Skocz do zawartości

Z podstawką czy bez

ojeja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę, jeśli nie, to proszę o przeniesienie. Chciałam się zapytać (wszak cały czas się uczę), mój dzbanecznik stoi w pojemniku. Wodę w tym pojemniku uzupełniam przeważnie co 2-3 dni. W zależności od ubytku. Ostatnio zakupiłam keramzyt, i mam pytanie - czy mogę ów dzbanecznik postawić bezpośrednio na tym keramzycie, czy najpierw na podstawce, a potem z podstawką na nim. I jak wówczas postępować z podlewaniem. Rozumię, że wodę nalewać bezpośrednio na ów keramzyt. Tylko jak często?

Przepraszam za takie głupie/naiwne pytania, ale mimo iż dzbanecznik rośnie tak jak rośnie, to chcę dla niego jak najlepiej (może wówczas dzbanuszki się pojawią, a nie tylko same "zawiązki")

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczniki podlewamy od góry, nie przez podsiąkanie.

Keramzyt na dole służy zwiększeniu wilgotności powietrza wokół dzbanka przez parowanie, więc wody powinno być tyle, żeby keramzyt po prostu cały czas był wilgotny. A dzbanka możesz postawić bezpośrednio na keramzycie, ale będzie to strata keramzytu (z tego co będzie bezpośrednio pod doniczką nie będzie pożytku), więc lepiej w środek dać podstawkę, tak, żeby spód doniczki nie dotykał wody :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Zaraz zmienię. A czy to, że on stoi w tej wodzie, może być przyczyną nie chce wypuszczać dzbanuszków? Ale czytałam kiedyś na jakimś forum, że mogą stac bezposrednio w wodzie i dlatego tak też zrobiłam, a nie zasięgnęłam informacji tu, na forum blush .

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Zaraz zmienię. A czy to, że on stoi w tej wodzie, może być przyczyną nie chce wypuszczać dzbanuszków? Ale czytałam kiedyś na jakimś forum, że mogą stac bezposrednio w wodzie i dlatego tak też zrobiłam, a nie zasięgnęłam informacji tu, na forum blush .

Nie,to nie z tej przyczyny nie wypuszcza dzbanków.Jedyne co może się stać to zgniją mu korzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie z jakiego to powodu nie dzbankuje Maks02? Skoro jesteś pomocny w każdym temacie na forum to podziel się z ojeja tą wiedzą, proszę.

(Klepię na telefonie i thanks dla Maks02 się niechcący kliknął.. pomyłka życia, ale w końcu taki jest nadrzędny cel maksowego na forum istnienia to się ucieszy..)

A wracając do tematu - to dzbanecznik ma zapewne zbyt mało światła, aby wytworzył dzbanki. Poza tym podstawka z keramzytem cudów nie zdziała i jeśli podniesie wilgotność wokół rośliny to minimalnie. Jednak jeśli chcesz to nie zaszkodzi - poziom wody powinien się utrzymywać mniej więcej do połowy "kulek" keramzytu, tak żeby górna połowa kulek oddawała wilgoć.

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie z jakiego to powodu nie dzbankuje Maks02? Skoro jesteś pomocny w każdym temacie na forum to podziel się z ojeja tą wiedzą, proszę.

(Klepię na telefonie i thanks dla Maks02 się niechcący kliknął.. pomyłka życia, ale w końcu taki jest nadrzędny cel maksowego na forum istnienia to się ucieszy..)

A wracając do tematu - to dzbanecznik ma zapewne zbyt mało światła, aby wytworzył dzbanki. Poza tym podstawka z keramzytem cudów nie zdziała i jeśli podniesie wilgotność wokół rośliny to minimalnie. Jednak jeśli chcesz to nie zaszkodzi - poziom wody powinien się utrzymywać mniej więcej do połowy "kulek" keramzytu, tak żeby górna połowa kulek oddawała wilgoć.

Nie wiem w jaki sposób roślina może mieć za mało światła skoro stoi na wschodnim parapecie.

