczy to można ją uzupełnić wlewając wodę destylowaną do 1/3 dzbanuszka. Często zanim roślinka zaaklimatyzuje się do nowych warunków dzbanki wysychają, najważniejsze by z nowych listków puszczała nowe. Sprawdź czy nie ma za sucho, bo wtedy będzie wysychać. Ma mieć lekko wilgotne podłoże. Moja Mary stoi sobie na parapecie w podstawce z destylką, zraszana jest co jakiś czas i cieszy oko ładnymi młodymi listkami a mam ją niedługo... zresztą jak prawie wszystkie roślinki Kupiona malutka jakiś miesiąc temu, parapet i rośnie a oto dowód Roślinka bardzo ładna Pytanie tylko czy trzymiesz ją cały czas w wodzie? Masz więcej dzbaneczników? Pytam bo z tego co wyczytałam oraz z własnego doświadczenia wiem że dzbaneczniki podlewa się raczej od góry a nie jak inne owadożery do podstawki i wg mnie to on ma mieć wilgotno a nie mokro non stop. Ja swoje nawet czasem przesuszam a rosną i dzbankują świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) no trochę ich mam i co miesiąc będzie więcej ^^ Podlewam od góry i w podstawce jest to co zdrenuje. Wszystkie stoją u mnie w minimalnej ilości wody nawet w terra dla zwiększenia wilgotności. Doniczki są wysokie w porównaniu z korzeniami a na dnie doniczki warstwa samego perlitu. Wbrew pozorom podłoże jest wilgotne a nie przelane. Ten na zdjęciu dziś był podlewany. W terra bardziej ze zraszania wodę łapią bo stoją na keramzycie więc nie są zanurzone. W tym momencie to jest jeden z dwóch dzbanków (ventrata jeszcze tylko) który rośnie w torfie z perlitem. Reszta siedzi w mchu z perlitem. Edytowane 7 Maja 2017 przez Kate Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arknarter Napisano 7 Maja 2017 Autor Share Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) To mój wygląda tak: Edytowane 7 Maja 2017 przez arknarter Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja1011 Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 no trochę ich mam i co miesiąc będzie więcej ^^ Podlewam od góry i w podstawce jest to co zdrenuje. Wszystkie stoją u mnie w minimalnej ilości wody nawet w terra dla zwiększenia wilgotności. Doniczki są wysokie w porównaniu z korzeniami a na dnie doniczki warstwa samego perlitu. Wbrew pozorom podłoże jest wilgotne a nie przelane. Ten na zdjęciu dziś był podlewany. W terra bardziej ze zraszania wodę łapią bo stoją na keramzycie więc nie są zanurzone. W tym momencie to jest jeden z dwóch dzbanków (ventrata jeszcze tylko) który rośnie w torfie z perlitem. Reszta siedzi w mchu z perlitem. Dzięki za odpowiedź No i super, roślinka na prawdę wygląda super zastanawiało mnie tylko to podlewanie bo myślałam że może ja cos robię nie tak ale widzę że sposób podlewania jest podobny do mojego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja1011 Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 To mój wygląda tak: Bloody mary Ładny krzaczek, dbaj o niego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi