MaciekMM Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Niestety na coś większego nie mogę sobie obecnie pozwolić i nawet kasta 40L nie wchodzi w rachubę. Może jednak pojemnik o mniejszych rozmiarach (stąd nazwa mikro) wypali. Czytałem, że zalecany jest zbiornik wodny zapewniający stały zapas wody, która jest zasiorbywana przez szmatę do podłogi. Ona z kolei nasącza dopiero podłoże właściwe. Jako zbiorniki stosowane są różnego rodzaju pojemniki np. donice. Czy sądzicie, że zamiast stosowania donic można zastosować stabilną konstrukcję kratownicową (samonośną), która będzie obwiązana tymi szmatami? Oczywiście będzie dolot i odpowietrzenie tak powstałego zbiornika. Czy 6-7cm samego podłoża wystarczy dla roślin? Rośliny, które będą tam bytowały to głównie muchole i kaptury (może jakieś rosiczki). Edytowane 21 Czerwca 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 MaciekMM napisał: Czy 6-7cm samego podłoża wystarczy dla roślin? Rośliny, które będą tam bytowały to głównie muchole i kaptury (może jakieś rosiczki). Myślę, że taka warstwa podłoża dla muchołówek i kapturnic nie starczy. Dla rosiczek byłoby ok. Z doświadczenia wiem że kilku letnie kapturnice mają bardzo duże systemy korzeniowe. Co do rozmiarów to mam na parapecie coś w stylu mini torfowiska - zwykłe doniczki 20x20cm, ale hoduję tam tylko rosiczki. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2017 Właśnie tego się obawiałem. Muszę albo zmniejszyć zbiornik (niższy - mniejszy rezerwuar wody) albo zmienić pojemnik na wyższy a tego chciałbym uniknąć. Biorąc pod uwagę to, że podłoże osiądzie o 1-2 cm jaka powinna być minimalna wysokość warstwy podłoża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Nie mierzyłem długości korzeni kapturnic i muchołówek, ale myślę, że 25 cm wystarczy. Ważne żeby doniczka/zbiornik był(a) dosyć szeroki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2017 Pożeracz napisał: ale myślę, że 25 cm wystarczy. No to lipa. Chyba cały pojemnik ma ze 30 max wysokości. Pożeracz napisał: Ważne żeby doniczka/zbiornik był(a) dosyć szeroki. Może nawet nie. Zbiornik zajmowałby całe dno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 Zwiększyłem wysokość warstwy podłoża kosztem wysokości zbiornika. Podłoże 40%torf + 20% perlit + 20% żwir płukany. Dolot rurka około 1,5cm odpowietrznik rurka 0,5cm Na podłożu torfowiec. Obsada 3 x kapturnica + 5 x muchołówka + wysiane nasiona D. filiformis. Efekt końcowy: Jeszcze kilka lat i będzie to wyglądało :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 25 Listopada 2018 Autor Share Napisano 25 Listopada 2018 Wiosną po zimowaniu na dworze nie wyglądało to zbyt dobrze, ale rośliny w większości odbiły. Kapturnice przetrwały wszystkie. Na zimę wypompowałem tylko wodę ze zbiornika. Stały w miejscu gdzie nie padały na nie bezpośrednio deszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi