szamanka Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 W sumie też nie wiem, na forum akwarystycznym na które trafiłam przy okazji tego projektu przeliczają Watt/ litry zbiornika, więc skoro ta mała lampka ma 6W, to ta 12W bleka powinna świecić 2x lepiej, no nie? Ale ja pod początku przeczuwałam, że ta metoda kompletowania oświetlenia jest kiepska I znów trzeba robić zakupy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Wydaje mi się, że można skorzystać z rozwiązań dostępnych na forum. Tzn zakupić od kogoś, kto spłodzi takie oświetlenie, jakie jest wymagane. PS Nie jest to niczyja reklama - sam nie robię :-) I jeszcze jedno - może uda Ci się zwrócić tę, którą kupiłaś a zainwestujesz od razu w coś mocniejszego. Edytowane 26 Maja 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2017 Niewiele się zmieniło wizualnie (przyciełam rośliny i nie wygląda to za ładnie w tej chwili), ale za to zamówione jest nowe oświetlenie: 2 taśmy takie (białe) Typ taśmy: na sztywnym aluminiowym podkładzie (lepsze odprowadzenie ciepła w stosunku do taśmy elastycznej) Moc: 20W z metra Napięcie pracy: 12V Chip: Epistar 8520 Temperatura barwowa: 6500K (zimna) Szerokość: 12 mm Grubość: 2 mm Kąt świecenia: 120° Ilość światła: ok. 120 lm z wata Wykorzystanie: Oświetlenie wnętrz, szafek, półek, akwarystyka i inne. Energooszczędność do 80% w porównaniu z tradycyjnymi źródłami światła oraz nawet 40% w porównaniu do tanich Diod Power LED dostępnych na rynku. Żywotność: do 50 000 godzin. Gwarancja: 12 miesięcy oraz 2 takie: Typ taśmy: na sztywnym aluminiowym podkładzie (lepsze odprowadzenie ciepła w stosunku do taśmy elastycznej) Moc: 15W z metra Napięcie pracy: 12V Chip: Epistar 5630 Barwa: 25% niebieska, 75% czerwona (barwy te pozytywnie wpływają na wzrost rośliny i prawidłowy przebieg fotosyntezy) Szerokość: 12 mm Grubość: 2 mm Kąt świecenia: 120° Wykorzystanie: Uprawa roślin, oświetlenia roślin domowych o uniwersalnie zbilansowanym spectrum światła. Używane także w akwarystyce. Warto stosować z dostępnymi na naszych aukcjach taśmami alu o barwie białej. Energooszczędność do 80% w porównaniu z tradycyjnymi źródłami światła oraz nawet 40% w porównaniu do tanich Diod Power LED dostępnych na rynku. Żywotność: do 50 000 godzin. Gwarancja: 12 miesięcy Mam nadzieję, że nie będzie za ostro tym razem. Zastanawiam się czy odpakować z tubki posiadaną tasmę i dołożyć dom belki która powstanie czy odpuścić. Jeszcze widoczek na akwarium https://drive.google.com/file/d/0B-nMGIC-sX...iew?usp=sharing Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 9 Czerwca 2017 Share Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) No faktycznie się niewiele zmieniło, ale jak pisałaś była przycinka. Mocy, będzie sporo więc i częstsze przycinki będą, ale trzeba będzie nawozić. Jak rośnie Utricularia mnie bardzo interesuje. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2017 No po tych zdjęciach ogólnych niewiele widać w sumie ale delikatne postępy są. Mam nadzieję, ze jak rośliny w końcu dostaną odpowiednią ilość światła to ruszą z kopyta. Dla przykładu pełzacz bagienny zamówiłam 5 sadzonek, a teraz wygląda to tak: 1-4 oznacza w jakiej kolejności przybywało roślin (w akwarium obcięty szczyt rośliny można posadzić obok i powiększyć/ zagęścić kępkę. Nie wszystkie rosną dobrze, ale najsilniejsze szczepki były rozmnażane już 2 razy. Trzymajcie kciuki, ledy powinny jutro u mnie być. Btw mam wrażenie że są na tym forum także akwaryści. Jakie są zasady dobierania deszczowni do akwarium? Planuję wymienić filtr na Aquael multikani bo mam wrażenie że ten co mam teraz jest kijowy, poza tym może się nie zmieścić razem z belką led na ściance, ale do tego filtra deszczownię trzeba kupić oddzielnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 10 Czerwca 2017 Share Napisano 10 Czerwca 2017 Trzymajcie kciuki, ledy powinny jutro u mnie być. Trzymamy :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2017 Ledy są, poskładane już nawet. Wygląda to chyba lepiej niż poprzednio. Przyszły z przylutowanymi wstępnie kablelkami, uważam że to miły gest Jak już wspominałam przyszły 2 taśmy białe i 2 czerwono-niebieskie (3:1) Wizualnie efekt jest specyficzny, rośliny wyglądają na wyblakłe, efekt znika i jest zieloniutko w akwarium, kiedy włączone są tylko białe. Aparat robi bardzo ciemne zdjęcia, czego nie robił przy poprzedniej ledóweczce, więc chyba świecą sporo mocniej. Jak na razie najbardziej podoba się co prawda glonom, ale damy sobie mam nadzieję z nimi radę. Te bąbelki na ich powierzchni to tlen powstały przy fotosyntezie. Dla porównania link do starego zdjęcia https://lh5.googleusercontent.com/ECD1OcHm3...M=w1587-h960-rw Co do pływacza ostatnio zaczyna ruszać, zweryfikuję tylko, czy to że puszcza pędy do góry a nie w podłożu było spowodowane słabym światłem czy jest to przypadkowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Czerwca 2017 Share Napisano 11 Czerwca 2017 Zdjęcia wychodzą ciemniejsze bo jest jaśniej? Nie rozumiem tego związku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2017 HDR. Przy mocnym źródle światła zdjęcia bywają prześwietlone (bo wszystko powyżej jakieś jasności x robi się białe). W tym przypadku, aparat kolor każdego punktu podzielił przez jasność najjaśniejszego punktu w fotografii (a więc najjaśniejszy punkt będzie po prostu biały, a te które są powyżej progu x, zostaną przyciemnione). To jest oczywiście uproszczenie, ale dobrze tłumaczy co się na tym zdjęciu stało. Aparat dostosowuje jasność całego zdjęcia do najjaśniejszego punktu na zdjęciu. Zakładam, że najjaśniejszym punktem jest lampa i to do niej dostosowuje się reszta zdjęcia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_HDR Dodatkowo, co prawda na razie glony, ale fotosyntetyzują jak szalone. Rośliny pod wodą w przypadku bardzo intensywnej fotosyntezy bąblują - uwalniają tlen, ten zbiera się w bąbelki i kiedy bąbel osiągnie odpowiednią wielkość odrywa się i leci do góry. U mnie bąbelki spowodowały unoszenie się festonów glonów pionowo do góry. Wcześniej, ze 2-3 tygodnie temu, taki efekt uzyskałam usiłując zabić glony wodą utlenioną. I jeszcze bąblowanie z internetów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Na atak glonów to chyba tylko kilkudniowe zaciemnienie bywa skuteczne. Niestety inne rośliny też dostaną popalić :-( Należy znaleźć przyczynę ich wybuchu, choć nie jest to łatwe, nie mając do dyspozycji testów. Glony to ogólnie zmora młodych - niedojrzałych akwariów. Utricularia powinna zacząć się płożyć z kolei, jak dostanie więcej światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Akwarium pod mocniejszym oświetleniem zmienia się niestety w glonarium Zdjęcie przed https://goo.gl/photos/GEGUryaqGzyRduVP8 i po odglanianiu odmulaczem https://goo.gl/photos/TbbmGHWVYj1aCvDr9 Okazać się może że akwarium postoi dużo krócej niż zakładałam, bo za tydzień jadę na prawie 3 tygodnie na wakacje i w tym czasie nie bedzie właściwie wcale doglądane. Jak się samo ustabilizuje to fajnie, jak nie to w 2 połowie lipca zakładam zbiornik od nowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 A oświetlenie jest na jakimś programatorze? Jeśli tak to zapodaj po 6-7h oświetlenia na dobę. Zabrać gloniszonom azot - może dostaniesz gdzieś rośliny takie najzwyklejsze rogatki. One wyciągną z wody sporo azotu, który właśnie bywa przyczyną wybuchu glonów w mało stabilnym zbiorniku. PS znajdź w swoim mieście jakichś ludzi z forum akwa i popytaj, gdyż często oddają nadmiary takich roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2017 (edytowane) Mam paskowe testy akwa i azotu nie ma dużo. NO2 w okolicach 0, NO3 10. Obawiam się że wrzucenie tych skałek nie było dobrym pomysłem, nie sprawdziłam czy puszczają coś do wody przed tworzeniem akwarium, a mam podejrzenia że odkwaszają mi wodę. pH przez pierwsze 1-1,5 miesiąca było w okolicach 6,8 co chyba zawdzięczałam aktywnemu substratowi, w tej chwili podchodzi pod 8 (7,, czasem phmetrowi zdarza się więcej pokazać. Widocznie możliwości substratu się wyczerpały. Przy oczyszczaniu kamieni z glonów unosi się z nich jakby biała mgiełka (robię to czystą szczoteczką do zębów). Błędem było też chyba próbowanie obniżenia jeszcze pH za pomocą aquacidu - z tego co doczytałam po wlaniu do akwarium całej buteleczki jest na bazie kwasu fosforowego, czyli może podnosić fosforany, co glony też lubią. W tej chwili jedyne szanse na uratowanie tego akwa widzę w zamontowaniu w końcu filterka RO, żeby zbić niektóre parametry wody. Wrocławska kranówka ma sporo kamienia i sama w sobie też ma pH w okolicach 7,8, ale akurat to substratu nie powinno jeszcze zajechać. Oświetlenie jest na programatorze. Bym zapomniała, do zwalczania glonów zatrudniony został otosek, na razie jeden, jak się uda kupić to bedzie 5-6 Edytowane 19 Czerwca 2017 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Lipca 2017 Autor Share Napisano 13 Lipca 2017 (edytowane) No cóż, zdziwiłam się po ponad 2 tygodniach niebytności w domu. Glony zniknęły, trawniczek również. Parametry wody na dzień dzisiejszy wyglądają tak: pH 7,74 KH 6 GH 8 NO2 0 NO3 10 Obawiam się że za wzrost pH odpowiadają skałki oraz substrat który przez 2 miesiące je sztucznie obniżał. W zwiazku z tym chyba czeka mnie restart bo rybki zdążyłam polubić, a poza tym łyso się zrobiło. Przed wyjazdem https://photos.app.goo.gl/wSXBdvBppQMJg1jv1 Po powrocie https://photos.app.goo.gl/d6MVsJ5zRdBayoXi1 https://photos.app.goo.gl/hFC79SXx63MAG1pO2 Cieszy to, że rybki przetrwały w komplecie zostawione samopas i sporadycznie podkarmiane przez moją mamę. Smuci, że chyba trzeba będzie przerobić akwarium. Edytowane 13 Lipca 2017 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 13 Lipca 2017 Share Napisano 13 Lipca 2017 Czy tylko u mnie się zdjęcia nie otwierają? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi