Kiler_89 Napisano 3 Lipca 2006 Share Napisano 3 Lipca 2006 Niedawno prawie całą ekipą hodowców owadorzerów z kostuchny(dzielnica katowic) pojechaliśmy na pobliskie torfowisko (7km od mojego domu) Byłem tam już 2 raz. Nasz pierwszy wypad opierał się na mapie. Tym razem jechaliśmy na pamięć i oczywiście skręciliśmy źle i zamiast na torfowisko dojechaliśmy na drógi skraj lasu :: Gdy po skorygowaniu drogi wreście dotarliśmy na torfowisko naszym oczom ukazał sie taki oto widok : po weściu w głąb ukazało nam sie torfowisko w pełnej klasie: po chwili macwolx ujżał coś dziwnego po torfowisku przechadzała się czapla siwa ! Ptak był jakieś 30-40 metrów od nas na skraju lasu. Nawet z takiej odległości widać było jego ogrom ptak miał ok 1m wysokości i piękny żułty piuropusz na głowie. Niestety zanim zrobiliśmy zdiecie odleciał Po krótkich oględzinach torfowiska ujżeliśmy ogromne połacie mchu torfowca. Oto fragment: Był go ogrom Był nawet w rowie odzielającym polane od drogi. Oczywiście na torfowisku nie mogło zabraknąć torfu Oto cała ekipa od lewej: Macwolx Anioł Kiler_89 Niestety główny cel naszych poszukiwań rosiczka okrągłolistna nie został odnaleziony No ale zrobimy kolejną wyprawe gdy zaczną kwitnać wtedy powinny być lepiej widoczne. Gratuluje tym którym udało się wytrwać do końca i zachęcam do komentowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 3 Lipca 2006 Share Napisano 3 Lipca 2006 Suuper!!! hehe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angatti_Reef Napisano 3 Lipca 2006 Share Napisano 3 Lipca 2006 Fajna sprawa:) pozdrawiam:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 3 Lipca 2006 Share Napisano 3 Lipca 2006 Ja natomiast byłem niedawno w Przemęckim Parku Krajobrazowym (Wielkopolska). W jego skład wchodzi m.in. Rezerwat nad Jeziorem Świętym, gdzie również znajduje się bardzo ładne torfowisko. Spotkałem tm takie rośliny jak: rosiczka okrągłolistna (oczywiście), bobrek trójlistkowy, wełnianka, żurawina, grzybień i inne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 3 Lipca 2006 Share Napisano 3 Lipca 2006 A ja się wybieram do na bagna biebrzańskie. Wkońcu to moje rodzinne strony. Będę tam jak dobrze pojdzie w piątek. Postaram się wziąsc ze soba aparat. Mozliwe i fotki jakies beda ciekawe. Ostatnio jak bylem nadtknolem sie na obuwika pospolity. Jest naprawde przepiękny. Co prawda rosiczek w naturze nie widzialem, ale mozliwe ze tym razem mi sie uda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 3 Lipca 2006 Share Napisano 3 Lipca 2006 No było fajnie Gdyby nie te muchy Zachwiej (Killer_89) zapomniałeś o moich fotkach Na których jest Aniołek jak "ogląda" mech :razz: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Askanios Napisano 4 Lipca 2006 Share Napisano 4 Lipca 2006 Hehe powstrzymajcie sie troche. Nie chce was martwic, ale znalezienie rosiczek wcale nie jest takie 'hop siup' latwe :mrgreen: Nie koniecznie je spotkacie... troche sie juz po torfowiskach nachodzilem i jeszcze zadnej nie spotkalem :oops: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 4 Lipca 2006 Autor Share Napisano 4 Lipca 2006 coś o tym wiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi