Skocz do zawartości

Zraszanie dzbaneczników - w jakich porach najlepiej

dnf

Rekomendowane odpowiedzi

Na moim balkonie mam 3 okazy dzbanecznika (2 x Ventrata oraz 1 x Miranda). Balkon jest usytuowany od strony południowej więc chciałbym zapewnić roślinką dobra wilgotność powietrza. Rozwijam swoją amatorska automatykę domową w której chciałem zrobić cykliczne zraszanie roślinek dwoma dyszami (mam zamontowane takie

). Moje pytanie odnosi się jak najlepiej skonfigurować zraszanie a więc:

1. Czy zraszać w równych odstępach czasu czy może lepiej „zagęścić” zraszanie w jakiś porach dnia / nocy

2. Czy w nocy też wykonywać zraszanie

3. Zastanawiam się też jak dobrać częstotliwość i długoś zraszania – w zamkniętym pomieszczeniu mógłbym mierzyć wilgotność powietrza jednak w otwartym nie wiem czy ma to jakiś sens. Wstępnie myślę, że lepiej będzie zraszać częściej krótkimi okresami czyli na przykład włączać pompę na 5-10sekund jednak nie jestem pewien jak dobrać ilość takich włączeń w ciągu godziny. Dodam, że w ciągu minuty działania pobieram ze zbiornika ~110ml wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Zraszaj gdy nie ma słońca bo inaczej spalisz im liście.

W nocy też możesz zraszać.Tylko tyle mogę pomóc.

Apropo spalenia to nie wiem czy to coś zmienia ale mam zainstalowaną siatkę maskującą żeby nie były na bezpośrednim słońcu więc może zraszania w dzień nie będzie tak przeszkadzać liściom?

https://1drv.ms/i/s!Agp3P5QZSAtvlp4IJz3TkhWCzApULg

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jeśli w południe masz nie zraszać to ja bym odpuściła, bo będziesz miał za dużą różnicę między tymi najgorętszymi a co za tym idzie najmniej wilgotnymi godzinami a nocą i ci może więdnąć.

Ja bym proponowała tradycyjnie keramzyt na jak największej powierzchni.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Hej, a propo zraszania, od wczoraj mam dzbanecznika i zastanawiam się czy do zraszania może być woda niegazowana, źródlana?

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi