kAs-09 Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Witajcie, to mój pierwszy wpis na forum, także witam serdecznie Mam kilka problemów... Wypiszę je w punktach to łatwiej będzie na nie odpowiedzieć. Posiadam w doniczkach Muchołówkę amerykańska (Dionaea muscipula) 1. Ile wody do podlania muchówki. Mam malutką muchówkę. Doniczka o wysokości 6 cm i średnicy 9 cm. Gdzieś przeczytałem, że woda w podstawku na wysokość 2 cm ( to jest aż 1/3 wysokości doniczki ! ) , a jeszcze w innym miejscu przeczytałem, że woda nie powinna stykać się z ziemią to wtedy woda na wysokość 1 mm ? Może mi ktoś to w obrazowy sposób to wytłumaczyć ? 2. Mam 18 małych wysokosci 6 cm i średnicy 9 cm doniczek z malutkimi muchówkami. Może ktoś by zaproponował coś co zrobić z taką duża ilością ? Jedna duża zbiorowa donica ? Może jakieś zdjęcie, by mnie zainspirowało ? Pozdrawiam ! Mam nadzieję, że będę często odwiedzał forum i dzielił się doświadczeniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Woda może, nie musi stać w podstawku, warunek jest tylko taki, że podłoże musi zawsze być co najmniej wilgotne, ale mokre nie przeszkadza. Także czy to będzie 1cm czy 3 cm przy 6-9cm doniczce, nie ma specjalnie wielkiego znaczenia. Jedynie w okresie spoczynku podłoże nie powinno być mokre ze względu na łatwość odgniwania roślin w czasie niskich temperatur. W co sobie je posadzisz nie ma znaczenia. Jak będzie Ci wygodniej osobno, to osobno, jak zbiorczo, to tak zrób. Nie można dać się zwariować i należy podchodzić do zagadnienia z rozsądkiem za doradcę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) witaj na forum co do pierwszego pytania to mogę tylko napisać że początkowo wlewałem podobnie tzn. 1-2 cm wody demineralizowanej do podstawki. Ale zauważyłem, że zaczęło robić się małe "błotko" a to nie jest dobre dla muchołówek. Teraz, w zależności od pogody, wlewam "na oko" 0,5 cm i jeśli torf wszystko wchłonie odczekuję 1 dzień i wlewam ponownie. Oczywiście przy obecnej pogodzie (wreszcie pojawiło się słońce ) trzeba kontrolować wilgotność torfu. Ostatnio miałem wrażenie, że przesadziłem z ilością wody i zrobiłem 2 dni przerwy. W ciągu 15 minut muchołówka "wciągnęła" cały dzienny zapas Edytowane 14 Maja 2017 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kAs-09 Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) O fajnie. Dzięki za odpowiedzi. No zobaczymy. Na razie podlałem wodą z kranu przegotowaną o temperaturze letniej. Jakie macie doniczki ? Gliniane czy plastykowe ? Zastanawiam się nad przerzuceniem moich zwierzątek do glinianej... ;p AA i jeszcze jedno... jak wygląda sprawa przesadzania do większych doniczek ? Na razie sobie odpuścić i przesadzić za rok ? @Cephalotus "podchodzić do zagadnienia z rozsądkiem za doradcę" loool ;ddd dobre ;p Edytowane 14 Maja 2017 przez kAs-09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi