Skocz do zawartości

[ROBALE - MSZYCE][D. CAPENSIS] Jakieś małe czarne robaczki..

madziaxyz

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies male czarne robaczki siedza na d.capensis, na nierozwinietych jeszcze mlodych lisciach.

Wydaje mi sie ze to wyszlo z ziemi bo troche zaniedbalam i nie usuwalam uschnietych lisci.

Mam nadzieje ze nie przejdzie ta zaraza na inne roslinki.

Jak usuwac takie robaczki?

Mial ktos kiedys jakies robaki pasozyty ? Jak sobei z nimi radzic ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Ja takie białe szkieleciki miałem podczas ataku mszyc. Jak dla mnie troszkę niewyraźne te szkodniki, ale to na pewno będą mszyce(zwłaszca jesli atak jest na młode liście). Zbierałem ręcznie(niestety u mnie były zielone ...), ale liczę, że ktoś ma lepszy sposób. W sklepie Nepenti jest środek mszycobójczy, ale nigdy nie stosowałem chemii.......

Jeśli się mylę to :oops: :roll:

Odnośnik do odpowiedzi

Domowym sposobem na mszyce jest opryskiwanie słabym roztworem wodnym denaturatu i szarego mydła. Skuteczny w przypadku róż, nie próbowałam na rosiczkach.

Ręczne zbieranie też jest skuteczne, ale trzeba zacząć zanim mszyc będzie ilość niepoliczalna i zbierać je kilka razy dziennie, bo draństwa szybko przybywa.

Odnośnik do odpowiedzi

milk]Hmmm na zwyklych kwiatkach mozna tepic takie robactwo podlewając rosline wywarem z papierosow czy tam z popiolu... nie pamietam mama mi kiedys cos takiego mowila :) nie wiem jak to by podzialalo na owadozery :D

Radzę nie próbować... Chyba, że ktoś ma nadmiar roślin...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.