Skocz do zawartości

Mikro torfowisko

MaciekMM

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety na coś większego nie mogę sobie obecnie pozwolić i nawet kasta 40L nie wchodzi w rachubę. Może jednak pojemnik o mniejszych rozmiarach (stąd nazwa mikro) wypali. Czytałem, że zalecany jest zbiornik wodny zapewniający stały zapas wody, która jest zasiorbywana przez szmatę do podłogi. Ona z kolei nasącza dopiero podłoże właściwe. Jako zbiorniki stosowane są różnego rodzaju pojemniki np. donice. Czy sądzicie, że zamiast stosowania donic można zastosować stabilną konstrukcję kratownicową (samonośną), która będzie obwiązana tymi szmatami? Oczywiście będzie dolot i odpowietrzenie tak powstałego zbiornika. Czy 6-7cm samego podłoża wystarczy dla roślin?

Rośliny, które będą tam bytowały to głównie muchole i kaptury (może jakieś rosiczki).

Edytowane przez MaciekMM
Odnośnik do odpowiedzi

MaciekMM napisał:
Czy 6-7cm samego podłoża wystarczy dla roślin?

Rośliny, które będą tam bytowały to głównie muchole i kaptury (może jakieś rosiczki).

Myślę, że taka warstwa podłoża dla muchołówek i kapturnic nie starczy. Dla rosiczek byłoby ok. Z doświadczenia wiem że kilku letnie kapturnice mają bardzo duże systemy korzeniowe. Co do rozmiarów to mam na parapecie coś w stylu mini torfowiska - zwykłe doniczki 20x20cm, ale hoduję tam tylko rosiczki.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tego się obawiałem. Muszę albo zmniejszyć zbiornik (niższy - mniejszy rezerwuar wody) albo zmienić pojemnik na wyższy <_< a tego chciałbym uniknąć. Biorąc pod uwagę to, że podłoże osiądzie o 1-2 cm jaka powinna być minimalna wysokość warstwy podłoża?

Odnośnik do odpowiedzi

Pożeracz napisał:
ale myślę, że 25 cm wystarczy.

No to lipa. Chyba cały pojemnik ma ze 30 max wysokości.

Pożeracz napisał:
Ważne żeby doniczka/zbiornik był(a) dosyć szeroki. Może nawet nie.

Zbiornik zajmowałby całe dno.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Zwiększyłem wysokość warstwy podłoża kosztem wysokości zbiornika.

Podłoże 40%torf + 20% perlit + 20% żwir płukany.

Dolot rurka około 1,5cm odpowietrznik rurka 0,5cm

Na podłożu torfowiec.

Obsada 3 x kapturnica + 5 x muchołówka + wysiane nasiona D. filiformis.

Efekt końcowy:

b7babcaa66ebee82gen.jpg

Jeszcze kilka lat i będzie to wyglądało :-)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Wiosną po zimowaniu na dworze nie wyglądało to zbyt dobrze, ale rośliny w większości odbiły. Kapturnice przetrwały wszystkie.

0d37d95831bc799bgen.jpg

fde110eec8db10bagen.jpg

Na zimę wypompowałem tylko wodę ze zbiornika. Stały w miejscu gdzie nie padały na nie bezpośrednio deszcze.

Odnośnik do odpowiedzi