Skocz do zawartości

[MUCHOŁÓWKA AMERYKAŃSKA] - eksperymenty :)

quroq

Rekomendowane odpowiedzi

Co do dokarmiania ale tłustoszy- cytat z: http://bugstraps.lunar.pl/pl/hodowla/hodow...nguicula_pl.php

"Dokarmianie

Jest bardzo wskazane. Można stosować do tego celu np. zmielony pyłek kwiatowy bądź umieścić na liściu od czasu do czasu jakiegoś drobnego owada typu muszka owocówka.. Nasze tłustosze dokarmiane są mieszanką, w skład której wchodzą sproszkowane - pyłek kwiatowy, rurecznik i larwy komarów."

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

poczytałem sobie w/w post i chyba spróbuję z :

-ochotką

-serem

-fasolka

-kotlet sojowy? (b.dużo białka) :lol:

coś jeszcze?

aha i jeszczew rybka bo też w białko bogata jest :grin:

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dawac roślince w hurtowych ilościach wszelkie robale posidające żądła lub jakiś jad- osy, pszczoły, mrówki...I sprawdzić, jak sobie z tym radzi.

Pomysły na wyniki:

-Wypuści, zanim trawienie uwolni syfy.

-Jest na nie niewrażliwa.

-Enzymy je rozłożą.

-Owad jest trawiony w za małym stopniu.

To samo, ale z jakimś dzbanecznikiem trawiącym chitynę... Nie, nie wiem, kto poświęci dorosłego dzbencznika ani kto będzie łapał mu trzmiele ;).

@down: "...hurtowych..."

Odnośnik do odpowiedzi

Moja malutka muchołówka zywi się m.in. mrówkami, oglądając pod swiatło pułapke widac wyrażnie, że to mrówa. Na wiekszej muchołówce mrówki nie robią wrazenia :wink: A już nie wspomne o dzbaneczniku...

Odnośnik do odpowiedzi

Nelchael:

chityny to chyba nie strawi :/

chityna ma budowę podobną do celulozy, lecz w niektórych miejscach zamiast tlenu, w łańcuchu jest azot, przez co wiązania wodorowe w czątseczce są mocniejsze. Celuloza zaś jest praktycznie nierozpuszczalna w rozpuszczalnikach organicznych. Więc wątpie, żeby muchołówka (lub dzbanecznik) strawił jakiegoś owada z chitynowym pancerzem :grin:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.