Struś Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Witam wszystkich serdecznie Panowie parę pytań, wiem że część znajdę na forum i na pewno je przeczytam, ale z racji późnych godzin powrotu z pracy potrzebuje je nieco wcześniej odpowiedzi. 1. Mam od 2 kwietnia swoją muchołówkę od nasionka z 5 nich wyrosły tylko dwie, według zaleceń były one pod przykryciem wraz dostępem do światła czy to aby na pewno dobry pomysł by były one pod przykryciem ?? Co mogło pójść nie tak że tamte nie wzeszły dodam że też na początku zabierałem doniczkę z parapetu w celu uniknięcia słońca, tak robiłem według wskazówek u dostawcy którego kupiłem i nim odkryłem takich pasjonatów jak wy 2. Często piszecie o świetle, ja mam do wyboru wschód i zachód, dodam że w obu przypadkach słońce naprawdę mocno grzeje i długo się utrzymuje, która stronę zalecacie? 3. Czy puki jest ona niewielkich rozmiarów mogę ją przesadzić na prawidłowe podłoże? Bo puki co mam ją na perlicie a z tego co piszecie nie jest on zalecany. 4.Na samym dnie doniczki coś wykładacie by nie wyleciało podłoże np kawałek ręcznika papierowego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie Panowie parę pytań, wiem że część znajdę na forum i na pewno je przeczytam, ale z racji późnych godzin powrotu z pracy potrzebuje je nieco wcześniej odpowiedzi. 1. Mam od 2 kwietnia swoją muchołówkę od nasionka z 5 nich wyrosły tylko dwie, według zaleceń były one pod przykryciem wraz dostępem do światła czy to aby na pewno dobry pomysł by były one pod przykryciem ?? Co mogło pójść nie tak że tamte nie wzeszły dodam że też na początku zabierałem doniczkę z parapetu w celu uniknięcia słońca, tak robiłem według wskazówek u dostawcy którego kupiłem i nim odkryłem takich pasjonatów jak wy 2. Często piszecie o świetle, ja mam do wyboru wschód i zachód, dodam że w obu przypadkach słońce naprawdę mocno grzeje i długo się utrzymuje, która stronę zalecacie? 3. Czy puki jest ona niewielkich rozmiarów mogę ją przesadzić na prawidłowe podłoże? Bo puki co mam ją na perlicie a z tego co piszecie nie jest on zalecany. 4.Na samym dnie doniczki coś wykładacie by nie wyleciało podłoże np kawałek ręcznika papierowego? 1.Nasiona muchołówek mają niską kiełkowalność, dlatego nie martw się jeśli nie wzeszły ( zależy od wieku nasion, temparatury, oświetlenia itp.) 2. W sumie jest to praktycznie obojętne ale ja wybrałbym wschód. 3.Przesadzanie moim zdaniem nie powinno zaszkodzić. Dla muchołówek w późniejszym etapie perlit jest zalecany. Sam muchołówki w mieszance torfu i perlitu hoduję. 4. Ja mam podstawkę i utrzymuję ok 2 cm wody destylowanej. Pozdrawiam Edytowane 15 Maja 2017 przez Pożeracz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Na początek, zależy dla jakiej odmiany, dla typicala nie stosowałem żadnego nakrycia celem zwiększenia wilgotności. Nasiona wysiać w sam torf, utrzymywać wilgotne podłoże, wystawę południową i starczy. W wypadku okna w Twoim wypadku to wschodnie. Co do ostrego grzania w tym roku, to bym nie przesadzał, owadożery spokojnie wytrzymują nasze temperatury, mogą dostać małego oparzenia jak nie są przygotowane albo są naprawdę ekstremalne temperatury. Sam na oknie wschodnim miałem jednak problemy ze spoczynkami muchołówek i ich wiosennym wybudzaniem, w zasadzie żadna nie przeżyła mi 2 lat na tym oknie, na południowym rosną aż miło. W związku z czym polecam rozejrzeć się we wrześniu za jakimś doświetleniem. Skoro mówisz, że podłoże wylatuje, to wnioskuję, że "posiałeś" muchołówki na samym perlicie i jedyną wodę którą mają to z parowania i osiadania na folii którą przykryłeś doniczki. Moim zdaniem kiepski pomysł. Jak pisałem, nasiona wysiać na sam torf kwaśny, jak podrosną siewki to można przesadzić w docelowe podłoże (torf przez otwory ci nie wypadnie, chyba, że masz sam piasek a nie torf ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 16 Maja 2017 Autor Share Napisano 16 Maja 2017 Emik doniczka ma duże otwory, więc na dno dałem dwu warstwowy ręcznik papierowy i dopiero ziemię z perlitem, wodę dolewam do podstawki jak całkowicie z niej zniknie, a ziemię mam cały czas nawilżoną. Co do oświetlenia to musi być jakaś specjalna żarówka ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 Emik doniczka ma duże otwory, więc na dno dałem dwu warstwowy ręcznik papierowy i dopiero ziemię z perlitem, wodę dolewam do podstawki jak całkowicie z niej zniknie, a ziemię mam cały czas nawilżoną. Co do oświetlenia to musi być jakaś specjalna żarówka ?? Specjale dla roślin to na pewno, poznasz je po rozkładzie kolorów z przewagą czerwieni i fioletu, czyli wynikowa barwa róż, nie będę się zbytnio rozwodził, tu masz napisane wszystko Doświetlanie roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 Co prócz pisaku kwarcowego i perlitu można jeszcze zastosować, bo jak pytam po sklepach czy mają piasek kwarcowy to wszyscy na ,mnie patrzą jak na kosmitę nie wiedzą co to jest... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 (edytowane) Co prócz pisaku kwarcowego i perlitu można jeszcze zastosować, bo jak pytam po sklepach czy mają piasek kwarcowy to wszyscy na ,mnie patrzą jak na kosmitę nie wiedzą co to jest... Castorama - Piasek kwarcowy Tylko go najpierw przepłucz ze dwa razy kranówą i chociaż raz RO/destylowaną. Edytowane 19 Maja 2017 przez Zeratul Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Masz gdzieś castorame? https://www.castorama.pl/produkty/budowa/ce...8-mm-25-kg.html https://www.castorama.pl/produkty/budowa/ce...isel-25-kg.html tylko tutaj wielgachne wory XD (także takie znajdzie się w leroy merlin, obi) jeszcze sklepy akwarystyczne na pewno powinny mieć piasek kwarcowy Perlit np. w obi https://www.obi.pl/zwir-grys-i-kamienie-ozd...y-4-l/p/6084073 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 Castorama - Piasek kwarcowy Tylko go najpierw przepłucz ze dwa razy kranówą i chociaż raz RO/destylowaną. Ten 1mm wystarczy ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 (edytowane) A tu moje dwa maleństwa, i kolejne obok zasiane nie wiem czy ziemi nie za mało, ale gdy siałem było jej prawie po sam brzeg potem opadłą a dziś jeszcze doniczka spadała do góry dnem.. Edytowane 19 Maja 2017 przez Struś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Za mało, ale teraz za bardzo nie masz jak dołożyć, najlepiej weź odetnij doniczkę do poziomu torfu, siewki będą mialy więcej światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Co prócz pisaku kwarcowego i perlitu można jeszcze zastosować, bo jak pytam po sklepach czy mają piasek kwarcowy to wszyscy na ,mnie patrzą jak na kosmitę nie wiedzą co to jest... Poszukaj w zoologicznych sklepach. Jeśli zajmują się rybkami to mają też i piasek kwarcowy, a jeśli nie wiedzą co to jest to nie zawracaj sobie głowy nimi bo to nie jest coś skomplikowanego i powinni o tym wiedzieć. Ten 1mm wystarczy ?? Starczy, najlepiej zajrzyj do tego tematu wszystko jest tam opisane. Link Jeśli kupisz piasek lub żwirek to tak jak pisał Zeratul przepłucz go koniecznie, a najlepiej wypiecz w piekarniku i przepłucz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 11 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2017 Witam was ponownie Chłopaki powiedzcie mi jakie błędy popełniłem w hodowli swojej rośliny. 1. Nasiona wysiałem 2 kwietnia i po miesiącu z pięciu nasion wzeszły tylko dwa, kolejne nasiona wysiałem i nie ma nic. 2. Te które wzeszły bardo wolno rosła tak że mimo mam aparat z makro może być problem z jej zobaczeniem ale zaraz się przekonamy 3. Kolejna sprawa jak to z tym podlewaniem jest ?? Ja swoją podlewam (w sumie to podlewałem) jak nie było wody w podstawce czy co dzień lub co drugi. 4. Szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem co do czernienia liści skąd to się bierze ?? Wiem że moim błędem na pewno jest wysoki rant doniczki nie wiem jak to wpłynęło na nią. Kolejna sprawa zastanawiam się czemu wolno rosła i czemu pozostałe nasiona nie wzeszły ?? Z racji by nie stracić na jakości zdjęć udostępnianie je w swoim DropBoxie Dzięki za pomoc Zdjęcia z tego co zostało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 11 Czerwca 2017 Share Napisano 11 Czerwca 2017 (edytowane) 1. Może później wzejdą, a może w ogóle nigdzie nie jest powiedziane, że musi 100% wykiełkować. Dużo zależy od wieku nasion przebytej stratyfikacji i błędów. 2.Dlatego muchołówka nie jest polecana na początek od nasionka dla początkujących. Jej wzrost trwa stosunkowo długo. 3. Utrzymujesz wilgotne podłoże. 4. Tu chyba za mokro w stosunku do ilości światła- wysoki rant doniczki/ mało podłoża ograniczające światło. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 1. Może później wzejdą, a może w ogóle nigdzie. Nie jest powiedziane, że musi 100% wykiełkować. Dużo zależy od wieku nasion przebytej stratyfikacji i błędów. 2.Dlatego muchołówka nie jest polecana na początek od nasionka dla początkujących. Jej wzrost trwa stosunkowo długo. 3. Utrzymujesz wilgotne podłoże. 4. Tu chyba za mokro w stosunku do ilości światła- wysoki rant doniczki/ mało podłoża ograniczające światło. No właśnie chyba trzeba będzie kupić taką dojrzałą już i dbać o nią nie popełniając najczęstszych błędów. Tak podłoże cały czas jest wilgotne, wydaje mi się jednak że ją przelałem i nie wiem właśnie jak podlewać by było dobrze. Dostęp do słońca mogę mieć z dwóch stron wschód lub zachód innej możliwości nie mam. Czy znacie jakieś dobre sklepy gdzie taką dojrzałą muchołowkę można kupić ?? widziałem u nas mapę z hodowcami tylko nie wiem jak się z nimi skontaktować jest na to jakiś sposób ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi