Gość Rd007 Napisano 17 Maja 2017 Share Napisano 17 Maja 2017 Pierwszy post, pierwszy temat i moja pierwsza przygoda z roślinami owadożernymi. Na początek WITAM. Choć do tej pory max, co byłem w stanie wyhodować to rzeżucha to naszło mnie jeszcze w ubiegłym roku na rośliny owadożerne (znajomy z innego miasta chwalił się zdjęciami na fb). Kupiłem nasiona i na tym poprzestałem Jakiś czas temu chęć wróciła i nasiona wylądowały w torfie. Po czasie okazało się, że jednak należało trochę więcej poczytać zanim się za to zabrałem Tak więc w jakimś kiepskim torfie i początkowo podlewane kranówką (choć dość miękka pojawiła się masa wykwitów soli) nasiona wykiełkowały. Na chwilę obecną problem to pojawiająca się gdzieniegdzie pleśń (większość udało się zwalczyć topsinem) i glony... Jak widać, gdzieniegdzie roślinki mają bardzo ciasno... Nie wiem czy kiedyś uda się je w jakiś sposób rozdzielić i przesadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 17 Maja 2017 Share Napisano 17 Maja 2017 Witaj Glonami nie przejmuj się, na pleśń polecam wodę z cepa demineralizowana zraszać / podlewać i po pewnym czasie zapomnisz o pleśni a wtedy możesz spokojnie przerzucić się na deszczówkę. Topsin też jest dobry lecz w siewkach proszę z umiarem - pozostawia białe ślady. Również gęstością zasiedlenia rosiczek nie przejmuj się, spokojnie poczekaj aż podrosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi