Skocz do zawartości

Mech torfowiec

nielubiemuch

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zacząć hodowlę mchu torfowca, w celu upiększenia moich roślinek ;) Do kuwety dodałem około 1 cm tofu, a na to ułożyłem rozdrobiony mech. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi, czy prawidłowo to wygląda? Zastanawiam się, czy mech nie jest zbyt zbity, czy należy go poprzycinać/rozdrobnić?

post-7436-1498760792_thumb.jpg

Edytowane przez nielubiemuch
Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Ptaah, nie jest to torfowiec tylko bielistka siwa, co prawda żywy mech ale nie żywy mech torfowiec. W takich warunkach mógłby rosnąć, bo nie znosi dużych ilości wody i wilgoci, ale musi być inaczej posadzony, całe kępy -poduszki mchu powinny leżeć na podłożu, jest to mech ortotropowy i takie pojedyncze osobniki położone na podłożu raczej nie mają szans wzrostu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Tak jak napisał Ptaah, nie jest to torfowiec tylko bielistka siwa, co prawda żywy mech ale nie żywy mech torfowiec. W takich warunkach mógłby rosnąć, bo nie znosi dużych ilości wody i wilgoci, ale musi być inaczej posadzony, całe kępy -poduszki mchu powinny leżeć na podłożu, jest to mech ortotropowy i takie pojedyncze osobniki położone na podłożu raczej nie mają szans wzrostu.

Czyli pozbijać go w kępy i posadzić w ziemi (musi być torf, czy może być zwykła uniwersalna ziemia)? Jak grubo ma tej ziemi być? Dotychczas leży sobie w wodzie i jakoś jeszcze dycha, ale rozumiem że to chyba nie jest odpowiednie dla niego... W sumie część posadziłem sobie w doniczkach przy rosiczkach i wcale lepiej nie wygląda niż ten leżący w wodzie... Wystawiać go na bezpośrednie światło czy trzymać w cieniu?

Edytowane przez nielubiemuch
Odnośnik do odpowiedzi