Skocz do zawartości

wyprawa na torfowisko

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno prawie całą ekipą hodowców owadorzerów z kostuchny(dzielnica katowic) pojechaliśmy na pobliskie torfowisko (7km od mojego domu)

Byłem tam już 2 raz.

Nasz pierwszy wypad opierał się na mapie. Tym razem jechaliśmy na pamięć

i oczywiście skręciliśmy źle i zamiast na torfowisko dojechaliśmy na drógi skraj lasu :lol:

Gdy po skorygowaniu drogi wreście dotarliśmy na torfowisko naszym oczom ukazał sie taki oto widok :

sciezka5wy.th.jpg

po weściu w głąb ukazało nam sie torfowisko w pełnej klasie:

widok8nj.th.jpg

po chwili macwolx ujżał coś dziwnego po torfowisku przechadzała się czapla siwa ! Ptak był jakieś 30-40 metrów od nas na skraju lasu. Nawet z takiej odległości widać było jego ogrom ptak miał ok 1m wysokości i piękny żułty piuropusz na głowie.

Niestety zanim zrobiliśmy zdiecie odleciał :(

Po krótkich oględzinach torfowiska ujżeliśmy ogromne połacie mchu torfowca.

Oto fragment:

torfowiec36ff.th.jpg

torfowieczoom1ws.th.jpg

Był go ogrom :) Był nawet w rowie odzielającym polane od drogi.

rw6jw.th.jpg

rwzoom3fy.th.jpg

Oczywiście na torfowisku nie mogło zabraknąć torfu :D

torf0ds.th.jpg

Oto cała ekipa od lewej:

Macwolx

Anioł

Kiler_89

ekipa0wv.th.jpg

Niestety główny cel naszych poszukiwań rosiczka okrągłolistna nie został odnaleziony :(

No ale zrobimy kolejną wyprawe gdy zaczną kwitnać wtedy powinny być lepiej widoczne.

Gratuluje tym którym udało się wytrwać do końca i zachęcam do komentowania ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast byłem niedawno w Przemęckim Parku Krajobrazowym (Wielkopolska). W jego skład wchodzi m.in. Rezerwat nad Jeziorem Świętym, gdzie również znajduje się bardzo ładne torfowisko. Spotkałem tm takie rośliny jak: rosiczka okrągłolistna (oczywiście), bobrek trójlistkowy, wełnianka, żurawina, grzybień i inne.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się wybieram do na bagna biebrzańskie. Wkońcu to moje rodzinne strony. Będę tam jak dobrze pojdzie w piątek. Postaram się wziąsc ze soba aparat. Mozliwe i fotki jakies beda ciekawe. Ostatnio jak bylem nadtknolem sie na obuwika pospolity. Jest naprawde przepiękny. Co prawda rosiczek w naturze nie widzialem, ale mozliwe ze tym razem mi sie uda.

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe powstrzymajcie sie troche. Nie chce was martwic, ale znalezienie rosiczek wcale nie jest takie 'hop siup' latwe :mrgreen: Nie koniecznie je spotkacie... troche sie juz po torfowiskach nachodzilem i jeszcze zadnej nie spotkalem :oops:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.