Skocz do zawartości

Witam użytkowników forum rosliny-owadozerne.pl :)

Gymbor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

Nazywam się Łukasz pochodzę z okolic Lublina, obecnie mieszkam w Warszawie. Mam 25 lat i jestem w trakcie planowania ślubu :)

Od niedawna zainteresowałem się tematyką roślin owadożernych ;)

Po przeczytaniu kilku tematów od bardziej doświadczonych użytkowników, mój wybór padł na rosiczki polecane dla początkujących, mianowicie

Drosera Aliciae oraz Drosera Capensis (tutaj otrzymałem same liście od znajomego odmiany to Typical oraz Albino miejmy nadzieje, że coś z tych maluchów urośnie :) )

Na podłoże dla roślinek wybrałem torf Athene z Obi sprzedawaną w 20 l workach, oraz karamzyt.

Pozdrawiam

post-7604-1496398528_thumb.jpg

post-7604-1496398544_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy serdecznie na forum :)

Cytat
Mam 25 lat i jestem w trakcie planowania ślubu smile.gif

W takim razie przygotuj już teraz swoją drugą połówkę na to , że naprawdę nie ma nic przesadnego w posiadaniu 40 roślin na każdym możliwym parapecie i tak naprawdę jest różnica między muchołówką red green a typical :P :P ta tematyka wciąga, ani się obejrzysz a już nie długo zakupisz więcej roślin. Powodzenia w hodowli i życiu osobistym ;)

Pozdro rocznik '92 okej

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Popieram przygotuj lube na romantyczne różowe światło lub na zajęcie każdego skrawka parapetu :D

Ps Więcej wody w podstawce z D. capensis

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Witam ponownie, minęło troche czasu gdy ostatni raz zaglądałem na forum.

Chciałbym wam pokazać moje Drosera obecnie czyli po okresie 4 miesięcy od dnia zakupu/wsadzenia w nową doniczkę i jakie zmiany zauważyłem.

Jeżeli chodzi o sadzonki z liści, wyskoczyły mi Casp Alba i Typical, mimo tego że zostały włożone tego samego dnia zauwazyłem że Albinos rośnie zdecydowanie szybciej.

Ciekawe ;)

Aliciae natomiast dobrze się przyjeła, myślałem że już nie będzie dla niej nadziei. Naszczęście odbiła ;) twarda sztuka.

Jeżeli chodzi o przesadzenie Aliciae na razie się wstyrzmam i poczekam na wiosnę, wiem że biedula wychodzi z tej doniczki ale nie sądziłem, że aż tak odbije a nie chce ją kilka razy w roku męczyć nowym podłożem skoro widać że tam ma dobrze choć ciasno.

Pytanie odnośnie pędy kwiatowe.

Ciąć czy zostawić ?

Odnośnik do odpowiedzi