Skocz do zawartości

Oświetlenie terra

Zeratul

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do tematu.

Żarówki przyszły jakiś tydzień temu ale dopiero wczoraj znalazłem chwilę żeby się zająć oświetleniem.

Wszystkie żarówki sprawdziłem, wszystkie działały, a wykonanie oceniam jako solidne.

Wyglądają zupełnie jak na zdjęciach bez żadnej ściemy z porządnym radiatorem aluminiowym.

0db1613894fb.jpg

Razem z oprawką ceramiczną żarówka ma 8 cm wysokości więc zmieściły się pionowo pod pokrywą terra, która ma 10 cm wysokości wewnętrznej, a o to się najbardziej martwiłem.

Jeśli chodzi o jasność to przy 6 żarówkach biorących 15 W każda (czyli w sumie 90 W) w terra jest dużo jaśniej niż przy użyciu taśmy 14,4 W/m przy 6 metrach taśmy (co daje 86,4 W) a znacznie mniej z tym roboty i konserwacja ogranicza się do wymiany żarówki bez lutowania i przepalania pojedynczych diod na taśmie.

Dodatkowo ekspozycyjnie dodałem dwie świetlówki kompaktowe 30 W każda na osobnym obwodzie włączane tylko na czas oglądania i pracy o ciepłej barwie

Zdjęcia zrobiłem trochę za późno bo zapomniałem ich zrobić w trakcie pracy jak pokrywa stała obok (tak mi było spieszno to zobaczenia efektu) i mogę wstawić tylko robione przez szybę górną terra, ale myślę, że na potrzeby pokazania konstrukcji wystarczy.

przy wyłączonych kompaktach

b1478bab82d0.jpg

przy włączonych kompaktach

cd0baeb6e8b9.jpg

i zdjęcia wnętrza terra, zdjęcia nie oddają jasności panującej wewnątrz, ale chociaż kolorystyka będzie widoczna

przy wyłączonych kompaktach

241cb707be18.jpg

przy włączonych kompaktach

745abf89fefd.jpg

Co do nagrzewania i wentylacji to wywierciłem otwory o średnicy 4 cm po 4 z każdej strony pokrywy i oprawiłem je rozetkami

3825953e9ce7.jpg

Żeby sprawdzić jak nagrzeje się wnętrze pokrywy do środka wsadziłem sondę termometru tak, że znajdowała się pomiędzy dwoma żarówkami (lewą górą i lewą dolną) i po całym dniu oświetlania temperatura wynosiła 32,2 stopnia przy 27 stopniach wewnątrz pokoju

eb1a1ae1267f.jpg

a temperatura ta mieści w zakresie pracy żarówek więc stwierdzam, że nie ma potrzeby montowania dodatkowych wentylatorów.

Ogólnie myślę, że wszystko wyszło fajnie i dobrze działa, nie wiem jeszcze jak będą wyglądały długotrwałe skutki używania, na chwilę obecną polecam tego sprzedawcę z aliexpress i sądzę, że każdy kto miał chociaż podstawową styczność z elektryką da sobie radę ze zbudowaniem takiego układu.

P.S. Koszt pozostałych elementów (oprawek, kostek wago, kabli, wtyczek i przełącznika), które kupiłem w castoramie wyniósł niecałe 60 zł.

I jeszcze dodałem mylar od wewnątrz pokrywy jako odbłyśnik.

Edytowane przez Zeratul
Odnośnik do odpowiedzi