Skocz do zawartości

Hodowanie muchołówki na zewnątrz a niska temperatura w nocy

Damian1990

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie hodowania muchołówki na zewnątrz. Z Internetu dowiedziałem się, że w okresie letnim w nocy temperatura nie powinna spadać poniżej 20 stopni. W związku z tym mam teraz taki dylemat czy oby na pewno dobrze robię, że zostawiam ją na noc na balkonie. Nigdy nie wiem co powinienem zrobić. Czy schować ją do środka gdzie jest około 22 stopni a rano wystawić z powrotem na zewnątrz czy zostawić ją mimo że średnia temperatura w nocy nawet teraz w lipcu to 15 stopni a czasami spada nawet do 10 stopni. Z drugiej strony czasami w chłodniejszy dzień temperatura też nie sięga 20 stopni i zastanawiam się czy aby takie przenoszenie z cieplejszego pomieszczenia na zewnątrz gdzie jest odczuwalny spadek temperatury jej nie zaszkodzi. Co powinienem według was zrobić? Trzymać ją całą dobę na zewnątrz nie patrząc na temperaturę? W chłodniejsze dni trzymać ją cały czas w domu? Czy w dzień gdzie jest trochę cieplej wystawiać ją na zewnątrz a w nocy chować?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jedną dużą kępę na zewnętrznym torfowisku, w gruncie i zimuje. Traci wszystkie części nadziemne, a potem wyrasta i pięknieje w pełnym słońcu bez problemu. Poza tym wszystkie muchołówki wyciągam na zewnątrz, trzymając je tam do niewielkich temperatur ujemnych, więc to chyba odpowiada na część Twoich pytań jak mniemam.

Odnośnik do odpowiedzi