Skocz do zawartości

Drosera Regia- roślina w słabej kondycji.

Alyson

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kupowałam dzisiaj tłustosza i dostałam również d.regię, Pan stwierdził, że może uda mi się ją uratować. Roślina była trzymana w szklarni, zaczęła marnieć po zimowaniu. Rośnie w 7cm(wysokość) doniczce. Nie wiem, czy rośnie w czystym torfie, czy w mieszance. Cokolwiek,by to nie było, jest mokre. Zastanawiam się, czy korzenie nie mają zbyt dużego dostępu do wody i, czy to nie jest przyczyną złej kondycji rośliny. Z tego co zauważyłam, to stożek wzrostu jest zdrowy.

Zastanawiam się nad jej przesadzeniem, ale nie wiem, czy jest to dobre dla roślny w tej kondycji. Mam plastikowy pojemnik o wysokości 14cm, z tym,że jest zwężany ku dołowi( podstawa 3,5cmx3,5cm), góra(7,5cmx7,5cm). Nadawałby się taki pojemnik, czy jest za mały? Czytałam,że regia nie lubi przesadzania, ze względu na kruche korzenie. Do "doniczki" dałabym 2 warstwy keramzytu i drobnoziarnisty żwirek: torf( 2:1).

Co myślicie o jej przesadzeniu do takiego pojemnika i ww. podłoża? Mile widziane każde inne sugestie. :)

post-6651-1499359092_thumb.jpg

post-6651-1499359247_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To podłoże nie wygląda szczególnie dobrze.

Przesadź koniecznie, ale do jakiejś mieszanki typu torf-żwirek i nawet dodaj martwe sphagnum.

Ja właśnie takich mieszanek używam przy d.regia i sprawdza się dobrze.

Tą Twoją po przesadzeniu wyeksmitował bym na zewnątrz dużo światła i dużo wody.

Jeśli nawet by padła to odbije od podłoża i to przeważnie nie jedna a dwie trzy na raz.

Podczas przesadzania możesz też uciąć 2-3cm korzenia i wcisnąć w torf by całkowicie go zakryć, po jakimś miesiącu będą nowe małe d.regie.

Warunek dużo światła i dużo wody, a kiedy robić to lepiej jak nie teraz latem ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Większość tak jak napisał poprzednik, czyli natychmiastowa zmiana podłoża. Doniczka do wody i potem płukanie żeby całą ziemię wypłukać spomiędzy korzeni (to nie jest torf jak rosną w nim pospolite chwasty). Jedyna różnica to ja bym nie odcinał korzeni żeby podzielić roślinę. Widać że roślina jest słaba ale walczy a dodatkowe osłabienie może ją dobić. Powodzenia

Odnośnik do odpowiedzi