Skocz do zawartości

Jaka doniczka dla tłustosza

ojeja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę przesadzić tłustosza, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji do jakiej doniczki. Chodzi mi o wysokość. Mam go przesadzonego do doniczki ok 10 cm i zastanawiam się czy nie jest za wysoka, bo mam problem z utrzymaniem wilgotności. Wodę ma nalaną na podstawkę (czytałam gdzieś że można podlewać zarówno "z góry" jak i na podstawkę), ale nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo okazało się że podłoże (torf) robi się suche. Czyli wychodzi na to że jest za wysoka. Czy jeśli przesadzę go do niższej (?) doniczki, i naleję wodę na podstawkę to będzie dobrze?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chcę przesadzić tłustosza, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji do jakiej doniczki. Chodzi mi o wysokość. Mam go przesadzonego do doniczki ok 10 cm i zastanawiam się czy nie jest za wysoka, bo mam problem z utrzymaniem wilgotności. Wodę ma nalaną na podstawkę (czytałam gdzieś że można podlewać zarówno "z góry" jak i na podstawkę), ale nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo okazało się że podłoże (torf) robi się suche. Czyli wychodzi na to że jest za wysoka. Czy jeśli przesadzę go do niższej (?) doniczki, i naleję wodę na podstawkę to będzie dobrze?

Pozdrawiam

Tłustosz nie posiada bardzo rozwiniętego systemu korzeni.Zwykła doniczka 8cm jest odpowiednia.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. A co w tej sytuacji z podłożem? Podlewać z góry, czy tak jak dotychczas na podstawkę. I jeszcze jedno, jak go przesadzałam do tej obecnej doniczki, mimo iż uważałam, to "pobrudziłam" mu liście (nie jest tego dużo na liściach, ale trochę jest. Takie okruchy). I nie wiem czy zostawić je takie "pobrudzone", czy ten torf sam jakoś odpadnie, czy zmyć go delikatnie. Bo mam wrażenie że tak jak by te liście się przyduszały.

Pozdrawiam

Edytowane przez ojeja
Odnośnik do odpowiedzi

Liście można umyć zraszając je spryskiwaczem aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu. Ja zwykle robię to tuż po posadzeniu tłustosza - zawsze w tym procesie się przybrudzi.

Tłustosze meksykańskie preferują luźne podłoża - ja mieszam np. torf z perlitem, pumeksem, wermikulitem itp. w takim stosunku ilościowym aby torf nie dominował nad pozostałymi składnikami.

Metody podlewania są dowolne - jak komu wygodnie i wedle możliwości. Może być podsiąkanie, może być podlewanie z góry. My z Kropką podlewamy spryskiwaczem od góry, bo meksykańce nie wymagają stania w wodzie, a suche podłoże trudno nasiąka od dołu.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dzięki za podpowiedź, zatem umyję ją spryskując. Nie wiem czy mam "meksykana", ale kiedyś (w ub. roku) w innym dziale, prosiłam o identyfikację, i tam powiedziano mi że to "tina". Niestety, nie mogę znaleźć mojego posta, i również nie mogę znaleźć (a może nie ma takiej opcji) "moich postów". W tamtym dziale wkleiłam zdjęcie z kwiatem, a obecnie mam same w miarę dorodne liście, i zastanawiam się czemu nie wypuszcza kwiatu. Ale może teraz jak go przesadziłam to zakwitnie

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

'Tina' to krzyżówka gatunków tłustoszy meksykańskich, więc mój post traktował także i o niej. Roślina będzie miała się dobrze to z czasem zakwitnie :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

post-7387-1504380191_thumb.jpg

post-7387-1504380285_thumb.jpg

Witam. To mój przesadzony tłustosz. Przesadziłam go w lipcu. Według mnie ma się dobrze, liście ma dorodne (tak mi się wydaje), ładnie rośnie i się rozrasta, ale zastanawiam się dlaczego do tej pory nie wypuścił kwiatka. Czy może pora na kwitnienie jest już późna. Proszę o jakieś uwagi co mogłam zrobić "nie tak"

Pozdrawiam

Edytowane przez ojeja
Odnośnik do odpowiedzi