Z jakiego powodu roślina nie dzbankuje to nie wiem( są przypadki w kkórych roślina po prostu nie dzbankuje),ale podstawka z keramzytem w moim przypadku dużo zdziałała bo bez podstawki mam ok 68% a z keramzytem dochodzi do 80% ale to pewnie troche powodu innych roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w jaki sposób roślina może mieć za mało światła skoro stoi na wschodnim parapecie.

Z jakiego powodu roślina nie dzbankuje to nie wiem( są przypadki w kkórych roślina po prostu nie dzbankuje),ale podstawka z keramzytem w moim przypadku dużo zdziałała bo bez podstawki mam ok 68% a z keramzytem dochodzi do 80% ale to pewnie troche powodu innych roślin.

Czyli reasumując - mało wiesz.

"Są przypadki w kkórych roślina po prostu nie dzbankuje" - acha, czyli można po prostu kupić dzbanecznika nie wytwarzającego dzbanków. Coś na kształt ryby, która nie umie pływać. To dopiero trzeba mieć pecha żeby na coś takiego trafić.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Czyli reasumując - mało wiesz.

"Są przypadki w kkórych roślina po prostu nie dzbankuje" - acha, czyli można po prostu kupić dzbanecznika nie wytwarzającego dzbanków. Coś na kształt ryby, która nie umie pływać. To dopiero trzeba mieć pecha żeby na coś takiego trafić.

A co ty wiesz?Moja N.louisa ma bardzo dobre warunki i też po prostu nie dzbankuje tak jak moja ventrata.

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie wcale takich dobrych warunków nie masz :P

Mam parapet południowy(rośliny są na wiszącej półce i nie pada na nie ostre słońce) i wilgotność w tej chwili 80% i tylko te dwie rośliny a reszta ładnie rośnie więc nie mam złych warunków.

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za spiny, zaraz nowego potencjalnego hodowcę odstraszycie z forum :D

Powodów niedzbankowania może być wiele, może się jeszcze aklimatyzować, może mieć niedostateczną ilość światła etc. W jakim podłożu go trzymasz? Jeśli jest kupiony w kwiaciarni albo markecie to dobrze byłoby przesadzić do torfu kwaśnego, i przy przesadzaniu przepłukać korzenie destylką.

Ja osobiście podstawki z keramzytem nie praktykowałam, jak już potrzebowałam większej wilgotności to pakowałam dzbanki do terrariów, ale ludzie tak robią i na pewno to nie szkodzi, więc czemu nie ;)

Przede wszystkim zapewnij mu słonko i podlewanie wodą destylowaną i powinno być dobrze :)

Odnośnik do odpowiedzi

A co ty wiesz?Moja N.louisa ma bardzo dobre warunki i też po prostu nie dzbankuje tak jak moja ventrata.

Podejrzewam, że z 20-letnim doświadczeniem w uprawie roślin mięsożernych coś tam wiem.

Jeżeli dzbaneczniki Tobie czy komukolwiek innemu nie dzbankują, to chyba oczywistym jest, że nie mają zapewnionych właściwych dla nich warunków?!! Czy to takie trudne do pojęcia? Mam wrażenie, że rozmawiam z małym dzieckiem, które nie rozumie co się do niego mówi, oraz nie wie co mówi.

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że z 20-letnim doświadczeniem w uprawie roślin mięsożernych coś tam wiem.

Jeżeli dzbaneczniki Tobie czy komukolwiek innemu nie dzbankują, to chyba oczywistym jest, że nie mają zapewnionych właściwych dla nich warunków?!! Czy to takie trudne do pojęcia? Mam wrażenie, że rozmawiam z małym dzieckiem, które nie rozumie co się do niego mówi, oraz nie wie co mówi.

No to teraz Ty się popisz i powiedz dlaczego dzbanecznik nie dzbankuje,ojeja napisała w innym temacie że stoi na parapecie wschodnim,czyli światło ma zapewnione,wilgotność przy ventracie nie wchodzi w gre bo nie robi dużej różnicy dla tej krzyżówki więc co tu nie gra?

Odnośnik do odpowiedzi