Gymbor Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 Witam serdecznie ! Nazywam się Łukasz pochodzę z okolic Lublina, obecnie mieszkam w Warszawie. Mam 25 lat i jestem w trakcie planowania ślubu Od niedawna zainteresowałem się tematyką roślin owadożernych Po przeczytaniu kilku tematów od bardziej doświadczonych użytkowników, mój wybór padł na rosiczki polecane dla początkujących, mianowicie Drosera Aliciae oraz Drosera Capensis (tutaj otrzymałem same liście od znajomego odmiany to Typical oraz Albino miejmy nadzieje, że coś z tych maluchów urośnie ) Na podłoże dla roślinek wybrałem torf Athene z Obi sprzedawaną w 20 l workach, oraz karamzyt. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 Witamy serdecznie na forum Cytat Mam 25 lat i jestem w trakcie planowania ślubu smile.gif W takim razie przygotuj już teraz swoją drugą połówkę na to , że naprawdę nie ma nic przesadnego w posiadaniu 40 roślin na każdym możliwym parapecie i tak naprawdę jest różnica między muchołówką red green a typical :P ta tematyka wciąga, ani się obejrzysz a już nie długo zakupisz więcej roślin. Powodzenia w hodowli i życiu osobistym Pozdro rocznik '92 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 Witaj. Popieram przygotuj lube na romantyczne różowe światło lub na zajęcie każdego skrawka parapetu Ps Więcej wody w podstawce z D. capensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gymbor Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2017 Hah, jakoś będzie musiała zaakceptować moje nowe hobby ☺ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gymbor Napisano 29 Września 2017 Autor Share Napisano 29 Września 2017 Witam ponownie, minęło troche czasu gdy ostatni raz zaglądałem na forum. Chciałbym wam pokazać moje Drosera obecnie czyli po okresie 4 miesięcy od dnia zakupu/wsadzenia w nową doniczkę i jakie zmiany zauważyłem. Jeżeli chodzi o sadzonki z liści, wyskoczyły mi Casp Alba i Typical, mimo tego że zostały włożone tego samego dnia zauwazyłem że Albinos rośnie zdecydowanie szybciej. Ciekawe Aliciae natomiast dobrze się przyjeła, myślałem że już nie będzie dla niej nadziei. Naszczęście odbiła twarda sztuka. Jeżeli chodzi o przesadzenie Aliciae na razie się wstyrzmam i poczekam na wiosnę, wiem że biedula wychodzi z tej doniczki ale nie sądziłem, że aż tak odbije a nie chce ją kilka razy w roku męczyć nowym podłożem skoro widać że tam ma dobrze choć ciasno. Pytanie odnośnie pędy kwiatowe. Ciąć czy zostawić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gymbor Napisano 29 Września 2017 Autor Share Napisano 29 Września 2017 (edytowane) Fotki Edytowane 29 Września 2017 przez Gymbor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 29 Września 2017 Share Napisano 29 Września 2017 Gymbor napisał: Pytanie odnośnie pędy kwiatowe. Ciąć czy zostawić ? Jeśli nie planujesz zbioru nasion to zetnij, bo tylko osłabi to roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi