Zeratul Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Cześć, robię właśnie terra z dzbankami nizinnymi i chcę je oświetlić żarówkami LED, znalazłem na allegro żarówki, które wydają mi się dobre, 10W, 2 diody niebieskie, 2 diody czerwone, 1 dioda biała (dla prezencji). Terra ma wymiary : Szerokość - 100 cm Głębokość - 50 cm Wysokość - 70 cm Myślicie, że ile takich żarówek powinienem dać ? 6 ? Nie chcę dawać taśmy bo już to przerabiałem i wychodzi mi, że są strasznie problematyczne. Link do aukcji : http://allegro.pl/lampa-led-epistar-4-kolo...6815226751.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Jesli na przykład rośliny trzeba naświetlać z odległości 20 cm to kup ich tyle żeby każda roślina była w odległości tych 20 cm od lampki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Cześć, robię właśnie terra z dzbankami nizinnymi i chcę je oświetlić żarówkami LED, znalazłem na allegro żarówki, które wydają mi się dobre, 10W, 2 diody niebieskie, 2 diody czerwone, 1 dioda biała (dla prezencji). Terra ma wymiary : Szerokość - 100 cm Głębokość - 50 cm Wysokość - 70 cm Myślicie, że ile takich żarówek powinienem dać ? 6 ? Nie chcę dawać taśmy bo już to przerabiałem i wychodzi mi, że są strasznie problematyczne. Link do aukcji : http://allegro.pl/lampa-led-epistar-4-kolo...6815226751.html Przy 6 sztukach wychodzi Tobie cena 150zł. Czyli kwota, za którą można już złożyć konkretny panel. Jeśli chcesz oświetlać, a nie doświetlać przy tej powierzchni to liczba tych lamp musiała by sięgnąć minimum 8. Ten typ oświetlenia traci pod względem ekonomicznym z każda kupioną sztuką. Naprawdę lepiej zainwestować już w coś konkretnego. Druga sprawa to pytanie czy owa lampa naprawdę jest wyposażona w diody Epistara. Jesli na przykład rośliny trzeba naświetlać z odległości 20 cm to kup ich tyle żeby każda roślina była w odległości tych 20 cm od lampki. Nie ma to jak fachowa odpowiedź rozwiązująca dany problem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Nie ma to jak fachowa odpowiedź rozwiązująca dany problem. Ja w taki sposób oświetlam swoje 2-gie terrarium a rośliny w nim świetnie rosną,więc jak masz jakieś problemy czy coś to nie przyczepiaj się jak rzep psiego ogona a przynajmniej nie mojego bo takie odpowiedzi tym bardziej nie wnoszą nic do tego tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 Przy 6 sztukach wychodzi Tobie cena 150zł. Czyli kwota, za którą można już złożyć konkretny panel. Jeśli chcesz oświetlać, a nie doświetlać przy tej powierzchni to liczba tych lamp musiała by sięgnąć minimum 8. Ten typ oświetlenia traci pod względem ekonomicznym z każda kupioną sztuką. Naprawdę lepiej zainwestować już w coś konkretnego. Druga sprawa to pytanie czy owa lampa naprawdę jest wyposażona w diody Epistara. Czyli mówisz, że 8 sztuk po 10 W, a jak by to było z żarówkami 15 W (3 czerwone, 2 niebieskie) ?, znalazłem takie żarówki na aliexpress po 8,93 zł za sztukę i z darmową wysyłką, wziąłem od razu 10 (za takie pieniądze to można szaleć ). Trzeba na nie trochę poczekać, ale jakoś mi się nie spieszy. Link do aukcji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Zamawiając z aliexpress trzeba znaleźć dobry sklep, gdzie te kompakty są dobrze zmontowane - większość ma te kompekty słabo poskręcane i po nagrzaniu się po prostu radiator z diodami odlatuje od korpusu, albo plastik jest na tyle lichy że po prostu się topi. Ogólnie te kompakty nie są złe, ale wymagają mocnego chłodzenia - jednak kiepskiej jakości komponenty mocniej się grzeją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Czyli mówisz, że 8 sztuk po 10 W, a jak by to było z żarówkami 15 W (3 czerwone, 2 niebieskie) ?, znalazłem takie żarówki na aliexpress po 8,93 zł za sztukę i z darmową wysyłką, wziąłem od razu 10 (za takie pieniądze to można szaleć ). Trzeba na nie trochę poczekać, ale jakoś mi się nie spieszy. Link do aukcji Tak jak pisał Painkiller trzeba brać małą poprawkę na Aliexpress. W dodatku mało prawdopodobne, że znajdziesz tam lampy robione na markowych diodach raczej będą to zamienniki. No ale za tą cenę można już się skusić. Za cenę tej z alledrogo kupisz 3 z aliexpress. Nawet jeśli się sparzysz na tych lampach to za ich cenę warto spróbować. A co do 15W nie wiem na ile stan faktyczny opisu tej lampy jest zgodny z rzeczywistością. Ja w taki sposób oświetlam swoje 2-gie terrarium a rośliny w nim świetnie rosną,więc jak masz jakieś problemy czy coś to nie przyczepiaj się jak rzep psiego ogona a przynajmniej nie mojego bo takie odpowiedzi tym bardziej nie wnoszą nic do tego tematu. Mam czasami dziwne wrażenie, że piszesz posty tylko po to by je napisać. Ot takie klepanie w klawiaturę bez celu. Bo jak inaczej można nazwać wcześniejszy post w którym twierdzisz autorowi żeby sam dobrał odpowiednią ilość lamp kiedy sam nie wie ile ma użyć? Gdzie tu sens takich wypowiedzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 Zamawiając z aliexpress trzeba znaleźć dobry sklep, gdzie te kompakty są dobrze zmontowane - większość ma te kompekty słabo poskręcane i po nagrzaniu się po prostu radiator z diodami odlatuje od korpusu, albo plastik jest na tyle lichy że po prostu się topi. Ogólnie te kompakty nie są złe, ale wymagają mocnego chłodzenia - jednak kiepskiej jakości komponenty mocniej się grzeją. Jeśli dobrze rozumiem ten polski łamany przez ryżowy to dają rok gwarancji więc jakby co mogę im je odesłać i wtedy trzeba się będzie zastanowić co dalej, po wstępnym przeliczeniu kosztów to żarówki, oprawki, kable, kostki itp. nie wyniosą w sumie więcej jak 120 zł, więc niewielkie ryzyko. Jak wszystko zmontuję i przetestuję to dam znać czy ten sklep jest dobry czy nie. Jeśli chodzi o chłodzenie to raczej słabo z tym u mnie, oświetlenie zamknięte od góry i boków w pokrywie z płyty laminowanej, od dołu szkoło. Wystarczy jak wywiercę kilka (powiedzmy 4 z lewej i 4 z prawej) wywietrzników, czy bez wiatraczków komputerowych (o ile takie wystarczą) się nie obejdzie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Tak jak pisał Painkiller trzeba brać małą poprawkę na Aliexpress. W dodatku mało prawdopodobne, że znajdziesz tam lampy robione na markowych diodach raczej będą to zamienniki. No ale za tą cenę można już się skusić. Za cenę tej z alledrogo kupisz 3 z aliexpress. Nawet jeśli się sparzysz na tych lampach to za ich cenę warto spróbować. A co do 15W nie wiem na ile stan faktyczny opisu tej lampy jest zgodny z rzeczywistością. Mam czasami dziwne wrażenie, że piszesz posty tylko po to by je napisać. Ot takie klepanie w klawiaturę bez celu. Bo jak inaczej można nazwać wcześniejszy post w którym twierdzisz autorowi żeby sam dobrał odpowiednią ilość lamp kiedy sam nie wie ile ma użyć? Gdzie tu sens takich wypowiedzi? Ma ich tyle użyć żeby rośliny były w zasięgu takiej żarówki a u mnie jest to 15-25cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 Ma ich tyle użyć żeby rośliny były w zasięgu takiej żarówki a u mnie jest to 15-25cm. Chciałem nie komentować twoich wpisów, ale mnie zmusiłeś. Jak mam niby je oświetlać z odległości 20, czy ilu tam cm skoro jak napisałem tarra ma wysokość 70 cm, a żarówki nie wsadzę do środka z wiadomych względów, a roślin nie nauczę lewitować. Poza tym przy żadnej żarówce (a trochę już ich przejrzałem) Nie było żadnej wytycznej odnośnie odległości oświetlania, poza tym ilość Kendeli (którą sam sobie mogę przeliczyć z Luksów lub Lumenów) się nie zmieni niezależnie od odległości. Jeśli chcesz pomóc to mógłbyś napisać na przykład jakie to żarówki, ile mają lumenów, jaką powierzchnię oświetlają (lub kąt świecenia), czy świecą bezpośrednio czy przez szybę, o wysokości już wspomniałeś, a jeśli nie chcesz pomagać innym forumowiczom to może lepiej nie wypowiadaj się wcale. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 Tak jak pisał Painkiller trzeba brać małą poprawkę na Aliexpress. W dodatku mało prawdopodobne, że znajdziesz tam lampy robione na markowych diodach raczej będą to zamienniki. No ale za tą cenę można już się skusić. Za cenę tej z alledrogo kupisz 3 z aliexpress. Nawet jeśli się sparzysz na tych lampach to za ich cenę warto spróbować. A co do 15W nie wiem na ile stan faktyczny opisu tej lampy jest zgodny z rzeczywistością. Tak samo nie mam pewności co do jakości diod tych kupionych w Chinach jak i tych kupionych w Polsce, więc jak ryzykować to wolę 89,30 niż 250 (lub więcej) zł. 6 żarówek po 15 W daje 90 W, a to już trochę jest zwłaszcza jak na 0,5 m2 powierzchni. W dodatku każda pojedyncza dioda ma 3 W, a takie już ładnie świecą. Sam oświetlam swój (nie żebym się chwalił, ale niemały) salon 4 żarówkami ledowymi po 6 W każda i jak wszystkie odpalę to jest jasno jak w dzień. W razie "W" zawszę mogę dodać jeszcze kilka, przestawić, czy dodać kilka oprawek jak już zrobię całą elektrykę to nie problem. Jak skończę dam znać jak poszło. Jeszcze czekam na jakieś wskazówki odnośnie chłodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Jak nie masz chłodzenia, to po 2-3 tyg max te kompakty będą świecić góra połową lumenów jak na początku, po prostu diody się mocno przegrzewają(sam nie mam chłodzenia, a radiator rozgrzewa się do ok. 70-80C), ta chińska gwarancja też ciekawa, bo paczka droższa niż dwa kompakty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 nt chłodzenia nikt raczej Ci nie odpowie bo to warunki indywidualne decyduja. zrob testy uruchomieniowe, jak temperatura bedzie wysoka to 2 wiatraki. jak rozwazasz zalozenie wiatrakow to zrob to na poczatku np z czujnikiem temperatury i bedziesz mogl zapomniec o tym problemie a w optymistycznej wersji sie po prostu nie beda wlanczac. Generalnie jest tak jak pisał Painkiller, wysoka temperatura bardzo przyspiesza starzenie luminoforu a wiec zmniejsza ilosc swiatla emitowanego przez diode wiec warto sie przed tym zabezpieczyc malym nakladem pracy i srodkow. Z tego co pisałeś planujesz wykonać jakś instalację - może spróbuj zdemontować oprawki żarówek co zapewni lepsze odprowadzenie ciepla i osadzic w obudowie tylko soczewki z elektronika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 15 Maja 2017 Autor Share Napisano 15 Maja 2017 nt chłodzenia nikt raczej Ci nie odpowie bo to warunki indywidualne decyduja. zrob testy uruchomieniowe, jak temperatura bedzie wysoka to 2 wiatraki. jak rozwazasz zalozenie wiatrakow to zrob to na poczatku np z czujnikiem temperatury i bedziesz mogl zapomniec o tym problemie a w optymistycznej wersji sie po prostu nie beda wlanczac. Generalnie jest tak jak pisał Painkiller, wysoka temperatura bardzo przyspiesza starzenie luminoforu a wiec zmniejsza ilosc swiatla emitowanego przez diode wiec warto sie przed tym zabezpieczyc malym nakladem pracy i srodkow. Z tego co pisałeś planujesz wykonać jakś instalację - może spróbuj zdemontować oprawki żarówek co zapewni lepsze odprowadzenie ciepla i osadzic w obudowie tylko soczewki z elektronika? No to już wiem, że zamontuję wywietrzniki (powiedzmy takie okrągłe jak się montuje w drzwiach od łazienki na dole) po bokach pokrywy, a od tyłu nadmuch dwóch wiatraczków, w pokrywie będzie przeciąg jak ta lala . Co do tych oprawek żarówek to jest to tylko gwint (z wiadomych względów ich nie usunę) i radiator aluminiowy, który tylko przyspiesza oddawanie ciepła, zdemontowanie go nie będzie raczej dobre. No to jeszcze do tematu chłodzenia, mógłbym mi ktoś powiedzieć jakim transformatorem (i jak go podłączyć) zasilić takie dwa wiatraczki komputerowe. Z tego co poczytałem to mają pobór mocy na poziomie +/- 0,12A to dwa będą miały max 0,3 A. Są w ogóle takie małe transformatory czy może robi się to jakoś inaczej ? Może macie namiary na takie małe wiatraczki (max 80mmX80mm bo ściana pokrywy ma 100mm) na 230V ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 No to już wiem, że zamontuję wywietrzniki (powiedzmy takie okrągłe jak się montuje w drzwiach od łazienki na dole) po bokach pokrywy, a od tyłu nadmuch dwóch wiatraczków, w pokrywie będzie przeciąg jak ta lala . Co do tych oprawek żarówek to jest to tylko gwint (z wiadomych względów ich nie usunę) i radiator aluminiowy, który tylko przyspiesza oddawanie ciepła, zdemontowanie go nie będzie raczej dobre. No to jeszcze do tematu chłodzenia, mógłbym mi ktoś powiedzieć jakim transformatorem (i jak go podłączyć) zasilić takie dwa wiatraczki komputerowe. Z tego co poczytałem to mają pobór mocy na poziomie +/- 0,12A to dwa będą miały max 0,3 A. Są w ogóle takie małe transformatory czy może robi się to jakoś inaczej ? Może macie namiary na takie małe wiatraczki (max 80mmX80mm bo ściana pokrywy ma 100mm) na 230V ? Transformatory po 0,25 i 0,5A na 12V DC można dostać w Leroy Merlin (lub Castorama) bo tam sam je kupuje, ale zapomniałem w którym sklepie konkretnie. Mogą się nadać też ładowarki od telefonów szczególnie od tych starych nie smartphonowych. To jakiego zasilacza potrzebujesz zależy od mocy wentylatorów ponieważ są różne. Są wentylatory na 230V AC, ale są droższe od tych na 12V DC. Jest taki strona TME.Pl tam się zaopatruje w różne rzeczy i mają też wentylatory. W przypadku gdy użyjesz wentylatorów na 12V DC to sprawa jest banalna. Od zasilacza + (czerwony) do czerwonego od wentylatora i to samo z minusem (czarny). Wszystkie wentylatory ustawiasz na połączenie równoległe. Wentylatory 230V Wentylatory 12V Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi