Skocz do zawartości

Tłustosz p. Agnata

Kasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, nie wiem już trochę co zrobić. Wertuję forum, wertuję i mam mały mętlik :( Mój tłuścioch jest coraz bardziej mizerniejszy i nie wiem już co robię źle. Czy to efekt przelania, zbyt małej ilości słońca, czy może powinnam go przesadzić. Początkowo, jak do mnie dotarł stał w podstawce z wodą z rosiczką ( ok 1 cm)- jakieś 3 dni. Potem, zmieniłam podstawkę by był na niej sam i jak wypił, to dopiero następnego dnia dolewałam wodę - jakieś 0.5 cm. Roślinka stała na oknie zachodnim (słońce świeciło na parapet, na roślinki gdzieś między 12-19. Roślinka nadal nie rosła, więc zmieniłam okno na wschodnie (ściana budynku obrócona jakieś 30 st między wschodem a zachodem, czyli nie bezpośredni wschód). Wcześniej sypnęłam troszkę rozkruszonej dafni, bo pomyślałam, że może jest głodna (muszki z powodzeniem zwiewały z listka) - nadal nie ruszyła. Wczoraj zauważyłam, że dolne liście są coraz bardziej mizerniejsze (dokładniej dwa rzędy dolnych liści), a nowych nie przybywa. Przerzuciłam ją więc z powrotem na wcześniejsze okno do towarzystwa rosiczki i muchołówek. Kropelki na listkach tez są niezauważalne. Wstawiłam ją więc do lampki do wina by nieco zwiększyć wilgotność, górę zakryłam kubeczkiem plastikowym z dziurkami. Muszę jednak chyba pomyśleć nad innym zakryciem od góry. Nie chcę jej wstawiać do akwarium 45l bo była by w nim sama w malusiej doniczce. Nie wiem też czy jej po prostu nie przesadzić, ale jest trochę słaba i boję się że mi ona zejdzie :( Co powinnam zrobić, poczekać jeszcze czy działać?

post-7626-1498640972_thumb.jpg

post-7626-1498640997_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Taki został do mnie przysłany. Nie zmieniałam od razu podłoża, gdyż chciałam by się trochę zaaklimatyzował. Czyli winowajcą jest podłoże, tak? Jeśli go przerzucę do mieszanki z piaskiem, perlitem lub derlitem (nie wiem co w mojej dziurze dostanę od ręki) to mi nie padnie po przesadzeniu, mimo złej kondycji?

edit 12:32, 2017.06.28

Zamówiłam właśnie podłoże dla tłuściochów z heldros (gdzieś na forum wyczytałam, że to zaufana firma), przy okazji wzięłam podłoże muchołówek i torf. Co prawda mam jeszcze trochę torfu, który przyszedł z roślinkami, ale ten może będzie lepszy.

Edytowane przez Kasiek
Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze zachęcam do minimalnego wysiłku i postudiowania jakich warunków ten gatunek wymaga.

Może to ekstremalny przykład, ale tutaj są zdjęcia P. agnata w naturalnym środowisku. Wystarczy wyciągnąć stosowne wnioski:

P4(HR).jpg

P_agnata_Moctezuma_14(HR).jpg

W mojej opinii tłustosz został przelany (torf jest idealnym magazynem wody, więc podłoże roślina miała stale mokre).

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Włożyłam minimalny wysiłek i czytałam środowisko. Mało tego czytałam w jakim podłożu trzymają tłuściochy inni. Część trzymała w torfie jak ja, inni stosowali mieszane podłoża. Starałam się podlewać wg wskazówek znalezionym na forum. Starałam się usadowić roślinkę tam, gdzie podpowiadali inni. Ciężko więc wyciągnąć stosowne wnioski będąc nowicjuszem. Przepraszam jesli kogoś uraziłam, ale nie jestem z tych którzy idą na skróty i wczesniej nie zaznajamiają się z tematem. Podłoże zamówiłam w Internecie. Póki co nie będę podlewać i będę pilnować by podłoże za mocno nie przeschło.

Edytowane przez Kasiek
Odnośnik do odpowiedzi

Włożyłam minimalny wysiłek i czytałam środowisko. Mało tego czytałam w jakim podłożu trzymają tłuściochy inni. Część trzymała w torfie jak ja, inni stosowali mieszane podłoża. Starałam się podlewać wg wskazówek znalezionym na forum. Starałam się usadowić roślinkę tam, gdzie podpowiadali inni. Ciężko więc wyciągnąć stosowne wnioski będąc nowicjuszem. Przepraszam jesli kogoś uraziłam, ale nie jestem z tych którzy idą na skróty i wczesniej nie zaznajamiają się z tematem. Podłoże zamówiłam w Internecie. Póki co nie będę podlewać i będę pilnować by podłoże za mocno nie przeschło.

Google, kilka sekund wyszukiwania, pierwsza strona z listy:

http://www.pinguicula.org/pages/plantes/pi...cula_agnata.htm

W niektórych przypadkach trudno polegać na informacjach forumowiczów, bo wielu z nich jest amatorami i nie sposób zweryfikować który ma pojęcie o danej grupie roślin, a który przy każdym temacie próbuje tylko nabić ilość postów i thanksów - vide Maks02. Cóż, on swoje zadanie wykonał, a ja niestety thanksa nie byłem tym razem godzien. Rozumiem, że przesłane przeze mnie zdjęcia zostały zignorowane, a wnioski nie wyciągnięte. Szkoda.

Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah nie zignorowane. Potwierdziłeś moje obawy czyli przelanie, ale też nie byłam pewna co do pozostałych kwestii czyli stanowiska i wilgotności. Mogłeś po prostu darować sobie tekst o minimalnym wysiłku i takie tam. No ale ok, mamy wolność słowa. Co mi do glowy przychodziło to przesadzenie, co potwierdził Maks02. Nie władam biegle językiem obcym i szukałam dlatego porad głównie na forum i polskich stronach (opis gatunku i wymagania). Tłuściocha przerzuciłam na razie do innego podłoża - torf z odrobina perlitu jaki miałam dołączony do paczuszki z roślinkami. Jak przyjdzie to odpowiednie z przeznaczeniem dla tłustoszy to pojdzie w niego. Przerzucenie wydawało mi się mniejszym złem niż trzymanie go w dotychczasowym torfie, bo i muchołówki jakoś nie chca za bardzo w nim wypuszczać nowych listków.

W każdym bądź razie dziękuję wszystkim za podpowiedzi i sugestie.

Edytowane przez Kasiek
Odnośnik do odpowiedzi

Tłustosze meksykańskie zawsze lepiej podsuszyć niż przelać - patrz zdjęcia podrzucone przez Ptaah'a. Ja się zupełnie nie przejmuję podlewaniem nawet gdy podłoże jest suche jak wiór. Podlewam naprawdę rzadko, bo zapominam albo nie mam czasu a rosną ładnie i nie narzekają.

Ten kubeczek na roślinie jest zupełnie zbędny, a i może być zagrożeniem, gdy słońce przypiecze.

Mieszanka z Heldrosu - bardzo fajne podłoże - dużo przepuszczalnych składników i tylko dodatek torfu. Zobaczysz jak powinno wyglądać podłoże do tłustych. A dodatek garstki perlitu do czystego torfu, co sugeruje Maks02 nie zmieni kompletnie nic..

Na forum jest sporo fajnych tematów dot. tłustoszy, w szczególności polecam Ci odnaleźć temat Cephalotusa o meksykańskich - wiele wartościowych obserwacji i wniosków. A i autor tematu wiarygodny :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kropko właśnie czekam na tą mieszankę. Przyjdzie raczej dopiero w następnym tygodniu. Wyciągnęłam tłuściocha wczoraj z lampki, by go nie ugotować. Wiem, że garstka perlitu nic nie zmieni, ale nie będzie już gnojówki w nowym podłożu, do którego go przerzuciłam. Teraz to mądra jestem po szkodzie, bałam się by go nie przesuszyć, to go przelałam - nadgorliwość gorsza od faszyzmu :fool: Widzę że Cephalotus jest osobą o ogrooomnym doświadczeniu i warto studiować jego wypowiedzi i wpisy ;) Na pewno nie raz jeszcze to zrobię.

Ja się zupełnie nie przejmuję podlewaniem nawet gdy podłoże jest suche jak wiór. Podlewam naprawdę rzadko, bo zapominam albo nie mam czasu a rosną ładnie i nie narzekają.

Czyli mam się nie martwić jak podłoże wyschnie i dopiero wtedy podlać ;)

Dziękuję Wam za pomoc, mam nadzieję że roślinka odbije i jej nie ukatrupiłam ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Kropko

Dziękuję Wam za pomoc, mam nadzieję że roślinka odbije i jej nie ukatrupiłam ;)

Tłustosze mają w zwyczaju umierać nagle - wieczorem zdrowe, a rano brązowe u nasady liści.. Twój ma wciąż zdrowy stożek wzrostu zatem stan taki jak na zdjęciu rokuje przeżycie :)

Odnośnik do odpowiedzi